Vorden, 26 maart 2017 – Terwijl alle ingrediënten aanwezig waren voor een heerlijke voetbalmiddag met twee ploegen die in de stand weinig voor elkaar onder deden, veel publiek, een heerlijk voorjaarszonnetje en een hoop beleving rondom deze enigste streekderby in 2I, was het duel in een tijdsbestek van 11 minuten beslist. Het duel was tot aan de 17e minuut volledige in evenwicht en aan beide kanten was er nog geen echte doelkans geweest, toen AZC tussen de 18e en 29e minuut drie keer raak kopte, schoot en counterde. Het ene doelpunt was nog fraaier dan het andere en de achterhoede van Vorden stond er bij en keek er naar. Natuurlijk was er na deze deceptie nog een uur te spelen, maar het lukte Vorden niet meer om de spanning terug te brengen in de wedstrijd en de ploeg van trainer Michel Feukkink ging dan ook met een 4-1 nederlaag terug naar Vorden .

AZC kwam furieus uit de startblokken en ondanks dat Vorden de aftrap mocht nemen had de thuisploeg binnen een halve minuut het leder in het bezit en begon het direct fanatiek vooruit te voetballen. Vooral de drie voorwaartsen van AZC waren in deze openingsminuten enorm fel en zochten direct de duels op alleen hadden zij de pech dat de scheidsrechter het in deze beginfase erg kort hield. Ieder luchtduel, duw en trekpartij en strijd om de bal te veroveren van de geel-zwarten werd afgefloten en na een minuut of vijf ging de storm in Zutphen dan ook liggen. Vorden kreeg grip op de wedstrijd en had daarbij ook nog het voordeel dat de scheidsrechter direct al een gele kaart trok voor de middenvelder van AZC en toen aanvoerder Buurmeijer even verhaal kwam halen gaf hij de goed spelende middenvelder van AZC ook dezelfde prent. Het was allemaal in het voordeel van de geel-zwarten die op dat moment ook de eerste aanvallende acties voor het doel van AZC lieten zien. Bart Stokman kwam een keer goed door een gaf een prachtige gevaarlijk voorzet en ook aan de linkerkant was het Gijs van der Veen die met twee prima voorzetten probeerde Ate Barendsen in stelling te brengen, maar deze kwam een teenlengte te kort om de bal op doel te plaatsen. Geheel uit het niets en in een fase waarin Vorden de zaakjes goed op orde leek te hebben, werd er een voorzet van de rechterkant door AZC perfect in de doelmond geplaatst. Sam Abbink stond aan de grond genageld en ook Stefan Eggink en Bas Abbink waren in niet in de nabijheid van Sam te vinden en zodoende kon rechterspits Daan Boonman ongehinderd en zonder te hoeven springen, tegendraads binnen koppen: 0-1. Nog geen twee minuten later kreeg AZC een vrije trap aan de rechterkant van het veld en wederom werd deze zeer gevaarlijk voor gegeven. Keeper Robin Verstege liep keurig met de voorzet mee, maar schrok zich opeens een hoedje toen er maar liefst drie AZC’ers op een meter of 7 aan kwamen sprinten. Verdediger Peter Frinking, die zijn 250e wedstrijd speelde, schoot de bal ineens uit de lucht prachtig binnen en het was plotseling 2-0. Vorden probeerde natuurlijk vanaf de aftrap direct druk vooruit te zetten en kon zodoende ook even denken aan enige druk op het zutphense doel, maar toen 3 minuten na het tweede tegendoelpunt de bal werd weg gewerkt door AZC draaide spits Havenaar in de aanname keurig in en zette een één-twee op met Daan Boonman en passeerde vanaf een meter of 20 keeper Verstege voor de derde keer in 11 minuten….

Vorden was verbaasd, aangeslagen en het ongeloof straalde af van zowel de spelers, de staf en de supporters want het 1e elftal dat juist bekend staat om de degelijkheid achterin, het enorm lage aantal tegendoelpunt en vorig seizoen zelfs de minst gepasseerde verdediging van 2I, had nu zomaar drie doelpunten in 11 minuten tijd om de oren gekregen. In het laatste kwartier van de 1e helft kwam Vorden nog twee keer goed door aan de linkerkant en in beide gevallen volgde een gevaarlijke voorzet, maar één keer kwam Ate Barendsen wederom een teenlengte tekort en de andere keer tikte hij vanaf een meter of vijf en vrij voor de doelman van AZC de bal net over het doel.

Na de rust wisselde trainer Michel Feukking Daan Horstman voor Mike van Lingen en ging Vorden op zoek naar de aansluitingstreffer met het idee dat het na een eventueel doelpunt er wellicht nog weer een wedstrijd van kon maken. In de 57e minuut was Frank Hiddink hier erg dicht bij toen hij uit de draai vanaf rechts snoeihard net voorlangs schoot. Maar wanneer je als ploeg druk wilt zetten op de tegenstander en op de helft van de tegenstander wilt spelen dan dien je iedere uitbraak van de tegenpartij weer op te vangen op de middenlijn en zodoende weer vanuit balbezit richting de doel van de tegenstander proberen te komen. Deze opzet lukte bij Vorden 1 in de tweede helft echter niet want de zutphense spits Havenaar speelde een enorm sterke wedstrijd en was constant het aanspeelpunt dat bij een uitbraak van AZC de bal steeds bij zich hield en zodoende dwong om Vorden weer naar achteren te laten lopen. Hij was in deze 2e helft trouwens niet alleen het aanspeelpunt, maar draaide ook constant gevaarlijk in, was nuttig in de combinatie en opende steeds sterk passend van links naar rechts. Zijn optreden leek ook nog eens bekroond te worden met een fraaie treffer, maar zijn snoeiharde schot vanaf 20 meter eindigde tegen de onderkant van de lat. Al met al was het eerder wachten op de 4-0 dan de 3-1 en via een penalty kwam dan ook deze stand in de 75e minuut op het scorebord. Vorden legde zich er niet bij neer en bleef wel gedisciplineerd en met veel inzet doorspelen, maar de hoop op wellicht nog een gelijk spel was duidelijk verloren. Toch werd het nog 4-1 toen Ate Barendsen een goede voorzet van Daan Horstman van dichtbij in kon tikken.

AZC won verdiend vanmiddag voor 700 toeschouwers de streekderby tegen Vorden omdat het simpelweg in staat was om de dan toe minst gepasseerde verdediging van 2I maar liefst vier keer te verslaan. AZC heeft door dit resultaat 3 punten meer dan Vorden en de 6e plaats van de geel-zwarten overgenomen, maar Vorden heeft nog wel een wedstrijd minder gespeeld.