Vorden, 30 juli 2018 – Samen met adviseur Marnix Schoppers, die met zijn expertise de Stichting Beheer Sport Vorden ondersteunt bij het onderhoud van de 3,5 sportvelden, liep Johan Verstege dit weekend tevreden rond over het Sportpark, ondanks de extreme droogte en hitte en dus zeer moeilijke omstandigheden. ‘Natuurlijk zie je op bepaalde plekken dat de droogte het toch heeft gewonnen van de sproeikop, maar over het algemeen ziet het er goed uit en wijzen de grondmonsters uit dat de kwaliteit en de lengte van de wortel zelfs beter is dan in week 31 van vorig jaar’, aldus de terreinmanager die in deze week dagelijks zowel in de ochtend- als avonduren in de weer is met het besproeien van de velden. Dramatische beelden van geheel gele en verdorde velden, zoals deze her en der op duiken op social media, zijn gelukkig bij v.v. Vorden niet aanwezig. Wel heeft het vele sproeien een ander probleem veroorzaakt, want er hangt er over de dug-outs, tribune, hekwerk, vlaggen- en lichtmasten een gele gloed, afkomstig van het ijzer in het grondwater, maar dit kan in tegenstelling tot gele velden nog wel gecorrigeerd worden. 

Direct vanaf het begin van het groot onderhoud in de 2e week van juni,  waarbij o.a. alle speelvelden zijn geverticuteerd en opnieuw zijn ingezaaid, was er sprake van extreme droogte en moest er direct worden gesproeid om te zorgen dat het graszaad zou ontkiemen. Terwijl de droogte tot aan nu, week 31, aan heeft gehouden en er dus steeds gesproeid moest worden om verdroging tegen te gaan, was het echter constant een kwestie van afstemmen hoeveel en wanneer er gesproeid moest worden, aangezien teveel sproeien ook in deze beginperiode niet goed is gezien de kans op wegspoelen van het graszaad. Een heel karwei dus, waarbij door de extreme hitte ook nog eens alleen in de vroege ochtenduren (05.30 tot 08.30) en avond- en nachturen de sproei-installatie aangezet kon worden. Johan Verstege heeft zich hier constant mee bezig gehouden en kan gelukkig constateren dat het vele werk en de constante afstemming er in ieder geval voor heeft gezorgd dat er niet alleen sprake is van een groene grasmat, maar ook een goede vorming van een graszode.

Het sproeien van de velden heeft echter ook een nadelig effect veroorzaakt, want in de van de oude Zutphenseweg en de Wildenborchseweg zit er veel ijzer in het grondwater wat een roest (gele) laag tot gevolg heeft op elementen rondom de velden die ook ‘geraakt’ worden tijdens het sproeien. Dus aan de zij- en achterkant van de tribune, de licht- en vlaggenmasten, de dug-outs, de banken, het hekwerk en de ballenvangers zit een gele gloed van roest door het ijzer in het grondwater. Hier hebben wij al enige jaren last van en middels een speciaal ‘goedje’ kan dit aan het begin van het seizoen verwijderd worden. Door het extreem vele sproeien is het echter een stuk erger dan in de afgelopen jaren en vandaar dat wij nu al op zaterdag 18 en zaterdag 25 augustus twee klussendagen hebben ingepland om het schoonmaken en het verwijderen van de gele gloed te realiseren.