Vorden, 2 april 2017 – Vorden 1 heeft zondagmiddag met 1-0 gewonnen van vv Rheden en heeft zich flink genesteld in het rechter rijtje en met nog zes wedstrijden te gaan zodoende definitief afstand genomen van de drie degradatieplaatsen. Ondanks de drie winstpunten is het team van trainer Michel Feukkink als nummer zeven van de ranglijst geen plaats gestegen aangezien AZC, Concordia Wehl en Leones ook punten hebben gepakt.

Vorden 1 kwam vanmiddag in de 25e minuut op voorsprong via een fraaie lob door Daan Horstman en ondanks dat er nog een aantal goede kansen kwamen voor Vorden in de 2e helft, bleek achteraf dat dit doelpunt van Daan de winnende treffer bleek te zijn.

Vanaf het begin van het seizoen is er in de 2e klasse I een duidelijk verschil geweest tussen het linkerrijtje en het rechterrijtje van de competitie. Vandaag, op de 18e speeldag en dus met nog 6 wedstrijden te gaan is er een definitieve afscheiding ontstaan, want het gehele linkerrijtje moest vandaag tegen het rechterrijtje en de beste 7 clubs hebben duidelijk gewonnen, 5 keer won een club in het linkerrijtje en 1x was er een gelijk spel. Vorden moest als nummer 7 vanmiddag tegen Rheden, sinds het vertrek van Babberich de nummer 13 van de ranglijst en dus rode lantaarndrager. Ondanks dat dus het verschil in punten heel duidelijk aanwezig was tussen in dit geval Vorden en Rheden is het in de 2e klasse I niet zo dat je dan ook zo maar even dit soort wedstrijden wint. Vooral na het 4-1 verlies van Vorden tegen AZC, vorige week zondag, en het feit dat Rheden met 4-1 had gewonnen van Varsseveld, zorgde ervoor dat Vorden met respect voor tegenstander Rheden de wedstrijd begon.

Het was in het veldspel de gehele wedstrijd een gelijkwaardig duel en vooral ook een fysieke strijd. Veel kopballen, lichamelijke duels en veel inzet en mentaliteit, want ook na de 1-0 achterstand in de 25e minuut bleef Rheden erin geloven en speelden zij voor een goed resultaat. Maar in het aantal kansen was Vorden deze middag echter wel de meerdere, want vooral in de 2e helft waren er diverse mogelijkheden om de stand te verdubbelen. Zo kopte Koen Oosterhuis bijna de 2-0 binnen, maar werd zijn inzet van de lijn gekeerd, schoot Gijs van der Veen onderkant lat en tikte Mike van Lingen de rebound te zacht in. Daarvoor kreeg Gijs van der Veen ook nog een goede kans om met links binnen te schieten, maar hij kon net niet genoeg snelheid mee geven aan de bal. In de 1e helft was Frank Hiddink als eens dichtbij de tweede treffer toen hij een goede actie van Daan Horstman en een trekbal van deze buitenspeler net niet genoeg richting mee kon geven. Ook werd Vorden in het 1e gedeelte van de wedstrijd nog een keer gevaarlijk toen Roy Böhmer een keer besloot de bal niet door te koppen na een ingooi van Stefan Eggink, maar ineens op doel te mikken. Deze inzet ging echter net over de kruising.

Rheden probeerde in het laatste gedeelte van de wedstrijd er nog wel een slotoffensief uit te gooien en zette Olyslager in de frontlinie, maar de achterhoede van Vorden, zonder de geschorste Sam Abbink en met zijn broer Bas als links-back, stond als een huis en gaf geen kans weg.

Vorden won zodoende verdiend met 1-0 en moet volgende week tegen wederom een ploeg uit de onderste regionen, namelijk OBW uit Zevenaar. De afstand tot deze nummer 11 van de ranglijst is inmiddels opgelopen tot 13 punten en met nog 6 wedstrijden te gaan werd vanmiddag door vriend en vijand geconcludeerd dat de scheiding tussen het linker- en het rechterrijtje definitief is gemaakt.

Vorden doet daarentegen zelfs nog volop mee met de strijd om de 3e plaats, een plek die deelname aan de nacompetitie garandeert, want de achterstand op Spero is slechts vijf punten met een wedstrijd minder. Als Concordia Wehl, winnaar van de 1e periode, bij de eerste drie eindigt dan kan zelfs de nummer 4 van de ranglijst nog mee doen met het toetje aan het einde van het seizoen. Want hoe zit het nu precies sinds het wegvallen van Babberich:

  1. Door het wegvallen van Babberich bestaat de competitie uit 13 clubs en de KNVB heeft besloten om daarom 2 periodes te laten spelen, de eerste 12 wedstrijden en de 2e (terugronde) 12 wedstrijden. De 3e periode wordt gegeven aan de hoogste ploeg zonder prijs in de stand.
  2. Aangezien op het moment van wegvallen van Babberich de eerste periode van de oorspronkelijke opzet (3 periodes van resp. 9, 9 en 8 wedstrijden) al was gespeeld werd de winnaar van deze 1e periode, Concordia Wehl, ook de winnaar van de  1e periode in de nieuwe opzet.
  3. De 2e periode is nu dus volop aan de gang en daar staat met een straatlengte voorsprong RKZVC uit Zieuwent aan kop. RKZVC zal, zo kun je wel aannemen met 10 punten voorsprong en nog 6 wedstrijden te gaan, hoogstwaarschijnlijk kampioen worden en dus ook de 2e periode winnen.
  4. In het geval dat RKZVC de 2e periode wint en ook kampioen wordt, dan gaat de titel van de 2e periode naar de hoogst geëindigde ploeg na RKZVC op de ranglijst, de nummer twee in de competitie dus. Als dit Concordia Wehl mocht worden (zoals dit nu het geval is) dan wordt de 2e periode dus gegeven aan de nummer drie van de ranglijst, in dit geval Spero.
  5. Tenslotte wordt de 3e periodetitel gegeven aan de ploeg die het hoogste op de eindranglijst is geëindigd zonder een prijs te hebben. In het huidige geval zal dit dus de nummer 4 van de ranglijst zijn, FC Winterswijk. RKZVC zou namelijk kampioen zijn, de nummer twee Concordia heeft de 1e periode, de nummer drie Spero zou de 2e periode overnemen van RKZVC en dus zou FC Winterswijk als nummer vier van de ranglijst de 3e periode winnen.
  6. De drie periodewinnaars van 2I spelen samen met de drie periodewinnaars van 2J en de nummers 11 en 12 van de 1e klas een knock-out competitie waarbij uiteindelijk 2 plaatsen in de 1e klasse te verdienen zijn. De 8 ploegen zullen in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld worden en de 4 winnaars zullen na de dubbele wedstrijd in de 2e ronde spelen. In deze 2e ronde spelen de 4 overgebleven ploegen wederom een dubbele wedstrijd en de beide winnaars van deze 2e ronde promoveren (of blijven) in de 1e klas.

Door het wegvallen van Babberich is er iedere speelronde een ploeg vrij en zodoende ontstaan er ook constant verschillen tussen het aantal gespeelde wedstrijden in de ranglijst. Vorden is pas de laatste speeldag vrij en zal dus op de één na laatste speeldag,  3 mei thuis tegen Varsseveld haar 24e en laatste competitiewedstrijd spelen.