knvb beker oost

Vorden 23 oktober 2016 – Vorden 1 heeft vanmiddag in Enschede tegen 3e klasser De Tubanters met 2-1 verloren en weet zich zodoende uitgeschakeld voor de beker. Voor het eerst sinds 4 jaar had v.v. Vorden weer eens de knock-out fase weten te bereiken, door in de poulefase o.a. keurig te winnen van Helios en FC Zutphen, maar vanmiddag ging het direct in de 1e knock-out ronde lelijk mis en wisten zij niet te winnen van de blauw-zwarten uit Enschede.

Afgelopen zondag won Vorden 1 in de 2e klasse met 3-2 tegen OBW, terwijl de voorsprong in het laatste half uur met 10 man verdedigd moest worden. Door deze overwinning kwam Vorden keurig op 12 punten en vindt het zichzelf met slechts 7 tegendoelpunten terug op een gedeelde 5e plaats op de ranglijst. Tegenstander De Tubanters verloor afgelopen zondag met maar liefst 7-3 van Victoria en staat na 7 wedstrijden met slechts 1 punt en 24 tegendoelpunten op de één na onderste plaats in de 3e klasse A. Toch was er vanmiddag van dit grote verschil in cijfers niets te merken, integendeel want De Tubanters had zelfs grote kansen om het zelfvertrouwen flink op te krikken toen in de middelste fase van de 2e helft de ploeg uit Enschede kans na kans kreeg om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

In de 1e helft was het nog niet duidelijk dat de blauw-zwarten deze wedstrijd overtuigend zouden winnen. Vorden 1 was speltechnisch en qua spelbeeld de betere ploeg en had veelvuldig balbezit. Het creeren van kansen was echter geen logisch vervolg van al dit balbezit en die keren dat de Tubanters aan gingen vallen vielen er wel 3 doelkansen te noteren. In de 22e minuut was het met de eerste kans direct raak. Niet goed af jagen en te weinig druk zetten van Koen Oosterhuis op de rechtsbenige buitenspeler aan de linkerkant, zorgde ervoor dat er een scherpe voorzet volgde die op de penaltystip ook nog een keer mocht stuiteren en daarna bij de 2e paal werd binnen getikt. Vorden 1 liet het er niet bij zitten en nam direct weer het initiatief en ging verder met het dwingend op balbezit spelen om zodoende toch een keer een kans te creeren in het 16-metergebied. Dat lukte niet echt en toen in de 30e minuut een slordig breedteballetje van Koen Oosterhuis werd onderschept volgde er een gevaarlijke tegenaanval die tenauwernood tot corner kon worden verwerkt. Uit deze cornerbal nam een speler van de Tubanters de bal prachtig ineens op de slof, maar via een kopbal van de bij paal staande Sam Abbink caramboleerde de bal daarna via onderkant lat weer het veld in.  In de laatste 10 minuten van de 1e helft lukte het Vorden ook om een aantal goede kansen af te dwingen, maar jammer genoeg lukte het niet om hieuit de 1-1 te scoren. Na een slim en snel genomen vrije trap aan de linkerkant van het veld tikte Sam Abbink de bal naar Ate Barendsen en deze laats genoemde speler kon de bal scherp indraaien, maar de keeper tikte de bal bij de 2e paal weer het veld in. Frank Hiddink stond op vijf meter en kon de terug stuiterende bal ineens weer op doel schieten en de 1-1 leek in de touwen te liggen. Het doelpunt werd echter afgekeurd omdat de grensrechter beoordeelde dat Frank Hiddink al buitenspel stond toen Ate Barendsen op doel schoot. Het bleef dus 1-0, maar in de laatste minuut voor rust werd het toch nog bijna gelijk. Jeff Böhmer kreeg na een combinatie de bal op ongeveer 7 meter voor het doel in de voeten en na goed indraaien en het goed leggen van de bal werd zijn lage inzet tenauwernood door de keeper gered.

In de 1e helft was Stijn Wentink al in het veld gekomen voor de licht geblesseerde Bas Korstee en aangezien Stefan Eggink wegens heupklachten ook langs de kant was gebleven, speelde Vorden 1 vanmiddag ruim een uur met een nieuw centraal duo bestaande uit de neefjes Bas Abbink en Stijn Wentink. Beide kunnen terug kijken op een prima wedstrijd, maar konden niet voorkomen dat het 1e elftal een dramatisch slechte 2e helft afleverde. Vanaf het 1e fluitsignaal was het elftal van trainer Michel Feukkink constant een stap te laat, waren de afstanden tussen de linies veel te groot, werden er verkeerde keuze’s gemaakt in balbezit en kon de Tubanters naar hartelust gaan counteren. 7 van 10 kansen van de Tubanters werden namelijk ingeleid door balverlies van Vorden door of een verkeerde pass, of een verkeerde aanname of het verliezen van een duel. Terwijl de achterhoede van Vorden al een paar keer flink was gewaarschuwd met gevaarlijke voorzetten van voornamelijk de rechterkant, maar daar tot de 55e minuut nog steeds goed mee weg kwam, was het na een flinke ingreep in het 16-meter wel raak. Via een terechte penalty werd simpel de 2-0 binnen geschoten en daarna werd Roy Böhmer uit voorzorg gewisseld voor Jordi Houwen. De in de rust voor spits Jeff Böhmer ingevallen Mike van Lingen ging op het middenveld spelen samen met Koen Oosterhuis en Wiebe de Jong en in deze fase van de wedstrijd werden de geel-zwarten compleet overlopen. Er was letterlijk geen sprake van een middenveld want bij iedere voortzetting naar voren bleven er 7 spelers achter de bal en moesten drie spelers het voorin zien op te lossen. Dit leverde 9 van de 10 keer balverlies op in de voorhoede  en bij het opzetten van de tegenaanval door de Tubanters stapten van de 6 overgebleven spelers er constant twee of drie naar voren uit en werden eenvoudig uit gespeeld. Een storvloed van kansen voor de Tubanters was het gevolg en in deze fase tussen de 55e en 75e minuut kwam de thuisploeg zeker drie keer oog in oog met doelman Robin Verstege te staan, maar in alle gevallen kwam de vorige week ook al prima keepende Robin als winnaar uit de strijd en bleef Vorden 1 nog in de wedstrijd. Een groot nadeel van het spelen van een wedstrijd met een dergelijke wedstrijdmentaliteit is dat het veel meer energie en kracht kost dan een wedstrijd waarin je veelvuldig in balbezit bent. Het constant achter de bal en tegenstander aan moeten lopen, het steeds om moeten schakelen na balverlies en het geforceerd aan moeten vallen omdat er qua stand toch nog een kansje was om door te gaan in de beker, kost veel vermogen en kracht en is dus veel zwaarder.

In een knock-outwedstrijd in de bekercompetitie kun je echter ook een resultaat halen door gelijk te spelen want dan is er nog een mogelijkheid om met penalty’s te winnen. In de laatste fase van de wedstrid was dan ook een 2-2 gelijk spel de uitdaging. Vorden kwam in de laatste 10 minuten weliswaar niet overtuigend maar wel qua kansen een klein beetje terug in de wedstrijd en toen Bas Abbink in de 85e minuut de 2-1 aantekende was er nog een sprankje hoop. Men probeerde het met vrije trappen van Koen, voorzetten van Sam en rushes van Bart, maar in de laatste 5 minuten en de blessuretijd viel er geen echte kans meer te noteren voor Vorden en had De Tubanters daarentegen de beste kansen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Twee goede reflexen van Robin Verstege en het missen van een enorme kans vanaf 7 meter (inzet vloog zelfs over het vangnet!) voorkwam een grotere nederlaag voor Vorden. Toen de scheidsrechter de wedstrijd uiteindelijk af floot waren de enschedeers even verbaasd als blij met het vrij eenvoudig bereiken van de volgende ronde.

Vorden 1 is dus uitgeschakeld voor de beker en dient zich nu voor te bereiden op de uitwedstrijd in en tegen Rheden op zondag 30 oktober, waarbij het feit dat jeugdtrainer Peter Jansen trainer is van de roodhemden een even bijzondere als leuke bijkomstigheid is.