Vorden, 28 juli 2018 – In de rubriek ‘Uit de oude doos’ doen wij weer een greep in het archief van onze club en komen dit maal uit in het jaar 1936! In deze jaren werden niet of nauwelijks foto’s gemaakt en daarom zijn de exemplaren van het oprichtingselftal in 1929 en de elftalfoto’s van 1931 en 1933 ook zo uniek. In 1936 is er echter op 4 oktober blijkbaar een fotograaf aanwezig geweest bij de bekerwedstrijd Vorden-Pax, want waren wij al in het bezit van de enigste actiefoto uit deze periode van deze wedstrijd aan de Veldslagweg, afgelopen maand kregen wij zelfs vanuit Lochem van dhr. Wullink een bijzondere elftalfoto opgestuurd waarop beide elftallen voorafgaand aan dit bekerduel staan geposteerd. Wij nemen u mee naar de beginperiode van onze club, met de crisisjaren en dreiging van de 2e wereldoorlog, het veld aan de Veldslagweg, de promotie naar de 1e klas en de derby Vorden tegen PAX!

Vorden is opgericht in 1929 en speelde vanaf het seizoen 1929-1930 op het veld aan de Veldslagweg, tussen de Waarleweg en de Lindeseweg. Het begon met 1 elftal en werd direct in het 2e jaar kampioen van de 3e klas GVB (onderbond), waarna het in 1932 promoveerde naar de 1e klas GVB. Aangezien er in die jaren nog geen betaald voetbal bestond en er ook geen Hoofdklasse was, betekende de 1e klas GVB destijds het vijfde niveau en speelde Vorden 1 tegen clubs als Zutphen, De Witkampers, Ruurlo, Koolhazen Lochem), Neede, Eibergsche Boys en ….. PAX!

Buurman Pax uit Hengelo (gld) is een jaar eerder opgericht en moest ook beginnen in de 3e klas GVB. In het eerste jaar van v.v. Vorden werd direct al de derby gespeeld en trok Pax-Vorden in dat jaar 400 toeschouwers (3-2). Pax promoveerde naar de 2e klas en Vorden realiseerde dit een jaar later en ook de promotie van Pax naar de 1e klas werd door v.v. Vorden in 1932 direct herhaald. Vorden en PAX kwamen in 1932-1933 elkaar dus weer tegen en voor de 2e keer stonden de derby’s PAX-Vorden en Vorden-PAX op het programma. Tot aan de degradatie van PAX in 1938 was de wedstrijd tussen beide buurtclubs 6 seizoenen lang er eentje om naar uit te kijken en ondanks dat PAX in die jaren in de onderlinge duels vaak aan het langste eind trok, eindigde Vorden toch vaker boven PAX zonder dat het echt mee streed om de bovenste plaatsen.

In 1936-1937 stond de derby PAX-Vorden zelfs als openingswedstrijd van het seizoen op het programma, maar aangezien turnvereniging Achilles uit Hengelo 10 jaar bestond en PAX hier nauwe banden mee had, werd de wedstrijd PAX-Vorden uitgesteld. Toch kwam nog snel de wedstrijd tussen de blauw-witten en geel-zwarten op het programma te staan, want de KNVB had in de 1e ronde van de GVB-beker beide clubs aan elkaar gekoppeld. Op 4 oktober 1936 stond Vorden-PAX onder leiding van scheidsrechter Wullink uit Zutphen in de 1e ronde van de GVB-beker op het programma en PAX zou deze wedstrijd met 2-4 winnen. Maar het bijzondere is dus dat bij deze wedstrijd een fotograaf aanwezig is geweest en deze niet alleen een actiefoto heeft gemaakt (zie foto 1), maar ook een bijzondere elftalfoto met beide ploegen gebroedelijk op de foto (zie foto 3). Het waren de jaren van Vorden 1 met spelers als Emsbroek, Vlogman, Eggink en gebroeders van Ark en bij PAX speelden in die jaren de gebroeders Meijer, Bruggink en Herman Jansen. De wedstrijd is gespeeld aan de Veldslagweg in Linde (tussen de Lindeseweg en Waarleweg, waar v.v. Vorden tot aan 1946, toen het is verhuisd naar het huidige Sportpark aan de oude Zutphenseweg,  al die jaren was gehuisvest. Op foto 2 is dit veld met een pijl gearceerd op een luchtfoto uit 1944 en is hier verder duidelijk de hengeloseweg, de lindeseweg en het houten entreekhok bij de ingang van het sportveld (circel) te zien. Op dezelfde foto is de huidige plattegrond van Vorden via Google Maps er naast geplaatst, zodat duidelijk te zien is waar dit veld zich precies heeft bevonden.

Redactie: Met dank aan de informatie uit het jubileumboek van PAX ‘Alle hoeken van het veld’.