achterhoek cup 2015

Vorden 23 maart 2016 – Vorden 1 heeft gisteren met 0-0 gelijk gespeeld in de kwartfinale van de Achterhoek Cup tegen DZSV. De reglementen van de Achterhoek Cup schrijven na een gelijk spel in de knock-out fase ‘Shoot Outs’ voor en na drie pogingen bleek DZSV hierin duidelijk de betere te zijn. Zodoende plaatste de koploper in de 3e klasse zaterdag en winnaar van de vorige editie van de Achterhoek Cup zich met 3-0 voor de halve finale. Bij Vorden 1 kon de 16-jarige uit de B1 afkomstige Luuk Smit terug kijken op een prima invalbeurt en speelden zowel Gijs van der Veen als Rick Schröer beide voor het eerst sinds enkele weken weer de volle 90 minuten.

Vorden en DZSV speelden deze dinsdagavond beide volop voor de winst en vanaf het eerst fluitsignaal ontspon zich dan ook een snelle, attractieve en met veel inzet gepaard gaande wedstrijd. Op het kunstgras van de met een fraai gerenoveerd Sportpark gezegende zaterdag 3e klasser ging de bal van beide kanten erg snel op en neer, waarbij Vorden iets meer via de combinatie de aanval zocht en DZSV via prachtige lange ballen van de keeper de aanvallers in stelling bracht. Het tempo lag erg hoog, waarbij wel gezegd moet worden dat de voorhoedespelers van DZSV zich in al hun ijver en inzet zelf nog wel eens ‘voorbij’ liepen op het moment dat er in de 16-meter iets meer koelbloedigheid werd verwacht en de aanvallen van Vorden vaak in schoonheid stierven rond de 16-meter. Toch had Vorden al na een minuut op voorsprong kunnen komen toen een diepe bal niet goed door DZSV werd verwerkt en pardoes voor de voeten van Rick Schröer viel. Deze schrok van de mogelijkheid en liet de kans voorbij gaan om de geel-zwarten op voorsprong te schieten. De grootste kans in de 1e helft was voor Vorden toen Gijs van der Veen via goed doorzetten Daan Horstman alleen voor de keeper zette. In het één tegen één duel probeerde Daan de lange doelverdediger met een schot te passeren, maar de doelman van DZSV kwam als winnaar tevoorschijn. Verderop in de 2e helft waren er nog enkele mogelijkheden te noteren voor Vorden en schoot DZSV nog een keer van 20 meter net over het doel, maar de 0-0 ruststand was een goede weergave van de krachtsverhoudingen op dat moment. Wel had vriend en vijand door dat de leidsman deze avond het tempo niet bij kon benen en heel verstandig de diagonaal bleef lopen van slechts zo’n 25 meter. Op zich is daar nog niets mis mee, alleen waren de beslissingen regelmatig ‘twijfelachtig’ en als je dan nog helemaal vanaf het middenveld naar de situatie moet lopen, creëert dit veel onrust en onbegrip bij de spelers en begeleiding van beide teams. Het zou in de 2e helft grote gevolgen hebben voor het verloop van de wedstrijd….

Want na de rust was het bij vlagen een parodie op een voetbalwedstrijd en was er zelfs een kwartier lang sprake van 11 tegen 8! In de Achterhoek Cup word je namelijk 10 minuten van het veld gestuurd bij een gele kaart en daar grossierde de grensbewoners nogal in. Nadat ook in het 1e kwartier van de 2e helft het spel weer flink op en neer ging en de voorhoedespelers van DZSV nog steeds enorm veel ijver en inzet vertoonde, ging natuurlijk de vermoeidheid op een gegeven moment ook een rol spelen. Spelers uit Dinxperlo kwamen daardoor met het mee verdedigen net te laat, konden na een sprint niet meer zo snel keren of wenden en zo stapelde de ene overtreding zich op de andere. Het kwam het kijkspel niet ten goede en toen na 10 minuten in de 2e helft één van de voorhoedespelers op het middenveld weer eens te hard door liep na een lichaamsbeweging van Koen Oosterhuis, kon deze speler naar de kant met een gele kaart. De 10 man van DZSV gingen nog harder werken en vooral voorin liep de lange gelegenheidsspits zich ‘het snot voor de ogen’, maar veroorzaakte hierdoor wel de tweede gele kaart. Terwijl Bas Kortstee met een lichaamsbeweging een diepe bal, die over de verdediging was gevallen,  met het gezicht naar de achterlijn keurig binnen hield en naar buiten toe uitdraaide, liep deze nummer 11 keihard rechtdoor en daardoor Bas finaal van de sokken. Bas werd tegen de reclameborden gekwakt en deze eerder onbenullige dan harde overtreding werd ook terecht met geel bestraft en zo was het 11 tegen 9. DZSV ging een handbalverdediging optrekken en speelde 4-3-1 en formeerde zich volledig rond de eigen 16-meterlijn. Vorden probeerde hier doorheen te combineren en creerde in deze fase zeker vier doelrijpe kansen. Eerst werd Koen Oosterhuis vrij gespeeld rond de 16-meter en zijn geplaatste schot werd door de keeper keurig tot corner verwerkt. Daarna werden Daan Horstman na een steekpass alleen voor de keeper in het 16-meter gezet, maar kwam net een teenlengte te kort. Koen Oosterhuis versnelde ook nog eens in zijn rush twee keer waardoor hij zowel het middenveld als de achterhoede van DZSV passeerde maar zijn terug getrokken voorzet kon door de ingelopen Gijs van der Veen net niet goed behandeld worden. De beste kans voor Vorden was echter voor Bart Stokman die na een prachtige pass van Sam Abbink over de verdediging heen alleen voor de keeper werd gezet. Vanaf een meter of tien twijfelde de volop in de loop zijnde aanvoerder van Vorden 1 tussen aannemen en direct schieten en het resultaat was een rolletje dat ongevaarlijk langs het doel werd geplaatst.

Inmiddels had de scheidsrechter nog een derde speler van DZSV naar de kant gestuurd, want de uitstekend spelende aanvoerder van DZSV, die prachtige duels uit vocht met de eveneens sterkhoudende middenvelder Roy Böhmer, kon na commentaar op de leiding ook het veld verlaten.  De irritatie bij DZSV liep zo hoog op, dat zij iets onoverwinnerlijks over zich kregen en werkelijk alles uit de kast gingen halen om dit kwartiertje met 8 man door te komen. Helemaal toen de scheidsrechter wel heel opzichtig de spelers van DZSV langs de kant lieten wachten terwijl de 10 minuten al voorbij waren. DZSV tikte daarom steeds een bal weg bij een vrije trap, hield de bal heel lang vast terwijl zij weg liepen bij een ingooi tegen en de laatste man schoot, daar waar een tikje over de zijlijn ook had volstaan , nog een keer de bal keihard vanaf nog geen 10 meter met een streep in de dug-out van Vorden.

Van een mooie voetbalwedstrijd was al lang geen sprake meer en toen het na 75 minuten weer 11 tegen 11 was, ging de eerste speler die een gele kaart had gekregen en dus zojuist weer in het veld stond, in de 83e minuut wederom in de fout en kon nu definitief vertrekken. Vorden probeerde de winnende goal nog wel te maken en was ook het meest gevaarlijk, maar DZSV bleef overeind en kon uiteindelijk ook nog rekenen op de uitstekende doelman. Inmiddels was 20 minuten voor tijd ook Luuk Smit nog ingevallen bij Vorden en deze speler uit de B1 bleef opvallend koel in alle hektiek en onrust en speelde een prima partij op het middenveld, waarbij hij onder druk steeds de goede keuzes maakte. Sam Abbink zorgde er vijf minuten voor tijd nog voor dat het weer 10 tegen 10 werd. Hij kreeg een ingooi mee rondom de middenlijn, maar zijn tegenstander ging buiten de lijnen bovenop de bal liggen en wilde daarna met alle mogelijke moeite beletten dat Sam snel in kon gooien. Sam kon zich niet beheersen en duwde, terwijl hij de bal in de handen had om te gooien, opzichtig tegen de tegenstander aan en kon dus met geel ook naar de kant.

De beslissing moest dus komen uit de ‘Shoot Outs’ en via deze ontknoping, die speciaal door de Achterhoek Cup in het leven is geroepen, was het duidelijk dat DZSV meer ervaring en dus ook bedrevener was dan de geel-zwarten. Het was namelijk de bedoeling dat je vanaf de rand van de cirkel vanaf het fluitsignaal met de bal richting doel ging dribbelen. Binnen 12 seconden diende je dan een doelpoging te hebben afgeleverd, waarbij het wel noodzakelijk was dat er pas in de 16 meter op doel geschoten mocht worden en de doelman het 16-metergebied niet mocht verlaten. DZSV ging drie keer langs doelman Robin Verstege en twee spelers schoten daarna ook raak, terwijl de aanvoerder van DZSV in zijn poging uit balans werd gebracht door onze doelman. Na twee stappen probeerde hij nog in balbezit te blijven, maar hij bedacht zich ineens dat een overtreding ook direct een doelpunt betekende. Zijn valpartij betekende dus 3 treffers voor DZSV en aangezien bij Vorden Daan Horstman en Gijs van der Veen in hun poging weliswaar de keeper wel hadden gepasseerd, maar teveel naar buiten werden gedreven om nog doeltreffend op goal te kunnen schieten was het de beurt aan Frank Hiddink om de strijd nog enigzins spannend te maken. Ook hij passeerde de keeper wel, die heel slim direct bij aanvang van de shoot out al op de 16-meterlijn ging staan, maar kwam met de passeerpoging daarna weer buiten het 16 meter gebied en mocht zodoende niet verder.

3-0 voor DZSV en de strijd was beslist.

DZSV speelt nu de halve finale tegen de winnaar van FC Winterswijk en Longa’30 en Vorden verlaat het toernooi na winstpartijen tegen Grol, VVG’25, Angerlo Vooruit en RKZVC en een gelijk spel tegen DZSV.