knvb 125 jaar

Vorden 16 augustus 2016 – Aanstaand weekend start de bekercompetitie en dit houdt in dat de teams uit de A-categorie (Vorden 1, Vorden 2, A1, B1 en C1) voor het eerst te maken krijgt met enkele gewijzigde spelregels vanuit de KNVB.

 

 

Spelregelwijzigingen seizoen 2016-2017

Met ingang van het nieuwe seizoen is een aantal spelregels gewijzigd. De KNVB heeft deze wijzigingen samengevat in een tweetal documenten:

  • voor spelers: klik hier.
  • voor scheidsrechters: klik hier.

De vier belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Aftrap: Deze hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.
  • Triple punishment: Als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de mogelijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht; namelijk een strafschop, rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact. Gemene tackles van achteren blijven wel bestraft met een rode kaart. Buiten het strafschopgebied verandert er überhaupt niets, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.
  • Strafschoppenserie: Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.
  • Gele kaart en verzorging voor geblesseerde speler: Een speler die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen.

Mocht je alle spelregels nog eens willen doornemen, dan kun je die hier vinden.