IMG_2546a

Vorden 26 augustus 2016 – Vorden 1 heeft vrijdagavond haar laatste bekerwedstrijd in de poule (1e ronde) met 3-2 gewonnen van FC Zutphen (za). Vorden kwam met 0-1 voor door Koen Vlogman en direct na de rust scoorde Wiebe de Jong 0-2. FC Zutphen kwam sterk terug en binnen het kwartier werd het 2-2. Het laatste woord was echter aan Vorden dat via Daan Horstman de winnende treffer scoorde.

 

Het was in de bijna 90-jarige historie van v.v. Vorden nog nooit voor gekomen dat er in een officiële wedsrijd tegen de zaterdag 1e klasser en buurtclub FC Zutphen aangetreden moest worden. Natuurlijk zijn in het verleden vaak de degens gekruist tegen twee van de drie fusiepartners, sv Zutphen en Hercules (beide zondagclubs), maar tegen de vroegere zaterdagclub Wilhelmina SSS of nu dus FC Zutphen (za) was nog nooit eerder een officiele wedstrijd gespeeld. De wedstrijd was in de laatste week in overleg met beide besturen verplaatst naar de vrijdagavond, aangezien het 1e elftal van v.v. Vorden dit weekend een trainingskamp in Noordwijk heeft. De uitgangssituatie was vooraf helder, want zowel Vorden als FC Zutphen hadden beide 3 uit 2 en moesten dus deze wedstrijd winnen om eventueel nog aanspraak te maken op de volgende ronde, maar dan nog is de winnaar afhankelijk van wat zaterdagmiddag DZC doet tegen Helios, aangezien de doetinchemmers al 6 uit 2 hebben.

Trainer Michel Feukkink had zijn mannen, in tegenstelling tot de beide eerdere bekerwedstrijden deze week tegen Helios en DZC’68,  de opdracht mee gekregen om het initiatief wat meer aan de tegenstander te laten en zich meer ‘in te laten zakken’ op eigen helft. Dit was mede ingegeven omdat er dus in de laatste vijf dagen al twee keer aangetreden was en dat het komend weekend ook nog eens het trainingskamp voor de deur staat. Zo ‘hoog’ druk zetten en in een enorm tempo spelen als afgelopen dinsdag tegen DZC’68 werd dus nu niet gedaan en dat had tevens met de ietwat gewijzigde opstelling te maken. De beide sterkhouders Bart Stokman en Roy Böhmer konden beide niet mee spelen en daarnaast behoorden Daan Horstman, Gijs van der Veen en Siebren Bijenhof nog steeds tot de geblesseerde spelers. Het 1e elftal begon dus met Robin Verstege op het doel, Stefan Eggink en Bas Kortstee centraal achterin en de gebroeders Abbink op de backplaatsen. Op het middenveld speelde het met drie man op rij, nl. Koen Vlogman, Koen Oosterhuis en Wiebe de Jong. Voorin speelde Ate Barendsen ‘achter’ de beide spitsen Frank Hiddink en Mike van Lingen.

Het begin was voor FC Zutphen, dat dus de gelegenheid kreeg van v.v. Vorden om van achteruit op te bouwen, maar drie  enorme kansen waren niet aan de hanzestedelingen besteed. Eerst verslikte Robin Verstege zich op de rand van de zestien, maar in tegenstelling tot afgelopen dinsdag werd het ongelukkige balverlies van de keeper dit keer niet afgestraft. In de eerste 10 minuten kreeg één van de FC Zutphen spitsen ook nog een enorme kans door binnen de vijf meter een prima voorzet van rechts met binnenkant voet net naast te tikken en tenslotte werd een ‘slippertje’ van Stefan Eggink niet afgestraft doordat de sterk spelende donkere buitenspeler van FC Zutphen alleen voor de keeper de bal in het zijnet schoot. Geheel tegen de verhouding in werd het na 20 minuten echter 0-1 voor Vorden, dat in die beginfase dus een paar keer door het oog van de naald kroop maar in balbezit wel degelijk liet zien dat er mogelijkheden waren om de tegenstander ‘pijn te doen’ deze avond. Een goed lopende aanval over rechts kwam uiteindelijk bij Wiebe de Jong terecht en deze passte naar de vrij staande Frank Hiddink en deze kon vanaf rechts de zestienmeter in lopen en schuin voor het doel vanaf een meter of tien uit halen. Zijn inzet werd gekeerd door keeper Rothman maar de terugstuiterende bal werd vanaf de zestienmeterlijn direct en keurig met binnenkant voet binnen getikt door Koen Vlogman. Door deze stand kon Vorden zich nog meer veroorloven om terug te zakken en het initiatief aan de tegenstander te laten . Maar aangezien de zaterdag 1e klasser, die komende week de competitie beginnen tegen de topamateur zaterdagclub SVZW uit Wierden, uit het vele balbezit erg weinig gevaar kon stichten en alleen twee keer een kansrijke situatie creeërde door twee prima loopacties op links van de opvallend spelende Mark Bloemendaal, werd de ruststand 0-1.

In de tweede helft ging FC Zutphen direct furieus van start en was duidelijk van plan om Vorden de duimschroeven nog meer aan te draaien, maar uit de eerste de beste kans van Vorden was het aan de andere kant wederom raak. Nu was het Mike van Lingen die uit een inworp van Bas Abbink keurig door kopte en Wiebe de Jong de gelegenheid gaf om vanaf een meter of tien de 0-2 binnen te tikken. FC Zutphen liet zich niet van de wijs brengen en ging gewoon door met het plan dat zij in de rust met elkaar hadden afgesproken en zette veel druk op het doel van Robin Verstege. Het werd in de 50e minuut al 1-2 en toen niet snel daarna in de 60e minuut de 2-2 viel dachten velen dat FC Zutphen door zou drukken en de wedstrijd zelfs in eigen hand zou nemen. Maar de equipe van Michel Feukkink liet zien dat het na een jaar 2e klas ook taktisch op dit niveau haar ontwikkeling heeft gemaakt. Want met enkele omzettingen, door meer met een ‘blok’ van twee (Koen Oosterhuis en  Wiebe de Jong) op het middenveld en drie man voorop (Daan, Mike en Frank) en de zeer sterk spelende Ate Barendsen op ‘tien’ te gaan spelen, kantelde de wedstrijd volledig. Daan Horstman was inmiddels ingevallen voor Koen Vlogman en de zeer nuttig en sterk spelende Koen Oosterhuis won steeds de belangrijke (loop)duels op het midden en samen met Wiebe de Jong en Ate Barendsen zorgden zij ervoor dat Vorden zodoende eerder en ‘hoger’ in balbezit kwam  dan de eerste 20 minuten van de 2e helft. Vanuit het middenveld kon zodoende de sterk invallende Daan Horstman gelanceerd worden en ineens kwam er dus ook veel meer diepte in het spel van Vorden.

Het werd een aantrekkelijk slot van de wedstrijd, waarbij beide clubs wel voor de winst gingen en Vorden wel degelijk mogelijkheden kreeg om de drie punten te pakken. In de 75e minuut werd Daan Horstman op rechts weer de diepte in gestuurd en met een goede individuele actie speelde hij zich zodanig vrij dat hij precies in de loop een lage voorzet aan de instormende Frank Hiddink kon geven. Deze werd echter onregelementair naar de grond gewerkt en een vrije trap op ‘randje zestien’ was het gevolg. Daan Horstman liet zien dat hij na 3,5 maand blessureleed nog niet was verleerd want met een lage schuiver in hoek werd het 2-3 voor Vorden. FC Zutphen probeerde het vooral via de handige en snelle linksbuiten, maar deze werd keurig in bedwang gehouden door Bas Abbink en sowieso liet de achterhoede van Vorden ook tegen een 1e klasser zien dat het niet vaak in de problemen komt, waarbij aangetekend dient te worden dat Stijn Wentink de laatste 25 minuten nog ingevallen was voor Sam Abbink. Ook in de voorhoede werd er nog gewisseld en kwam Jordi Houwen in het veld voor Frank Hiddink. Jordi was erg ijverig en liet direct met twee sterke acties zien dat hij weer helemaal op de weg terug is na 1,5 jaar blessureleed. Een prima actie van Jordi leverde vijf minuten voor tijd nog een mooie steekpass op en vanuit randje buitenspel werd Daan Horstman alleen voor de keeper gezet. Deze omspeelde de keeper maar gaf eenmaal op de achterlijn uitgekomen de bal weer terug naar de instormende Jordi maar via een been van een FC Zutphenverdediger werd het slechts een corner.

Vorden 1 won uiteindelijk met 2-3 deze wedstrijd tegen buurman FC Zutphen, waar ondanks het afgelasten van de teampresentatie en de bijbehorende feestavond die nu net als bij v.v. Vorden op 2 september wordt gehouden, het toch gezellig druk was op de tribune en het terras van de prachtige accommodatie op Sportpark ‘t Meijerink. Het werd gisterenavond zodoende een mooie afsluiting van de voorbereiding, waarin naast de twee oefenwedstrijden tegen Witkampers en FC Trias  (beide 3e klas) er dus drie keer in de beker werd aangetreden tegen een zware tegenstander (Helios en DZC’68 resp. zondag en zaterdag 2e klas en FC Zutphen, zaterdag 1e klas). De ploeg van trainer Michel Feukkink heeft laten zien dat het klaar is voor de seizoensopening tegen SDOUC volgende week zondag en heeft nu dus nog het trainingskamp en twee trainingen volgende week dinsdag en donderdag om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Tot nu toe lijkt het erop dat het gemis van de gestopte Rick Schröer net als in de laatste drie jaar met het stoppen van Dennis Wentink en Eric Oldenhave toch weer opgevangen kan worden en kan Vorden, zelfs met afwezige Siebren Bijenhof en de woensdag geopereerde Gijs van der Veen, weer met enkele jonge ‘eigen spelers’ zoals Ate Barendsen, Jordi Houwen en Stijn Wentink het gewenste niveau halen voor weer een seizoen in de 2e klas.