Vorden, 29 juni 2017 – In de rubriek ‘Uit de oude doos’ gaan wij dit keer naar het jaar 2003, toen een jeugdteam van v.v. Vorden mee mocht doen, als afgevaardigde van Nederland, met de Nations Danone Cup in Frankrijk.  Het is een heel bijzonder moment in de geschiedenis van onze geel-zwarte club geweest, helemaal als je bedenkt dat het toernooi in het grote Parc des Princes in Parijs werd gespeeld en er maar liefst 32 landen aan mee deden met spelers waarvan er velen later professional zijn geworden. De prijsuitreiking werd gedaan door Zinedine Zidane en o.a. Bas van der Veen en Frank Hiddink blikken hieronder terug op deze prachtige voetbalervaring.

De twee maanden geleden helaas veel te vroeg overleden Jan Borgonjen, erelid van v.v. Vorden, speelde een belangrijke rol in deze opmerkelijke deelname van v.v. Vorden aan de Nations Cup van Danone in Parijs. Danone is een multinational in de zuivelindustrie met haar oorsprong en roots in Frankrijk. Na het WK 1998 in dit land, besloot Danone om een jeugd voetbaltoernooi te houden tussen landen waar Danone met haar fabrieken vertegenwoordigd was en zodoende kinderen tussen 10-12 jaar te laten geloven in een kans om op een groot internationaal toernooi mee te mogen doen ; ‘Believe in your Dreams’. Het eerste jaar in 2000 deden er 8 landen mee en in 2001 en 2002 in het grote stadion in Parijs 24.

v.v. Vorden had in die tijd in de persoon van Jan Borgonjen, contacten met Danone Nederland en zij waren o.a. ook sponsor van het Wim Kuijpertoernooi, het internationale D-jeugdtoernooi dat in die jaren door v.v. Vorden jaarlijks werd georganiseerd. Op die manier kwam Danone Nederland ook in de zomer van 2003 in contact met Jan Borgonjen want er werd ‘van bovenaf’ flink druk gezet op enkele ‘Danone landen’ om met een team mee te doen aan de Danone Nations Cup, de finale in Parijs, omdat dit toernooi de ambitie had uitgesproken om met 32 deelnemers te gaan spelen. Natuurlijk waren er contacten gelegd met enkele profclubs, zoals Ajax, Feyenoord en Sparta,  maar aangezien zij midden in de voorbereiding zaten van het seizoen (eind augustus vond het toernooi plaats) kreeg Danone Nederland steeds nul op rekest. De tijd begon te dringen en de boodschap vanuit Parijs,  ‘Nederland, waar blijf je nou …’,  werd steeds luider. Toen Danone Nederland deze zorg ook deelde met Jan Borgonjen, en hem als organisator van het internationale Wim Kuijper Jeugdtoernooi vroeg of hij niet een oplossing wist, zei hij spontaan ‘Ja hoor, ik weet wel een prima deelnemer …. v.v. Vorden’. Natuurlijk ging dit gepaard met een aantal ‘Ja maar …’,  vooral ook omdat de deelnemers uit de andere land allemaal vertegenwoordigers waren van profclubs, maar het enthousiasme en de overredingskracht van Jan en zijn garantie dat er over 2 weken een volwaardige en volledige jeugdploeg op 27 augustus 2003 in Parijs namens Nederland zou staan, deed Danone Nederland uiteindelijk toch overstag doen gaan.

v.v. Vorden had destijds een redelijk talentvolle D-jeugd en deze lichting zou o.a. enkele jaren later in 2005 heel spectaculair de 7e plaats behalen tijdens het Wim Kuijpertoernooi door de strijd om de 7e en 8e plaats met 2-1 te winnen van Middlesbrough. Deze jongens, en vooral ook de ouders, werden bij elkaar getrommeld en met elkaar werd er een plan gemaakt om naar Parijs te gaan, waarbij o.a. er ook nog flinke gesprekken zijn geweest met de basisscholen in Vorden omdat er al op woensdagmiddag vertrokken moest worden ….. Twee van deze jongens, Frank Hiddink en Bas van der Veen, kunnen zich de trip nog goed herinneren.

Bas van der Veen over het toernooi waar de velden aparte afmetingen hadden : ‘Wat ik me nog kan herinneren is dat de velden kleiner waren. Maar verder waren we weinig bezig met de aparte speelvorm, maar dat de velden allemaal erg goed waren viel mij nog wel op, dat was namelijk bij Vorden destijds wel eens anders…. Welke resultaten zijn behaald kan hij zich nog wel vaag iets van herinneren : Volgens mij speelden we in de poule tegen China, USA en Zuid Afrika. Vooral van Zuid Afrika kan ik mij herinneren dat zij erg goed waren en eigenlijk met ons aan het spelen waren. Op een gegeven moment deed een van de spelers van Zuid Afrika net of hij zijn veters aan het strikken was terwijl die met zijn voet op de bal stond, zo veel beter waren zij dus. In de finalerondes speelden we om de laatste plekken en hebben we nog penalty’s moeten nemen tegen Bulgarije, in het Parc des Princes.

Een mooi voorval weet Bas zich ook nog wel te herinneren: ‘Wij waren als Nederland één van de weinige landen dien niet vertegenwoordigd waren door professionale voetballers. Dit was ook goed te merken in het gebruik van gratis eten en drinken tijdens het toernooi. Vooral de ‘Actimel’ viel erg in de smaak bij iedereen van Vorden en bij Pelle Meroz zelfs zodanig dat hij er toen heel ziek van geworden is ….. Op de terugweg heeft onze trainer Jasper Koerselman er nog een liedje van gemaakt op de muziek van K3 en wat wij de hele terugweg in de bus hebben gezongen ….

Frank Hiddink, de huidige spits van het 1e elftal van v.v. Vorden, was er destijds bij: ‘ Het was supergaaf om mee te maken, alleen al het spelen in zo’n groot stadion waar supporters uit allerlei landen zaten. Alles was perfect geregeld en het ontbrak ons aan niets. De ouders van ons waren op eigen gelegenheid ook mee, dus het was ook nog eens een heel gezellig uitje. Uiteindelijk zijn we 30e geworden van de 32 en we hebben nog één wedstrijd gewonnen met penalty’s in het stadion zelf. Dat Zinedine Zidane de prijzen uitreikte kan ik mij nog wel iets van herinneren, maar meer dan een glimp hebben wij niet van hem opgevangen want wij moesten in een lange rij staan met alle deelnemers’.

Ook Frank weet zich nog wel een mooi voorval te herinneren: ‘Natuurlijk was de reis met de TGV indrukwekkend en wat ik ook bijzonder vond was dat tegenstanders na afloop van de wedstrijd steeds vroegen om een shirtje te ruilen ….. dat waren wij niet gewend bij Vorden. Maar het mooiste was wel de warming up van Zuid Afrika want die dansten en klapten allemaal tegelijk en zongen het liedje ‘South Africa, South Africa is number one, is number one, a boeboe se, acha chawla. Wij hebben toen ook een eigen warming-up gemaakt en klapten toen ook steeds met iedere oefening in de handen, hahaha, we hadden er wel veel bekijks mee!’

Het ‘Danone Nederland’ team uit Vorden met de trainers Jasper Koerselman en Marcel Mölders en Frank Hiddink (zittend rechts) en Bas van der Veen (zittend derde van links).