euregio U21

Vorden 30 september 2015 – De voetbalvereniging Vorden doet dit seizoen mee aan de ‘Onder 21’ competitie die onder auspiciën van de KNVB wordt georganiseerd door een speciale werkgroep ‘Euregio U21’. Deze competitie wordt gespeeld in de Achterhoek en enkele aangrenzende Duitse plaatsen zoals Vreden, Rhede,Öeding, Stadtlohn en Ahaus. De belangrijkste doelstelling van deze competitie is de talentvolle A-jeugdspelers met en tegen leeftijdsgenoten onder de 21 uit de senioren te laten voetballen, om zodoende de stap naar de senioren te verbeteren en te bevorderen.

Deze speciale competitie, die op enkele doordeweekse dagen in de loop van het seizoen in toernooivorm wordt afgewerkt, is opgezet in 1998 toen enkele achterhoekse verenigingen het belang zagen in het doorontwikkelen van A-jeugdspelers. Zolang het spelletje voetbal bestaat is er ook al een discussie op gang over de moeilijke en zware overgang van de A-junioren naar de senioren. Juist in de periode dat een speler fysiek uitgegroeid is, zijn technische bagage bijna volbracht is en qua drive en fysiek op zijn hoogtepunt is, moet hij over naar de senioren alwaar hij in een compleet andere dynamiek terecht komt. Terwijl een talentvolle speler in de jeugd bijna altijd zeker is van een basisplaats in de C1, B1 en A1 moet hij nu in 1x een plekje veroveren in de selectie, staat hij wel eens reserve bij het 1e elftal, mag hij wel eens invallen bij het 2e of moet hij op een hele andere positie in het 1e spelen omdat daar toevallig een blessure of schorsing is. Juist in die belangrijke fase zie je dat een jonge selectiespeler zijn motivatie nog wel eens verliest of het erg zwaar heeft om die stap en overgang te maken en dat de voetbalprestaties daar dan ook onder te leiden hebben. De ‘onder 21’ competitie is een middel om dit proces te verbeteren, jonge talentvolle spelers met en tegen elkaar te laten spelen, waardoor de ontwikkeling  door en voort zet en dat zij in wedstrijden waar het resultaat niet voorop staat, zich volledig kunnen focussen op het (samen)spel.

De voetbalvereniging Vorden heeft in 2000 aangehaakt bij dit initiatief, destijds onder leiding van 2e elftaltrainer Marc van der Linden. Wij zijn toen begonnen met de generatie van o.a. Niels Siemerink, de ‘vosjes’, Rutger Wullink en Kees Holtrichter. Aangezien wij destijds op veld 1 en 2 nog geen kuntslicht hadden, werd er voor de thuiswedstrijden altijd uitgeweken naar Halle, waar wij via een prima samenwerking uitstekend terecht konden. In 2006 heeft Rob Oplaat het over genomen en ook in die jaren werd er ieder seizoen een wedstrijd of 5 á 6 gespeeld in deze “O21” competitie. In 2009 hadden wij voor het eerst de situatie dat er maar 1 A-elftal was en dat er van dit team al enkele spelers (Frank Hiddink en Roy Böhmer) vervroegd over gingen naar het 1e elftal. Zodoende kwamen jonge A-spelers al regelmatig in het 1e en 2e elftal te spelen. In 2011-2012 was dit helemaal het geval toen uit pure noodzaak Sam Abbink, Daan Horstman, Bas Boers en Robin Verstege vanaf de maand maart iedere zaterdagmiddag in de A1 speelde en zondagmiddag in het 1e elftal. Ook in laatste drie jaar hebben wij bij zowel het 1e als bij het 2e iedere zondag spelers van de A1 mee moeten laten doen, waardoor a) de behoefte niet aanwezig was om ook nog ‘O21’ te spelen, maar het ook fysiek en qua belasting niet verantwoordelijk was om deze extra wedstrijden te spelen.

Nu in 2015 is de situatie gewijzigd en zitten wij op het spelersniveau waar wij al een paar seizoenen naar gestreefd hebben. Het 1e, 2e en 3e elftal heeft 48 spelers, waarvan 70% onder de 23 jaar is, en van waaruit de trainers Michel, Udo en Jeroen iedere zondag volwaardige selectieteams kunnen samenstellen. Er is dus minder behoefte maar gewoonweg ook minder ruimte om als A-speler mee te spelen bij de senioren. Ondanks dat wij na de winterstop de 2e jaars A-spelers regelmatig mee laten trainen bij 1-2 en 3 om zodoende ook de stap naar de senioren gemakkelijker te kunnen maken, hebben wij toch gemeend om een extra stimulans, een extra middel in te moeten zetten om de huidige A1 spelers de juiste weerstand te geven en de mogelijkheid te bieden om met en tegen leeftijdsgenoten tot 21 jaar te spelen.

v.v. Vorden is ingedeeld in een poule met Neede, Witkampers, Twente Goor en SPvv Vreden (D). Volgende week woensdag is de eerste wedstrijd gepland thuis tegen Twente Goor. De selectie van Vorden O21 bestaat uit 26 spelers uit de A1, het 1e en 2e elftal die onder de 21 jaar zijn. Deze groep met spelers kan uitgebreid worden met 7 spelers die jonger zijn dan 23 jaar en waarvan er per wedstrijd 2 als dispensatiespelers mee mogen doen. Iedere donderdagavond wordt door Michel, Udo, Jeroen en Dion&Rob (1,2,3 en A1) de groep spelers samengesteld voor de komende dinsdag/woensdag als er een wedstrijd gepland staat. Uitgangspunt is dat de wedstrijdselectie voor het overgrote deel zal bestaan uit 8 á 9 A-junioren aangevuld met spelers uit 1  en 2 en in totaal zal bestaan uit 16 spelers en 2 keepers (uitgangspunt). De coaching zal uitgevoerd worden door een nieuwe trainer/coach bij v.v. Vorden, Marnix Schoppers en hij zal dit samen gaan doen met één van de beide trainers van de A1.

Om de organisatie verder niet te belasten, waardoor het 1e, 2e en A1 elftal gewoon haar trainingsavonden verder af kan werken, hebben wij gekozen om op dit team ‘O-21’ een aparte coach te plaatsen. Marnix Schoppers is woonachtig in Vorden en voetbalt op dit moment alleen nog in de zaal. Hij heeft 8 jaar lang in het 1e elftal van AZSV gespeeld en daarna nog 5 jaar in het 1e van Ruurlo (zie foto hieronder). Sinds hij 3 jaar geleden is gestopt heeft hij nog 2 seizoenen als assistent trainer bij Ruurlo ‘afgetraind’ en is zijn interesse in het trainersvak gegroeid. Wij zijn heel tevreden en blij dat Marnix op deze manier zich in wil zetten voor onze vereniging en via het “O21” elftal zijn kennis en ervaring met het trainers-en coachingsvak op wil doen, en wij wensen hem dan ook veel plezier en succes met dit team.

Ga naar de teampagina van ‘O21’ om het programma te bekijken en klik op de speciale website om alles over de ‘Eurogio U21’ te lezen. Kom gerust volgende week woensdag een kijkje nemen op ons Sportpark als ‘O21’ een wedstrijd speelt tegen Twente Goor.

marnix schoppers