vorden - fc winterswijk 2

Vorden 20 maart 2016 – In een enerverende wedstrijd waarin Vorden een uur lang met 10 man heeft gespeeld, heeft de ploeg van trainer Michel Feukkink een 1-1 gelijk spel uit het vuur gesleept. Vorden speelde een prima partij tegen de runner-up van de 2e klasse en ook met 10 man bood het uitstekend weerstand tegen FC Winterswijk. De beide wasvrouwen (of -heren) zullen vanavond een flinke klus hebben want de uitploeg met de geheel witte tenues, maar vooral de thuisploeg had meer dan 100% gegeven en dat was goed af te lezen met de door zand en modder doordrenkte shirts. 

Vorden behaalde vanmiddag een erg hoog en goed niveau, want tegen de ploeg die de laatste vijf wedstrijden had gewonnen en inmiddels op een tweede plaats was beland, was het tot aan de rode kaart in de 32e minuut de bovenliggende partij en met 10 man bood Vorden 1 nog steeds prima weerstand en had evenveel kans op de winst als FC Winterswijk. Direct vanaf het begin liet Vorden 1 zien dat het onder ideale voetbalomstandigheden (lekkere miezerregen, geen wind en ,et 10 graden een prima buitensporttemparatuur) vandaag het verschil wilde maken door zeer fel en aanvallend van start te gaan. Constant werd de voorhoede van Vorden 1 met Mike van Lingen, Frank Hiddink en de overijverige Daan Horstman aan het werk gezet en op alle gebied lieten de geel-zwarten zien dat zij deze middag de meerdere waren. Over de grond, in de lucht, met standaardsituaties, in de combinatie en met rushes langs de zijkanten, het maakte niet uit of Vorden liet het de eerste 30 minuten zien. FC Winterswijk kwam geen moment in de wedstrijd en zelfs een per ongeluk voor de voeten stuiterende bal werd door spits Redeker erg knullig met buitenkant links verknalt. Nee, het was wachten op de 1-0 en wellicht zelfs meer en in de 18e minuut leek het zover toen Daan Horstman vanaf de linkerkant naar binnen dreef en met rechts een scherp indraaiende voorzet los liet. Frank Hiddink kon er met de punt van de schoen net niet bij en Siebren Bijenhof kreeg de stuiterende bal bij de 2e paal niet lekker onder controle en moest het leder in 1x op de slof nemen, waarna het net over en naast het doel verdween. Toch werd het alsnog 1-0 toen in de 28e minuut Frank Hiddink na een prima combinatie over de linkerkant in balbezit kwam rond de 16- meter en met rechts een geplaatst schot tegen de paal aan schoot. De terug stuiterende bal werd netjes door Mike van Lingen binnen getikt en deze leek makkelijker dan het was maar Mike bleef rustig en scoorde beheerst.

Nog geen 5 minuten later was Mike van Lingen wederom de hoofdpersoon in deze wedstrijd, toen hij door de voorstopper van FC Winterswijk tegen de grond werd gewerkt en zich daarna in de ogen van de scheidsrechter te nadrukkelijk los rukte en een daarmee een schoppende beweging maakte. De scheidsrechter zag het allemaal gebeuren en had geen keuze en trok de rode kaart. Het leek daarom een copy te worden van de uitwedstrijd toen na een half uur met een 0-1 tussenstand Gijs van der Veen met rood van het veld werd gestuurd. Toch ging Vorden 1 onverdroten door met aanvallen en ook met 10 man legde zij het vuur flink aan de schenen bij FC Winterswijk en in de 45e minuut leek het bijna 2-0 te worden toen een inzet van Koen Oosterhuis, na een prima individuele actie, van de lijn werd gehaald.

In de 2e helft bracht FC Winterswijk wel iets meer strijd en was de fysieke slijtageslag wel meer in evenwicht. FC Winterswijk wilde persé voor de winst gaan en zorgde bij tijd en wijle voor een flinke druk op het doel van Vorden. Vooral nadat de scheidsrechter een paar keer in het voordeel van FC Winterswijk floot op de rand van de 16-meter aan de zijkant van het veld, kwamen er ook via de vrije trappen veel druk op het doel van Robin Verstege. In de 75e minuut werd het dan ook 1-1 toen uit een scrimmage de bal pardoes voor de voeten van een FC Winterswijkspeler viel en deze erg beheerst en technisch goed uit haalde. De bal verdween in de verre hoek en met deze schuin ingeschoten wreeftrap was de wedstrijd in evenwicht. Wie had gedacht dat FC Winterswijk hierna direct door ging drukken kwam bedrogen uit, want ondanks dat FC Winterswijk aanstalten maakte werd het niet echt gevaarlijk op een paar vrije trappen of voorzetten na. De wedstrijd ontspon zich tot een enerverend voetbalgevecht met enorm fysiek spel, veel uithoudingsvermogen, atletische hoogstandjes en een hoog bewegingsritme. En hoe mooi is het dan om te zien dat op een lastig te bespelen veld en in dit hoge tempo er toch steeds controle is over de bal bij Vorden. Alleen al Bas Abbink en Bart Stokman kwamen telkens in volle vaart voor de man als hun buitenspeler werd aangespeld. En daarna moesten zij dus de onderschepte bal die stuiterend over het veld naar voren sprong in volle vaart, terwijl het lichaam uit balans is doordat je maar net voor de man kon komen, toch nog onder controle zien te krijgen om daarna ook nog in voorwaartse beweging de vervolgactie in te zetten.

Het publiek herkende de inzet, strijd maar vooral ook het goede voetbal, ook al is dit heel anders dan het technische fraai ogende positiespel dat Vorden vorige week op het kunstgras tegen SDOUC liet zien, en ging het laatste kwartier volledig achter de ploeg staan. Vorden hield met 10 man flink de druk erop en kon op deze manier niet alleen FC Winterswijk vroegtijdig afstoppen, maar ook nog een aantal keren  een flinke tegenstoot opzetten. Aan de hand van de beide middenvelders Roy Böhmer en Koen Oosterhuis bleef Vorden maar steeds de meeste duels winnen en kwamen zij ook goed door richting het vijandelijke doel.

Toch bleef de stand 1-1 en uiteindelijk had een ieder hier vrede mee, alleen was het net als in Winterswijk destijds, dat je je toch af blijft vragen wat het was geworden met 11 tegen 11…. Vorden speelde een prima wedstrijd en toonde aan dat zij met Siebren Bijenhof, Bas Abbink en Mike van Lingen ook in de breedte een prima aanwinst zijn voor deze 2e klasse. Nu kon Michel Feukkink zelfs twee spelers in brengen, Rick Schröer en Gijs van der Veen, die normaal gesproken in de basis staan en tevens kon de trainer van Vorden één van de beste spelers van de selectie van Vorden, Sam Abbink, op de bank laten zitten omdat hij na een weekje wintersport uit de basis was verdreven door zijn broer Bas.

Toen na 90 minuten de bij vlagen ietwat overdreven en daardoor ongelukkig fluitende scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd floot was alleen al aan de gezichten en de shirts van Vorden te zien wat voor een slijtageslag het deze middag was geweest. Vol met modder, zweet en zand zaten de spelers en dat was in schril contrast met vorige week toen op het kunstgras van Ulft de ploeg weliswaar flink bezweet het veld af kwam, maar de witte reservebroekjes nog hagelwit waren. Dit verschil tussen beide broekjes is symbolisch gezien misschien wel het mooiste bewijs dat Vorden zowel op het kunstgras (7 tegenstanders) met prima positiespel zoals het liet zien tegen SDOUC, Grol, Quick en Winterswijk als op het natuurgras in o.a. Vorden met fel, aanvallend, fysiek en wedstrijdtechnisch voetbal prima mee kan komen in deze 2e klas en met nu alweer het 10e gelijke spel en 5 overwinningen en slechts 4 nederlagen op een uitstekende 8e plaats staat.

Klik voor een fotoreportage op de site van Johan Bolink

vorden - fc winterswijk 1