Vorden, 1 april 2018 – Vorden 1 heeft vanmiddag verdienstelijk met 0-0 gelijk gespeeld tegen koploper Orion uit Nijmegen. Het was een open wedstrijd waarbij Orion in de 1e helft de meeste aanspraak maakte op het openingsdoelpunt en Vorden 1 in de 2e helft het initiatief had. Uiteindelijk was het gelijke spel een goede afspiegeling van de gehele wedstrijd, maar verdient Vorden 1 een extra compliment aangezien het laatste kwartier met 10 spelers (Frank Hiddink rood) afgehandeld moest worden.

Sinds mensenheugenis werkte de KNVB met pasen altijd met een inhaalprogramma op 2e paasdag en eventueel paaszaterdag. Dit jaar is niet alleen het programma verlengt tot aan 27 mei, maar wordt er ook niet meer ingehaald met pasen maar is er zelfs een regulier programma op ….. 1e paasdag. Het was dus voor iedereen ff wennen om op deze feest- en familiedag in actie te komen, maar toen om 14.00 uur de beide ploegen het hoofdveld betraden was er toch sprake van een behoorlijke belangstelling. Het was vooral mooi om te zien dat er zowel geel-zwarte sjawls te bewonderen waren als oranje sjawls uit Nijmegen. De vorig jaar uit de 1e klas gedegradeerde maar dit seizoen trotse koploper van de 2e klasse I is inmiddels uitgegroeid tot de grootste amateurclub van Nijmegen (1500 leden en 70 teams en het 2e reserve Hoofdklasse en de JO19-1 3e divisie …)  en was met de bus naar Vorden gekomen en had naast de 18 spelers en een zeskoppige begeleidingsstaf ook een groot aantal supporters mee genomen.

De start van de wedstrijd liet direct zien dat beide ploegen vol voor de winst gingen en ten opzichte van vorige week in de derby tegen AZC probeerde Vorden ondanks de druk van Orion en de vele duels op het middenveld toch vanuit balbezit de voetballende oplossing te zoeken. Het komt in deze fase van de competitie juist vaak voor dat na een kopduel en/of  een stuiter- of verlengde bal het leder direct weer ‘op de slof’ wordt genomen, maar deze middag waren vooral Sam Abbink en Bas Kortstee de spelers die toch een aanname prefereerden en van daaruit door probeerden door te voetballen. Tegenstander Orion was snel, handig, dwingend en veelal naar voren gericht, maar hadden toch wel moeite om goede keuzes te maken bij de opbouw. Op hun eigen kunstgras, waar Vorden in oktober trouwens ook al verdienstelijk 2-2 heeft gespeeld, gaat de ploeg altijd uit van balbezit en wordt er veelal opgebouwd door positiespel in de achterhoede en middenveld, maar vanmiddag op het natuurgras van Vorden, dat ondanks de vele inspanningen en onderhoudswerkzaamheden toch in deze periode van het jaar moeilijk te bespelen is, was er toch vaak twijfel en moest de ploeg vaker voor de lange bal kiezen dan hun lief is. Orion was in de 1e helft die iets dreigender ploeg en creëerde een vijftal ‘vijfmetersituaties’ waarbij gelukkig voor Vorden toch steeds een inzet geblokt kon worden of in ieder geval zodanig verstoord kon worden dat er een daadwerkelijke doelkans ontstond.

In de 2e helft drong Vorden iets meer aan en behaalde het als team een ruime voldoende. Om een goede ploeg en tegenstander die uit de 1e klas komt en dit jaar mee doet om de promotieplaatsen onder druk te zetten, moet je risico nemen, naar voren verdedigen en het lef hebben om tegen de middenlijn aan te verdedigen en er constant  ‘voor te komen’. Vorden beheerste al deze onderdelen en zorgde er zodoende voor dat het initiatief bij de thuisploeg kwam te liggen. Tussen de 55e en 60e minuut kwamen er twee goede mogelijkheden voor Vorden toen een prima voorzet van Tom klein Kranenbarg op het hoofd kwam van Bas Abbink maar zijn inzet ging over en een paar minuten later kon Daan Horstman vanaf 16 meter uithalen maar zijn inzet was een prooi voor de keeper van Orion.

Vorden bleef de ploeg met het initiatief en kon vooral door het sterke spel van Bart Stokman en Stefan Eggink steeds maar druk houden naar voren. Er was één moment dat Orion er goed uit kwam en dat was in de 70e minuut toen de rechtsbuiten schuin alleen in het 16-metergebied  kwam, maar Robin Verstege redde fraai in deze één-tegen-één situatie.  Toen Bart Stokman in de 81e minuut weer eens via de rechterkant op kwam zetten was de linksbuiten van Orion te laat in de omschakeling. Om zijn tierende ploeg genoten toch tegemoet te komen probeerde hij alsnog Bart tegen te houden, maar hij bleef er achteraan lopen en dit ging gepaard met het nodige duw- en trekwerk. Bart ondervond het nodige nadeel van de speler die bijkans bij hem op de rug zag, maar schudde hem toch van zich af en de scheidsrechter riep duidelijk hoorbaar ‘voordeel’ en vandaar dat de sterk spelende rechtsback van Vorden nog een keer aanzette. Aangekomen in het 16-metergebied sneed hij naar binnen en ging over de knie van een verdediger maar de goed mee gelopen scheidsrechter zag er tot afgrijzen van de 11 spelers van Vorden geen penalty in. Frank Hiddink vertelde de scheidsrechter terecht dat het duw- en trekwerk van de linksbuiten dan nog wel bestraft moest worden, want voor hetzelfde vergrijp werd Bas Abbink ook op de bon geslingerd. De bewoordingen van Frank schoten in het verkeerde keelgat van de te opvallend en dus negatief aanwezige scheidsrechter en de spits van Vorden kon met rood het veld af.

Ook met 10 man bleef Vorden de druk vooruit houden, zelfs toen de trainer Jeroen van Haaren van Orion met een wissel besloot 3-3-4 te gaan spelen. Orion rook de winst en wilde optimaal profiteren van de meertal situatie en het werd nog een paar keer spannend toen de scheidsrechter ver in blessuretijd nog een aantal corners gaf voor Orion ondanks dat grensrechter Gerrit Wenneker (terecht) vlagde voor een doeltrap. Ook moest trainer Michel Feukkink, die vanmiddag geen beroep kon doen op Koen Oosterhuis (geblesseerd), Siebren Bijenhof (geblesseerd), Gijs van der Veen (geschorst) en Ate Barendsen (geblesseerd) de moegestreden Bas Abbink wisselen, maar invaller en JO19-1 speler Luuk Smit deed het prima en werkte nog even vijf hele nuttige minuten af. Vorden hield stand en behaalde een verdienstelijk punt tegen de koploper en één van de kanshebbers op de titel.

Orion bleef ook na vanmiddag de koploper van 2I, ondanks dat Voorwaarts wist te winnen van Spero. WAVV verloor echter van DVC’26 en kon zodoende niet profiteren van het puntverlies van de deze middag in het grijs-oranje spelende Nijmegenaren. Vorden had graag haar eerste overwinning willen vieren en daarmee ook de broodnodige drie punten bij willen schrijven. Met een punt stijgt het wel tot 19 punten uit 16 wedstrijden en is het verder uitgelopen op de drie ploegen onder zich, Varsseveld, SML en AZC die alle drie verloren. Ook is het ingelopen op Germania, de nummer 9 van de ranglijst met 21 uit 16, die gisteren dus ook verloor. Alleen rode lantaarndrager Concordia Wehl won als enige van de zes onderste ploegen en heeft nu met 14 punten uit 17 wedstrijden weer een beetje aansluiting gevonden. Volgende week speelt Vorden wederom tegen oranjehemden want dan gaat het op bezoek naar een andere topploeg uit de 2e klasse I, Voorwaarts Twello.

Opstelling v.v. Vorden : Robin V. – Bart S. – Stefan E. – Bas K. – Sam A. – Roy B. – Bas A. (87 Luuk S.)  – Sven M. – Tom kl. K. – Frank H. – Daan H.

Met dank aan voorzitter Tijs Tummers voor de fraaie foto’s.