Vorden, 15 april 2018 – ‘Er blijven is net zo’n grote uitdaging dan er komen’, dat is de slogan die past bij de doelstelling van de jeugd van v.v. Vorden. In de laatste 15 jaar is de jeugdafdeling van onze club gestaag gegroeid en van 235 jeugdleden in 2004 (75 jarig bestaan) naar de huidige 340 pupillen en junioren gegaan. Ook kwalitatief is de weg omhoog geslagen want speelden wij in 2007-2008 (10 seizoenen geleden) met 1 A, 2 B, 2 C en 3 D-teams met de hoogste teams nog in de 2e, 1e, 2e en 3e klas, anno 2018 zijn de aantallen 3 A, 3 B, 3 C en 4 D teams en spelen de hoogste teams in de 1e, 1e, 1e en hoofdklasse. Daarnaast hebben wij samen met Socïi een complete meidenlijn en spelen wij met MO13, MO15, MO17 en MO19 in de 2e, 2e, 1e en 2e klas.

Net na de winterstop is het altijd weer even bekijken hoe de onderlinge verhoudingen in de nieuw ingedeelde competities zijn bij de betreffende jeugdteams. Vooral bij de teams tussen de JO8 en de JO13 is het van belang dat er zoveel mogelijk wedstrijden redelijk in evenwicht zijn, zodat de jongens en meiden even zo vaak aan de bal als zonder de bal zijn. Een keer een grote uitslag is niet erg, maar wij willen zoveel mogelijk voorkomen dat er wekenlang met ‘dikke’ cijfers verloren of gewonnen wordt. De JO8-1 is na de winterstop ingedeeld in de hoofdklasse en de JO11-3 is een klasse hoger ingedeeld en beide teams hebben nog wel eens een grote uitslag er tussen zitten, maar de ervaringen zijn desondanks toch positief omdat een niveautje hoger ook beter is voor de spelers. De overige 12 teams draaien keurig mee in hun competitie en hebben veel evenwichtige wedstrijden. De JO11-1 (E1) draait met 3 verlies- en 3 winstpartijen precies mee in de middenmoot in een pittige klasse met o.a. Groen-Wit, Schalkhaar en Sp. Lochem.

Bij de 11 tegen 11 teams vallen de prima prestaties van de JO13-1 op. Voor het 3e (!) achtereenvolgende seizoen speelt Vorden met haar D1 in de hoofdklasse en na een 8e plaats in 2016, een 10e plaats in het vorige seizoen, lijkt het er nu na driekwart competitie op dat het team zich wederom netjes handhaaft en na 17 wedstrijden op een keurige 8e plaats staat. De JO13-3 en JO13-4  spelen in het linker rijtje en hebben dus kans op een hele fraaie eindnotering. De JO13-2 is na de winterstop van de 2e naar de 3e klas gegaan en is ingedeeld met 1e teams van bijvoorbeeld Basteom, Voorst, Klarenbeek, Harfsen, Barchem en de Hoven en draait goed mee in deze klasse. Na 5 wedstrijden staan zij in de top-4.

Bij de junioren is de situatie in de 1e klassen dit seizoen veranderd. Deze klasse valt nog steeds onder de A-categorie bij de KNVB, maar van de in de laatste 10 seizoenen gehanteerde jaarcompetitie met na afloop promotie van de kampioen naar de hoofdklasse en degradatie van de nrs. 10, 11 en 12 naar de 2e klas is van afgestapt. Nu wordt er een najaars- en voorjaarscompetitie gehouden en spelen na de winterstop de nrs 1 t/m 4 in een kampioensklasse en de nrs 5 t/m 12 in een degradatieklasse. Bij v.v. Vorden zijn de JO19, JO17 en JO15 alle drie in de middenmoot geëindigd in de najaarsklasse en kwamen dus niet in aanmerking voor de promotie 1e klasse. In de huidige 1e klasse, waar wij nog steeds prima tegenstanders als PAX, Varsseveld, Concordia Wehl, DZC, AZC en Warnsveldse Boys tegenkomen, kunnen wij na 5 wedstrijden (op de helft dus) concluderen dat het met deze teams wederom goed gaat in de 1e klasse. Want de JO15-1 staat zelfs bovenaan (gisteren ff lekker met 2-0 gewonnen van PAX), de JO19-1 op de 3e plaats (2 keurige overwinningen achter elkaar op Dinxperlo en Rheden) en de JO17-1 ondanks verlies tegen Warnsveldse Boys op een 4e plaats met evenveel winst- als verliespartijen.

Van de tweede teams van v.v. Vorden heeft de JO15-2 het erg lastig, maar trainer-coach Harold Kolkman was gisteren zeer tevreden over de wedstrijd tegen Keyenburgse Boys JO15-1 want de jongens hadden prima weerstand geboden en er een echte wedstrijd van gemaakt. De JO17-2 heeft gisteren  en vorige week gewonnen en daardoor staan ze precies in het midden met twee winst- en twee verliesbeurten. De JO19-2 gaat voor een topnotering in de 3e klas en heeft gisteren na de 2-4 winst op AD’69 JO19-1 als nummer twee zelfs uitzicht op de koploper Ruurlo JO19-2.

Van de combinatieteams doet Vorden-Socïi JO15-3 het na de winterstop in de 5e klas uitstekend en staat helemaal bovenaan met 16 punten uit 6 wedstrijden. Het elftal dat na de winterstop evenveel thuiswedstrijden speelt op het Sportpark in Vorden als in Wichmond, heeft concurrentie van DZC JO15-9 (!) en Pax JO15-3. Vorden-Ratti JO17-3 zit in een competitie waar het rechter rijtje erg dicht bij elkaar zit en staat ondanks nog maar één keer te hebben gewonnen nog wel keurig op de 8e plaats. Vorden-Ratti JO19-3 zit in een hele kleine competitie met 8 teams maar waar het wel heel dicht bij elkaar zit. De groen-witten hebben 6 punten uit 4 wedstrijden en doen dus prima mee in deze klasse.

Bij de meiden gaat het na de winterstop ook weer goed en speelt de MO13 in een pittige 2e klasse precies in de middenmoot met een fraai doelsaldo van 17 voor en 12 tegen na 5 wedstrijden. De MO15 team speelt in Wichmond en ook bij de MO17-1 is het een combinatie van meiden uit Wichmond en Vorden. De MO17-1 speelt in de 1e klas en hebben gisteren niet gespeeld maar staan keurig in de middenmoot. De meiden van de MO19-1 doen zelfs mee om de bovenste plaatsen. Na vier wedstrijden hebben zij de volle 12 punten en zelfs nog een inhaalwedstrijd te goed t.o.v. de twee concurrenten Varsseveld en Zelos.