Vorden, 29 december 2017 – In de rubriek ‘Uit de oude doos’ nemen wij voor de laatste keer in het kalenderjaar 2017 een duik in het archief van onze v.v. Vorden en gaan met u terug naar ….. 28 juli 1990. De deze week aangestelde nieuwe trainer van Ajax en uit Haaksbergen afkomstige Erik ten Hag, speelde namelijk één keer in zijn carrière in het geel-zwarte shirt van v.v. Vorden en wel op deze zomerse dag in het jaar 1990. Hoe het allemaal precies in elkaar zit leest u hieronder.

 

De voetbalvereniging Vorden heeft een aantal keren in haar 88-jarige historie een Betaal Voetbal Organisatie mogen ontvangen op haar Sportpark. In 1979 was het voor de eerste keer dat een profteam in actie kwam in Vorden. FC Twente zorgde voor een prima invulling van de jubileumweek tijdens het 50-jarig bestaan door een fraaie wedstrijd te spelen tegen Vorden 1 en met maar liefst 11-0 te winnen. In 1985 speelde Vorden een vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Wageningen (1-4) en tijdens het 60-jarig jubileum was het wederom FC Twente dat in en tegen Vorden aantrad en nu met 10-0 wist te winnen. In 1994 speelde Vorden 1 de meest in het oog springende wedstrijd tegen een BVO, want toen kwam kampioen Feyenoord op bezoek. Met een combinatieteam ‘Vorden en streekteam’ werd er aangetreden tegen het team van trainer Willem van Hanegem en werd een bijzondere 4-12 uitslag neer gezet.

Toch hebben er naast deze wedstrijden van Vorden 1 tegen een BVO nog drie bijzondere voetbalmomenten plaats gevonden bij onze club die te maken hebben met het profvoetbal. Allereerst was er in 1969 het bijzondere optreden van één van Nederlands grootste voetballers Abe Lenstra, want hij deed mee als gastspeler van PAX dat deze middag in het jubileumjaar van v.v. Vorden aantrad tegen WVC.  In 2006 kwamen De Graafschap en het Turkse Gençlerbirliği tegen elkaar in actie aan de oude zutphenseweg. De ontmoeting tussen beide BVO’s eindigde in een 1-4 overwinning van de turkse voetballers. In 1990 was er voor het eerst een ontmoeting tussen twee betaald voetbalverenigingen op ons veld, want door het netwerk van Henk de Jonge, in die dagen jeugdvoorzitter van v.v. Vorden en organisator van het Sorbo Jeugdtoernooi, was het gelukt om de Graafschap tegen FC Twente naar Vorden te halen. Deze wedstrijd werd een bijzonder moment in onze 88-jarige historie….

Anno 2017 kun je het nauwelijks meer voorstellen, maar 27 jaar geleden hadden profclubs gewoon een thuistenue en een uittenue per seizoen en één van beide werd mee genomen naar de wedstrijden en vandaar dat FC Twente met het blauwe uittenue naar Vorden was gekomen. Nu wordt er voor iedere wedstrijd compleet nieuwe shirts gebruikt en vlak voor de wedstrijd nog voorzien van een rugnummer en naam en bij sommige clubs worden er per speler zelfs twee of drie shirts per wedstrijd klaar gemaakt. Toen, in 1990, dus niet en nadat het bestuur van v.v. Vorden de beide clubs van harte welkom hadden geheten en in de zojuist nieuw opgeleverde en geopende accommodatie ‘de Ark’ kwam ineens de elftalleider van de Graafschap, Evert klein Zessink uit Hengelo Gld, met een ietwat bezweet voorhoofd de bestuurskamer in gelopen. ‘Volgens mien heb wi-j een probleemp’n, want FC Twente hef net als ons ook blauw-witte shirts bie zich …..’ De spelers waren al omgekleed, de trainers werden al een beetje zenuwachtig dat de warming up op zich liet wachten en de scheidsrechter, dhr. T. van Dijk uit Kampen was onverbiddelijk …. ‘Één van beide clubs dient in een ander shirt te spelen, anders wordt er niet afgetrapt’! In allerijl werd er naar een oplossing gezocht en gezien de gebrekkige voorbereidingstijd uiteindelijk voor de meest praktische gekozen …. De Graafschap speelt de 1e helft in de geel-zwarte shirts van Vorden en FC Twente de 2e helft!

Vooral FC Twente had er flink de pee over in en baalde sowieso al over de omstandigheden, want aanvoerder Fred Rutten klaagde uitvoerig over het te lange gras waardoor de bal stroopte en goed combinatievoetbal niet mogelijk was. Daarbij was deze wedstrijd de afsluiting van een lang en zwaar trainingskamp in Rijssen en moesten zij tot overmaat van ramp ook nog eens in geel-zwarte shirts voetballen in combinatie met hun eigen blauwe broekjes en kousen ….. Voor de op dat moment in de eerste divisie spelende Doetinchemmers was er geen mogelijkheid tot klagen of jammeren want trainer Simon Kistemaker zat er bovenop en hield niet van ‘gezeik’ … ‘Twente heeft zeer talentvolle voetballers, maar ze missen allemaal een stukje meedogenloosheid. Ze probeerden leuk te tikken, maar het gaat allemaal in één tempo en de ploeg straalt niets uit. Wij spelen scherp en gedisciplineerd en beschouwen deze pot als competitievoetbal’.

De Graafschap won dan ook deze wedstrijd met 2-1 door doelpunten van Peter Hofstede en Jurry Koolhof en zowel in de Gelderlander als in de VI waren beide spelers op de foto vast gelegd in het geel-zwarte shirt van Vorden. Ook voor de Twentse debutant en inmiddels trainer van AJAX, Erik ten Hag, was deze wedstrijd een bijzonder moment, want hij had natuurlijk nooit gedacht dat hij zijn eerste wedstrijd van FC Twente in het geel-zwart met shirtsponsor Sorbo kwam te spelen….

Van de overige spelers die deze avond in actie kwamen is tussen haakjes vermeld waar zij nu trainer zijn, waarbij het opvalt dat velen in deze regio actief zijn in het amateurvoetbal.

Ron Olyslager (trainer DVV), Ton Rosendaal, Erik Redeker (TC FC Winterswijk) , John Trentelman (trainer VVL), Jan Vreman (jeugdtrainer De Graafschap), Fred Kruys (trainer OBW), Frank Lucassen (trainer Gendringen), Ard Langeler (trainer Jong Oranje) Erik ten Hag (trainer Ajax), Hein Boekhorst, Peter Hofstede (TD de Graafschap), Jurry Koolhof (scouting Groningen)
Hans de Koning (laatste club: trainer Go Ahead), Ronald de Boer, Andre Paus (laatste club: trainer Larissa (Gr), Fred Rutten (laatste club : trainer Al Shabab), Andre Karnebeek, Marco Roelofsen (laatste club: trainer Sparta Nijkerk), Boudewijn Pahlplatz (assistent trainer FC Twente), Jan van Halst (directeur FC Twente), Michael Dikken (trainer vv Haaksbergen), Bertil ter Avest (trainer Bon. Boys), Tom Krommendijk, John Nijenhuis (trainer MvR), Youri Mulder.

 

Hieronder een foto uit de Gelderlander met in het geel-zwarte Vordenshirt uit 1990 de scorende Peter Hofstede.