train-de-trainer-7-7

Vorden 6 december 2016 – Komende woensdagavond is er een train-de-trainer avond voor alle trainers, coaches en leiders van de JO11 en de JO9 teams. Peter Jansen, onze trainerscoördinator, zal vanaf 20.00 uur een anderhalf uur durend trainingsprogramma presenteren specifiek voor de ‘7 tegen 7 elftallen’ waarbij de opbouw van de training, tips en trucs hoe om te gaan met kinderen van 6 tot 11 jaar  en vooral hoe je deze leeftijdsgroep ‘bij de les houdt’ en hoe je op zaterdag het beste om kunt gaan met de opstelling, de wissels en de verschillende posities. Verder zullen er natuurlijk ook nog enkele trainingsvormen besproken worden.

Het train-de-trainer programma is een onderdeel van het plan van aanpak dat vanaf 2008 is opgestart en in 2014 nog weer in een nieuw jasje is gestoken. Uitgangspunt van dit plan is om de jeugdtrainers binnen v.v. Vorden zelf op te leiden en zodoende een brede vaste basis van jeugdtrainers te creëren met een in grote lijnen zelfde aanpak, dezelfde uitgangspunten en voor spelers herkenbare trainingsopbouw. Sinds twee jaar hebben wij bij v.v. Vorden een extra dimensie toegevoegd aan het jeugdelftallen trainen door bij de JO13-1 en 2, de JO15-1 en 2 en de JO17-1 en 2 tegelijk te trainen met een groep van 25 á 28 spelers. Bij deze groepen zijn de beide vaste trainers van de elftallen aanwezig en een derde ‘assistent’. Deze derde persoon kan ingevuld worden door een jonge trainer, een vader of  een stagiair vanuit bv. MBO-Sport&Bewegen. Op deze manier willen wij (jonge) trainers de kans geven om door te groeien en op den duur zelfstandig een team te gaan trainen. Zo hebben de laatste jaren trainers als Dion Kruip (nu 2e), Michiel Barink (nu JO19-1), Björn Grotenhuys (nu JO15-2) de stappen gemaakt en zijn zij een voorbeeld voor de nieuwe jongelingen als Sjoerd Voerman (JO9-1), Bram Oplaat (JO11-1), Niels Rondeel (JO11-3), Twan Jansen (JO11-3) en Ruud van der Linden (JO11-2). De ervaren jeugdtrainers zoals Peter Jansen (JO17-1 en JO15-1), Rob Oplaat (MO17-1), René Nijenhuis en Hugo van Ditshuizen (beide JO11-1) zijn door deze opzet naast trainer van hun eigen team door de week ook bezig met het begeleiden van de ‘derde trainer’ en geven op deze wijze de nodige ervaring, de werkwijze en ‘tips&trucs’ door.

Woensdagavond staan de ‘7 tegen 7 teams’ centraal tijdens de ‘Train-de-Trainer avond’. Voor de negen JO11 en JO9 teams wordt er jarenlang op de woensdagmiddag individueel getraind. Alle spelers komen drie kwartier tot een uur aan de beurt en krijgen dan van Peter Jansen samen met zijn trainersgroep bestaande uit 6 jeugdtrainers de technieklessen. Ieder JO11 en JO9 team heeft daarnaast op maandag- of donderdagavond ook nog een teamtraining en ook hier staan een aantal jonge trainers, maar ook vaders die voor het eerst training geven voor de groep. Voor deze groep trainers is woensdagavond de ‘train-de-trainers avond’ vooral bedoeld en samen met de coaches/leiders op de zaterdagmorgen krijgen zij dan de nodige handreikingen voor het prettig, goed en plezierig trainen en coachen van een JO11 of een JO9 team.

train-de-trainer-7-7