wiebe de jong

Vorden 8 maart 2016 – Vanavond is op ons eigen Sportpark ‘t Grote Veld Vorden 1 er in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Achterhoek Cup. In een interessante wedstrijd, waarin beide ploegen met een andere opstelling dan afgelopen zondag in de competitie speelden, won Vorden 1 met 2-0 van de geheel in het wit spelende koploper van 3C. In de 1e helft maakte Mike van Lingen met een kopbal de 1-0 en in de 2e helft besliste Roy Böhmer met een fraaie vrije trap de wedstrijd door de 2-0 aan te tekenen. In de kwartfinale zal Vorden 1 aantreden tegen DZSV uit Dinxperlo en deze wedstrijd zal in de week van 22 maart gespeeld worden.

De eerste 20 minuten van de wedstrijd was RKZVC de meerdere ten opzichte van Vorden en liet het bij vlagen een snel, attractief en dynamisch spel zien. Met zo’n 8 á 9 spelers die normaal gesproken in het 2e elftal spelen, leek het spel van RKZVC veel op het spel dat normaal gesproken door de voorhoede met spelers als Storkhorst, Schutten en Jurjus op de mat wordt gelegd. Er waren ook enkele kansen voor RKZVC in deze fase om de op dat moment verdiende 0-1 aan te tekenen, maar door een schot net voorlangs en een prachtige redding van Robin Verstege op een scherp schot onder in de hoek, bleef de stand 0-0. Na een minuut of twintig ging de zieuwentse storm liggen en dat was mede de verdienste van de achterste vier van Vorden die voor het eerst in deze samenstelling speelden. Doordat Stefan Eggink, Frank Hiddink, Koen Oosterhuis en Gijs van der Veen niet beschikbaar waren, speelde Vorden 1 met Bas Abbink en Michiel Barink als backs in de achterhoede en speelde Sam Abbink als laatste man samen met Bas Kortstee in het centrum. Vorden kwam langzaam maar zeker in haar geliefde spel en vooral via de wederom zeer sterk spelende Roy Böhmer kwam het combinerend gevaarlijk op zetten. Het tempo lag in deze 1e helft echter enorm hoog en vandaar dat er in de afstemming nog wel eens iets mis ging. De laatste fase van de 1e helft was dan ook erg rommelig, alhoewel een aantal keren door het combinatievoetbal van Vorden er een goed vervolg gegeven werd met een aantal prima diepe ballen over rechts, waar Bart Stokman als rechtshalf steeds gevaarlijk op kwam zetten. Ook rechtsback Michiel Barink liet met een aantal aanvallen over rechts een prima voorzet achter, maar de 1-0 kwam uiteindelijk via een prachtige trekbal van Bart Stokman. Terwijl hij half met de rug naar het speelveld stond, kon Bart in de 35e minuut toch nog de bal erg scherp voor zetten en deze werd bij de 1e paal keurig binnen gekopt door Mike van Lingen.

Met deze stand werd gerust en nadat beide ploegen om 21.00 uur van start gingen voor de tweede helft van wedstrijd, kwam in deze periode het verschil tussen de ploeg die vanavond te horen kreeg dat het in de kwartfinale van de beker tegen ESA uit Arnhem moet spelen en de geel-zwarte debutant in de 2e klas, wel erg duidelijk naar voren. Vorden 1 was heer en meester en speelde hoofdzakelijk op de helft van de tegenstander. RKZVC kon achterin nog wel stand houden, maar was niet meer in staat om in de tegenaanval, zoals in de eerste 20 minuten van de wedstrijd wel het geval was, er gevaarlijk uit te komen. Vorden 1 combineerde er lustig op los en vooral aan de rechterkant werden een aantal gevaarlijke aanvallen opgezet door Bart Stokman en Michiel Barink. Uit één van de voorzetten kopte Mike van Lingen gevaarlijk op het doel, maar de lat zorgde ervoor dat hij niet zijn tweede treffer kon noteren. Het werd uiteindelijk wel 2-0 doordat via een prachtige vrije trap van Roy Böhmer de bal vanaf de linkerkant net buiten het 16-metergebied, precies in de verre hoek werd gekruld. Bij Vorden kwamen in het laatste kwartier Wiebe de Jong en Niels Siemerink nog in het veld en laatstgenoemde had nog bijna de 3-0 aangetekend toen hij een voorzet van Roy Böhmer ineens op de slof nam.

De wedstrijd leek beslist, maar in de laatste 10 minuten kroop RKZVC nog een aantal keren zeer gevaarlijk uit haar schulp. De eerste keer kreeg de spits van RKZVC de kans om vanaf 10 meter vrij in te schieten, terwijl doelman Robin Verstege al was uitgespeeld, maar hij schoot recht op de enige overgebleven verdediger van Vorden die op de doellijn stond. Met nog 5 minuten te spelen kwam er nog een prima mogelijkheid voor RKZVC  om de aansluitingstreffer te maken en daarmee de wedstrijd nog een spannend slot te bezorgen. Terwijl de snelle voorhoedespeler van RKZVC op de 16 meterlijn doelman Robin Verstege al had gepasseerd werd zijn schuiver richting het doel net voor de doellijn gekeerd door de mee gelopen Bas Kortstee en bleef de stand toch 2-0.

Vorden 1 won zodoende deze 1/8e finale van de Achterhoek Cup waar het even jammer als opvallend was dat RKZVC besloten had om met nagenoeg het complete 2e elfal naar Vorden af te reizen en zelfs de coaching over liet aan de trainer van het 2e elftal. Het drukke schema kan en mag niet het excuus zijn, want RKZVC hoeft nog maar 7 wedstrijden te spelen , waar Vorden er nog 9 moet spelen voor de competitie, terwijl de extra wedstrijd voor de kwartfinale van de KNVB-beker tussen RKZVC en ESA wordt afgehandeld in het vrije paasweekend. Toch moet gezegd worden dat dit team van RKZVC prima partij bood, maar over het geheel gezien simpel weg niet opgewassen was tegen het tempo en de snelheid van Vorden 1, waar vooral op het middenveld de geel-zwarten duidelijk de meerdere waren met de spelers Roy Böhmer, Siebren Bijenhof, Bart Stokman en Rick Schröer. Al met al een lekkere, mooie en nuttige pot voetbal, waarbij het voor Vorden te hopen is dat de blessures van Stefan Eggink, Koen Oosterhuis en Frank Hiddink voor zondag geen belemmering vormen om tegen SDOUC mee te spelen.

De andere wedstrijd in de 1/8e finale die vanavond nog gespeeld moest worden werd verrassend gewonnen door Varsseveld, dat met 1-0 de meerdere was ten opzichte van Sportclub Silvolde. Zodoende is het programma van de kwartfinale als volgt: