vorden - fc winterswijk 1

Vorden 27 november 2016 – In een wedstrijd waar het spel op het middenveld de overhand had, heeft Vorden 1 voor de tweede achtereenvolgende keer met een minimale score verloren. Vanmiddag trok FC Winterswijk een in de 57e minuut verkregen 0-1 voorsprong over de streep en dit hield in dat na Rood-Wit ook de grensbewoners met een 1-0 uitslag de vordenaren wisten de verslaan. Vorden blijft op de 5e plaats staan alleen heeft het hier gezelschap gekregen van zowel AZC als de tegenstander van deze middag, FC Winterswijk.

Nadat er een minuut stilte werd gehouden naar aanleiding van het overlijden van ‘dinsdagploeg-lid’ en oud jeugdwedstrijdsecretaris André Wendriks was er direct in de eerste minuut al veel ophef in het 16-metergebied van FC Winterswijk. Na een inzet van Frank Hiddink probeerde een FC Winterswijk verdediger de bal te blokkeren, maar gebruikte hier volgens vordenzijde duidelijk zijn arm. Het gaat nog altijd om de beoordeling van de scheidsrechter en deze zag er geen penalty in, dus ging deze kans verloren. Degene wie dacht dat deze eerste kans reeds in de eerste minuut een opmaat zou zijn van een aanvallende met veel doelkansen gepaard gaande wedstrijd, kwam flink bedrogen uit. Het was namelijk een wedstrijd tussen twee ploegen die geheel aan elkaar gewaagd waren. Beiden voorzien van een ijzersterke verdediging en beide ook nog eens gezegend met een keeper die met zijn kwaliteiten, rust, timing en technische vaardigheden duidelijk een meerwaarde is. Het lukte vanmiddag de zes voorhoedespelers dan ook werkelijk geen enkele keer om zowel bij FC Winterswijk als bij v.v. Vorden een gaatje te vinden en zelfs niet tot een poging te komen. Als er dan toch een speler genoemd mag worden die het verschil leek te maken, was het de donkere buitenspeler aan FC Winterswijkzijde die met handige individuele acties, wendbaarheid en snelheid het vooral in de eerste 20 minuten Bas Abbink flink lastig maakte. Maar ook hij moest na een minuut of twintig zijn meerdere erkennen in de linkerverdediger van Vorden en zodoende ontstond er een wedstrijd die zich vooral op het middenveld afspeelde.

Beide elftallen legde een tomeloze inzet aan de dag en schuwden de fysieke duels ook zeker niet en zo ontstond er een wedstrijd die weliswaar weinig hoogtepunten kenden in beide zestienmeter gebieden, maar wel bol stond van de strijd, spanning en enorme wedstrijdmentaliteit. Na de 0-0 ruststand kwamen beide ploegen in het eerste kwartier van de 2e helft, zo leek het althans, iets vaker voor het doel en lukte het ook om tot doelpogingen te komen. In de 57e minuut kreeg FC Winterswijk een vrije trap net over de middenlijn en deze werd hoog ingebracht en ietwat ongelukkig verwerkt door Koen Oosterhuis en prompt veel de onverwachts van richting veranderde bal precies voor de voeten van Maarten Sesink en deze kon vanaf 7 meter met de binnenkant voet de 0-1 aantekenen.

Vanaf dat moment was er voor FC Winterswijk maar één opdracht en dat was deze minimale voorsprong over de streep trekken. Het spel van ‘vertragen’ was begonnen en telkens sprokkelden zij seconden bij het nemen van een inworp (op het laatst nog weer de bal toch aan een andere speler geven die mocht ingooien), vrije trappen nemen (een speler helemaal van een andere positie laten komen om een lange bal te geven) en zelfs de verzorger speelde hierbij een rol want deze man heeft bij twee blessuregevallen al met al 7 minuten de tijd genomen om met een spons het gezicht van het slachtoffer geheel moddervrij te maken. FC Winterswijk vertrouwde er dus op dat deze 0-1 voorsprong voldoende zou zijn voor de volle drie punten en hoe langer de wedstrijd duurde en hoe meer het eindsignaal in de buurt kwam, hoe duidelijker het ook werd dat dit vertrouwen in hun eigen verdediging ook meer dan terecht was. De ijzersterke achterhoede van de in het smetteloos (bij de aftrap dan hé) wit spelende fusieclub stond als een huis en was in de lucht onverslaanbaar en stond over de grond ook zeer zeker haar mannetje. En als klap op de vuurpijl stond er met Bram Tomesen ook nog eens een 22-jarige keeper in het doel die als het moest ook nog eens enkele gevaarlijke hoge ballen perfect kon keren. Één keer kwam Vorden tot een doelpoging en moest de jonge keeper van FC Winterswijk katachtig reageren en dat was in de 60e minuut toen Frank Hiddink zich in de draai wist vrij te spelen en met een strakke schuiver vanaf 11 meter in de korte hoek de keeper tot een redding wist te dwingen.

Voor de rest probeerde Vorden heel veel, werkte het erg hard, was het ook de ploeg die het meeste probeerde aan te vallen en was het met vele ingooien, vrije trappen en hoge inzetten steeds maar weer op zoek naar de gelijkmaker. Het was echter machteloos tegenover de ijzersterke verdediging en het enige dat je de thuisploeg misschien kunt verwijten is het eenzijdige aanvalsconcept, want net als na de 1-0 in Groesbeek tegen Rood-Wit ging ook nu Vorden 1 wel heel snel over tot het ‘pompen’ van de bal in het zestienmetergebied. Zelfs vrije trappen nog op eigen helft en rond de middenlijn werden met een boogbal de zestien bij FC Winterswijk in getrapt en ogenschijnlijk bleef het daarom weliswaar onrustig voor het doel bij de kantine, maar FC Winterswijk is geen enkele keer echt in gevaar gekomen. Aan de andere kant moest Robin Verstege slechts één keer in actie komen, toen de rechtshalf van FC Winterswijk met een geweldige rush vanaf de middenlijn uiteindelijk de achterlijn wist te halen, maar daar de verkeerde keuze. In plaats van de bal terug te leggen probeerde hij de vordenkeeper te verschalken in de korte hoek, maar hier kwam Robin Verstege als winnaar uit de bus. Al met al bleef het dus 0-1, ook na de terechte 12 minuten blessuretijd en gingen de niet meer in het geheel smetteloos wit voetballende FC Winterswijk dan ook als terechte winnaar het veld af, simpelweg omdat zij twee kansen hebben gehad en er één wisten te maken en Vorden slechts één kans mocht noteren en deze werd gered door de keeper.

Het was alweer 2,5 jaar geleden dat Vorden 1 twee keer achter elkaar wist te verliezen in de competitie. Toen was het in de 3e klasse C in het seizoen 2013-2014 op 27 april dat er werd verloren van OBW (2-3) en een week later Vorden haar meerdere moest erkennen (3-1) tegen FC Eibergen. Nu heeft het dus twee keer met 1-0 verloren van achtereenvolgens Rood Wit en FC Winterswijk en zal het volgende week uit tegen Varsseveld er alles aan doen om de score weer in het voordeel van de geel-zwarten te laten verlopen.