Vorden, 25 november 2018 – Vorden 1 heeft vanmiddag met maar liefst 7-1 klop gekregen van koploper Orion uit Nijmegen. Na een 2-1 ruststand was het in de 2e helft alleen maar Orion dat de klok sloeg en de geel-zwarten op alle fronten af troefden. Bij Orion was gelegenheidsspits Vince Stans de grote man en de tegentreffer van Vorden werd gescoord door Bas Abbink.Beide trainers hadden een puzzeltje op te lossen voorafgaand aan de wedstrijd Orion – v.v. Vorden. Jeroen van Haaren, oud trainer van o.a. Longa Lichtenvoorde kon geen beroep doen op zijn topscorer Noek Beers en Michel Feukkink, de na dit seizoen vertrekkende trainer van de geel-zwarten, miste de sterkhouders op het middenveld Roy Böhmer en Koen Oosterhuis. Vooral de eerstgenoemde trainer had echter niet kunnen bevroeden dat zijn oplossing zo’n grote invloed zou hebben op de uitslag en de wedstrijd op zich ….

Orion begon erg sterk en nam vanaf de 1e minuut het initiatief met dwingend, sterk en uitermate verzorgd positiespel. De ploeg vond elkaar erg makkelijk en (mede) door de minimale afmetingen van het met kunstgras voorziene hoofdveld, werd het veld erg ‘breed gehouden’ door twee authentieke buitenspelers, die telkens in het positiespel als een na laatste station diende en van daaruit de spits voorzagen van heerlijke bruikbare voorzetten. Vooral aan de rechterkant, waar bij Vorden de jeugdige JO19-1 Niels Rondeel als links-back wederom een goede indruk maakte maar het vooral in de eerste 20 minuten wel heel pittig had, kwam er in de beginfase van de wedstrijd zeker 5 á 6 keer een goede voorzet vanaf de achterlijn.

Vorden had het zwaar en moest telkens achter de tegenstander aan lopen en kreeg maar geen grip op het sterke positiespel van de oranje-witte thuisploeg. Er ontstaat dan altijd een ‘voetbaldiscussie’ of Vorden er niet kort genoeg op zit of dat Orion gewoon te goed en te snel was en zoals zo vaak in het voetbal zal de waarheid wel ergens in het midden liggen, maar feit is wel dat Vorden 1 in de 9e speelronde de beste ploeg van 2I is tegen gekomen. Ook vorig seizoen maakte deze club, 1400(!) leden, 14 seniorenelftallen en alleen al 6 JO19-teams (….) waarbij de hoogste juniorenelftallen allemaal divisie-voetballen en zij ook nog eens betiteld zijn als convenant-club van PSV, de meeste indruk in de 2e klasse maar konden zij het vreemd genoeg niet bekronen met een titel of promotie. Dit seizoen behoren zij na 9 speelronden wederom tot de favorieten samen met DCS en is Vorden gisterenmiddag dan ook de sterkste tegenstander tot nu toe tegen gekomen.

Ondanks een spervuur van aanvallen bleef het toch de eerste 10 minuten 0-0 en had Orion uiteindelijk een penalty nodig om op voorsprong te komen. In de 14e minuut hapte Gijs van der Veen als een aanvaller tijdens een verdedigende actie en ging zijn tegenstander daardoor duidelijk over de knie en kon de bal op de stip: 1-0. Niemand kon toen nog bevroedden dat het voor de verdediger Stans, die door trainer van Haaren in de spits was geposteerd, niet bij deze treffer zou blijven ….

Vorden kwam uit het niets op 1-1 toen uit een vrije trap van Daan Horstman, invaller Bas Abbink prima de bal binnen kopte. Het was juist deze invaller Bas Abbink (Sven Mulder viel geblesseerd uit in de 16e minuut) die ervoor zorgde dat er weer enig evenwicht in de wedstrijd kwam. Niet dat Vorden nu ook daadwerkelijk aanvallend een spelaandeel kreeg, maar doordat Bas op het middenveld een aantal keren balbezit kon houden, tevens durfde in de aanname ook een passeeractie uit te voeren en zodoende passend de voorhoedespelers kon bereiken (en daarmee Orion ook eens terug moest laten lopen), werd de druk van de thuisclub door het niet meer veroveren van de ‘tweede bal’, een stuk minder. Als je dan als elftal na zo’n stormachtig begin van de wedstrijd met 1-1 de rust haalt, dan mag je gerust tevreden zijn, maar dat was Vorden deze middag niet gegund. In de 39e minuut werd een fraaie ingehouden pass precies over de verdediging geplaats en gelegenheidsspits Stans nam hem goed op de borst aan, liet hem een keer stuiteren en drukte voortreffelijk af. Met deze actie verraadde hij in alles dat hij al eens eerder op deze positie had gevoetbald, maar het blijft ‘voor de krant’ natuurlijk een mooi verhaal dat een verdediger een keer in de spits mag spelen en dan ook …. keer scoort.

Na de rust was het binnen een minuut al 3-1 toen Stans (ja, ja weer hij) vogeltje vrij een voorzet van rechts fraai tegendraads kon binnen koppen en nog geen 8 minuten later kon het scorebord wederom verzet worden toen hij wederom met het hoofd de 4-1 aan liet tekenen. Vorden speelde een verloren wedstrijd en Orion was los en hongerig en deze twee elementen vormen dan de giftige cocktail ‘nachtmerrie van een voetballer’. Je wordt ondersteboven gevoetbald, moet telkens vieze meters maken zonder dat je de bal kunt veroveren, moet irritante joelgeluiden (logisch, want je thuisploeg speelt niet iedere zondag zo’n prachtige wedstrijd) accepteren en ziet tot je afgrijzen dat de drie publiekswissels van hetzelfde kaliber zijn dan hun voorgangers en de show gewoon gaan voort zetten. En als je dan ook nog een paar keer het idee hebt dat je in ieder geval weer een scoringskans op het nippertje hebt gered, maar de tegenstander alsnog erin slaagt om met een sliding een doelpunt te maken (60e minuut 5-1 door St… oh nee Willems), dan ben je kansloos en kun je maar één ding doen : ‘kop erbij houden, geen kaarten pakken en de rijen gesloten houden’.

Vorden kreeg in het laatste half uur ‘gelukkig’ maar twee doelpunten tegen (ja nu wel weer Stans!) en hield de score zodoende op 7-1. Een monsteruitslag terwijl de geel-zwarten in de 86 wedstrijden die zij in de 3,5 seizoenen hiervoor in de 2e klas hebben gespeeld nog maar 105 tegendoelpunten (gemiddeld dus 1,2 tegendoelpunt per wedstrijd) tegen hebben gekregen en alleen een keer tegen AZC (4-1) meer dan drie doelpunten moest incasseren.

‘Als je geschoren wordt, moet je stil zitten’, dus past op deze plek alleen maar de complimenten aan tegenstander Orion en de felicitaties aan gelegenheidsspits Stans met zijn zes doelpunten, alhoewel hij iedereen wel ff duidelijk moet maken dat hij een spits is die toevallig verdediger moest worden en niet andersom ….