vorden 1 quick 1888 3

Vorden 1 mei 2016 – Door een uitstekende 1-3 overwinning op Babberich heeft Vorden op de 24e speeldag zichzelf definitief veilig gespeeld en is er minimaal een 7e positie behaald in het debuutjaar in de 2e klas. Na 10 minuten stond het vanmiddag al 0-2 door doelpunten van Roy Böhmer en Siebren Bijenhof. Na de rust werd het zelfs 0-3 door Frank Hiddink en aangezien een scherpe voorzet nog in één keer in het doel verdween kwam de eindstand van 1-3 op het scorebord te staan. Door de twee winstpartijen in de laatste twee wedstrijden staat Vorden 1 ineens ook nog als kanshebber van de 3e periode te boek, en wordt de wedstrijd volgende week tegen concurrent Concordia Wehl nog heel interessant.

De cijfers waren duidelijk voordat de 24e competitiewedstrijd op beginnen stond: Met 31 punten had het 1e elftal, na de winst op koploper Quick vorige week, maar liefst zes punten voorsprong op de club op de 10e plaats en wist het dat met een winstpartij het 2e klasseschap definitief veilig gesteld kon worden. Tegenstander Babberich had het veilige aantal punten al lang behaald en stond met 37 punten en slechts 3 punten achterstand op WAVV nog op een kansrijke positie voor de 3e plaats, zodat in ieder geval nacompetitie om promotie behaald kon worden.

Bij het begin was het echter duidelijk dat Vorden een stuk scherper aan de aftrap stond dan Babberich en direct in de 3e minuut was het al raak na een cornerbal van Gijs van der Veen. De bij de 2e paal geschoten voorzet werd keurig door Roy Böhmer binnen geknikt en zodoende scoorde de wederom zeer sterk spelende middenvelder zijn eerste doelpunt van dit seizoen. Vorden 1 liet zich weliswaar iets terug zakken maar bleef op de juiste wijze  druk zetten en werd er altijd gezocht naar de sterk spelende en altijd aanspeelbaar zijnde Gijs van der Veen. Zo kwam ook in de 10e minuut het tweede doelpunt tot stand, toen aan de linkerkant na de kaatsbal van Gijs zowel Daan Horstman als Siebren Bijenhof konden ‘door voetballen’ en Siebren op ongeveer 20 meter afstand op doel kon schieten. De laag maar wel zuiver en effectvol geschoten bal verdween keurig in de beneden hoek en daarmee bracht de dit jaar voor het eerste jaar in het 1e elftal spelende Siebren Bijenhof de stand op 0-2. Deze ongekende luxe voor het team van trainer Michel Feukkink, dat na de winterstop in 10 wedstrijden geen één keer meer dan één keer had gescoord in een wedstrijd, zorgde voor enige twijfel binnen het elftal. Moest er nu op dezelfde wijze druk uitgeoefend worden of was het verstandiger om, met de wetenschap dat er nog maar twintig doelpunten geincasseerd zijn dit seizoen, te leunen op de verdediging? Niet alleen deze twijfel zorgde ervoor dat het wedstrijdbeeld iets kantelde, ook Babberich kroop meer uit haar schulp en ging opzichtig ten aanval om toch weer terug te komen in de wedstrijd. Zo ontstond er een zeer aantrekkelijk schouwspel, waarbij Vorden 1 vooral aan de rechterkant met de opkomende Bart Stokman een aantal keren gevaarlijk door kwam en de rood-witten vooral door sterk spel in en rondom het 16-metergebied goede kansen kreeg op de aansluitingstreffer. In de 25e minuut was het Bart Stokman die een inzet van Babberich vanaf een meter of 10 op de lijn onschadelijk maakte en nog geen 5 minuten later stond er wederom een spits van Babberich op een meter of 12 helemaal alleen voor doelman Robin Verstege. Deze aanvaller mikte echter in de haast precies op de vuisten van Robin, daar waar een ‘simpele schuiver’ in de hoek absoluut de 1-2 had betekend. Vorden 1 hield dus de nul en kreeg in het laatste kwartier voor rust zelf ook nog enkele mogelijkheden, onder andere toen Bart Stokman aan de rechterkant een keer geen voorzet los liet maar besloot om vanaf 20 meter schuin voor het doel keihard uit te halen. Toen de scheidsrechter voor de rust floot, was iedereen het er over eens dat Vorden 1 verdiend voor stond, maar dat het ook zo maar een doelpunt tegen had kunnen krijgen.

In de tweede helft zag je duidelijk dat het 1e elftal zich in liet zakken en wilde gaan profiteren van de daardoor ontstane ruimte achter de op de één lijn opererende verdedigers van Babberich.  Een even logische als goede keuze, want verdedigend stond het elftal wederom als een huis. Ook mentaal en qua volwassenheid speelt het team alsof het al jaren op dit niveau acteert, want de bekende trucs van de door de wol geverfde Babberich-spelers om de geel-zwarten uit het spel te halen waren totaal niet aan het team van trainer Michel Feukkink besteed. In de omschakeling lukte het regelmatig om er goed doorheen te komen maar de eindpass was vaak te onzuiver om echte kansen af dwingen. Babberich, dat individueel tot de beste drie teams van deze klasse behoort,  zette niettemin flink aan en gebruikte hiervoor, zoals zo vaak zichtbaar wordt als een club persé de aansluitingstreffer wil incasseren, ook andere middelen dan alleen techniek, taktiek en wedstrijdmentaliteit. Babberich zocht de grens op en wilde hierdoor iets forceren en kreeg vooral bij voorzetten die of vanuit een vrije trap of vanuit een aanval, vanaf de linkerkant voor het doel werden gebracht en telkens precies tussen de verdediging en de keeper vielen, een paar goede kansen. In de 60e minuut kwam er uit een dergelijke situatie een dot van een kans voor Babberich toen een aanvaller geheel vrij stond en vanaf 10 meter mocht inkoppen, maar jammer genoeg voor Babberich voorlangs kopte. Nog geen vijf minuten werd de wedstrijd beslist toen Frank Hiddink het opbouwen van Babberich verstoorde en de voorstopper van Babberich de bal daardoor knullig verloor aan Frank. De topscorer van Vorden bedacht zich geen moment en stormde vanaf 35 meter richting het doel. Hij dreigde nog even ingehaald te worden door de  zichzelf corrigerende blonde mandekker, maar op het juiste moment drukte de topscorer van Vorden af en het schot verdween precies over de keeper in het doel van Babberich.

De wedstrijd was beslist en ondanks dat vrij snel na de 0-3 de 1-3 viel uit een verdwaalde voorzet, bleef Vorden 1 keurig op de been. De invallers Bas Abbink, Rik Schröer en de weer van een blessure herstellende voorhoedespeler Ate Barendsen gaven het team weer nieuwe energie en ondanks dat uit frustratie Babberich een paar keer de proef op de som nam om met een flinke overtreding Vorden uit het spel te halen, bleef de geel-zwarte ploeg keurig overeind. Het had zelfs nog wel 1-4 kunnen worden toen onder andere Roy Böhmer nog een keer vanaf eigen helft er helemaal alleen doorheen liep en op ‘randje 16’ besloot de bal op het laatst toch nog breed te leggen op Frank Hiddink. Dit pasje was net te kort waardoor de verdediger van Babberich het schot van Frank nog kon blokken en zodoende de stand op 1-3 hield.

In het debuutjaar van de 2e klas jezelf veilig spelen op de 24e speeldag met 34 punten en een doelgemiddelde van 25 voor en 20 tegen, is een prestatie van formaat en een compliment aan iedere speler voor zich en de technische staf. Als extra beloning speelt de ploeg zelfs nog mee om één van de nog te verdelen prijzen. Het kampioenschap gaat tussen Quick en BVC, waarbij Quick na het gelijke spel van BVC de beste papieren heeft en volgende week tegen Grol al het veilig kan stellen. De 3e plaats van de competitie is ook interessant want die plek neemt de periode van de kampioen over, omdat zowel BVC als Quick reeds een periode hebben. Op dit moment staan er maar liefst drie ploegen met 40 punten op de 3e plaats, maar ook Babberich met 37 punten doet hier nog volop om mee. De strijd om degradatie is na de winst van Grol helemaal een tombola geworden. De nummer laatst, Hatert, is vanmiddag gedegradeerd, maar voor de plekken 11 en 12 (nacompetitie) en 13 (rechtstreekse degradatie) komen nu nog de ploegen van SDOUC, Leones, Rheden, OBW, Grol en DCS in aanmerking.

Wat betreft de periodestrijd is de 3e periode nog heel spannend en daarin speelt Vorden dus nog een rol.  Zowel Quick als BVC doen als winnaar van de 1e en 2e periode niet meer mee in de stand van deze afsluitende periode, dus de stand is als volgt:

1. Concordia Wehl 7-14
  2. FC Winterswijk 7-12
  3. v.v. Vorden         7-11
  4. Rheden                7-10

Deze vier ploegen zijn dus nog kanshebber voor de laatste periode en zij spelen volgende week alle vier tegen elkaar! Vorden moet volgende week tegen Concordia Wehl, dus kan op gelijke hoogte komen en FC Winterswijk moet uit naar Rheden, dat de punten ook nog hard nodig heeft voor de strijd om degradatie.

Eerst maar genieten van de prima prestatie dit seizoen en het feit dat men geheel op eigen kracht het 2e klasseschap veilig heeft gesteld en daarna horen, lezen, beleven wij wel verder ……