Gijs van de Veen

Vorden 1 november 2015 – Wie een paar jaar geleden in de 4e klas met o.a. tegenstanders als Ulftse Boys, Ajax Bredenbroek en KSV  had voorspeld dat Vorden 1 ooit nog eens op een doodnormale zondag in november een competitiewedstrijd op een ‘Topklasse-accommodatie’  voor 600 á 700 toeschouwers zou spelen, had de lachers op zijn hand gekregen. Maar vanmiddag in het debuutjaar in de 2e klas was het echter zover, want onder een heerlijk najaarszonnetje werd FC Winterswijk 1 – Vorden 1 een prachtige voetbalmiddag waar het echte voetbalsfeertje werkelijk van iedere millimeter op het sportpark Jaspers af spat. Vorden 1 was ook nog eens de betere ploeg en had de wedstrijd in de hand, maar de rode kaart van Gijs van der Veen in de 60e minuut zette de wedstrijd echter volledig op de kop. Uiteindelijk kon  iedereen zich verzoenen met het 1-1 gelijke spel.

Terwijl jeugdleden een plek hadden gevonden op de ‘F-Side’ , inclusief trommels, en ongeveer 300 toeschouwers zich op de hooftribune nestelden, maar ook nog eens 200 op de onoverdekte statribune in het zonnetje genoten van deze prachtige zondag en tenslotte de spelers bij de opkomst op het veld aangekondigd werden via een 10 bij 10 meter groot scorebord inclusief digitale foto’s, floot de goed leidende scheidsrechter om 14.00 uur voor de start van de wedstrijd. Vanaf de eerste minuut werd duidelijk hoeveel vooruitgang de ploeg van trainer Michel Feukkink de laatste jaren heeft gemaakt. Totaal niet onder de indruk van deze ambiance en de naam ‘FC Winterswijk’ speelden zij de eerste 5 minuten direct alle schroom van zich af. Met Bas Abbink als vervanger van de geblesseerde Bart Stokman op de rechtsback plaats en voor de rest in de onderhand vertrouwde oplossing, speelde de vordenploeg direct haar eigen spel. Vooral het combinatie- en positiespel op het middenveld met Roy Böhmer, Rick Scröer en vooral de excellerende Koen Oosterhuis was direct een signaal dat het met het zelfvertrouwen en bravour van Vorden wel goed zit. In de openingsfase was het eveneens duidelijk dat FC Winterswijk in een lastige fase zit, want de drie gelijke spelen op rij en het verlies in de beker tegen RKZVC, heeft een flinke bres geslagen in het zelfvertrouwen van de ploeg van trainer Wilco Geerts. Vorden speelde met veel druk vooruit, kon op het middenveld steeds in de combinatie vooruit spelen en zette zodoende regelmatig Daan Horstman en Frank Hiddink aan het werk. Spits Gijs van der Veen was wederom nuttig als aanspeelpunt en zodoende kwam Vorden gevaarlijk door. In de 22e minuut werd dit beloond met een op dat moment terechte openingsgoal. Koen Oosterhuis kwam aan de rechterkant op de zijkant van het 16-metergebied in balbezit maar stond met zijn rug naar het doel toe. Met een prachtige ‘overstap’ (oefening op de woensdagmiddag!) schudde hij zijn tegenstander af en kwam bij de achterlijn tot een lage voorzet met zijn rechterbeen. Gijs van der Veen liet heel slim de bal ‘lopen’ en zodoende kwam Frank Hiddink perfect uit met zijn stappen en schoof de 1-0 beheerst in de touwen.

Nog geen 10 minuten was er een soortgelijke aanval op rechts, maar nu hoefde Gijs van der Veen geen extra beweging te maken á la Koen, omdat hij op rechts keurig ‘vooruit’ werd aangespeeld. Gijs gaf de bal direct laag voor en wederom Frank Hiddink rondde ook deze aanval keurig af. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel en aangezien de grensrechter van FC Winterswijk over de gehele wedstrijd maar liefst 5x werd gecorrigeerd door de scheidsrechter, hadden vele supporters grote twijfel over deze beslissing. Maar daarbij dient natuurlijk aangetekend te worden dat de vele vordensupporters niet geheel objectief deze situatie zullen hebben bekeken …..

Vorden 1 bleef de gehele 1e helft de betere ploeg en ondanks dat zij wederom zich na de voorsprong iets meer in lieten zakken, werd FC Winterswijk totaal niet gevaarlijk en hoefde keeper Robin Verstege geen enkele keer echt in actie te komen. Na de rust werd een feller FC Winterswijk verwacht en met de hulp van de ’12e man’ werd het inderdaad iets rumoeriger en kon de bespeler van het werkelijk prachtige sportpark ‘t Jaspers ogenschijnlijk iets meer vooruit spelen. Toch bleef Vorden eenvoudig op de been en leek het er soms op dat de vordenspelers juist bewust FC Winterswijk het gevoel gaven dat zij iets meer aan konden dringen, maar in de omschakeling daarna wederom lieten zien dat zij deze middag de meeste aanspraak zouden maken op de overwinning. In de 60e minuut kwam de wedstrijd echter volledig op de kop te staan, toen in een scrimmage op de 16 meterlijn van FC Winterswijk spits Gijs van der Veen al vallend toch nog steeds probeerde in balbezit te blijven. De verdedigers van de thuisclub attakeerden op dat moment Gijs van der Veen behoorlijk fel, wat ook logisch is, en Gijs kon zich daarop niet beheersen. In een vlaag van verstandsverbijstering reageerde hij te fel en schopte na richting een tegenstander. Scheidsrechter van Zuuk kon geen andere beslissing nemen en het was voor niemand een verrassing dat er rood werd getrokken. Gijs was zich direct bewust van zijn daad, maar kon het natuurlijk niet meer terugdraaien en zocht met gebogen hoofd de kleedkamer op.

FC Winterswijk rook op dat moment bloed en ging ook nog eens met een extra spits  spelen. Veelvuldig werden de beide opkomende backs gezocht en zij moesten daarna het vervolg geven via combinatievoetbal of een voorzet in het 16-metergebied. Vorden werd terug gedrongen en kon aanvallend helemaal niets meer afdwingen. De 10 man van het 1e elftal knokten zich helemaal leeg en met ‘marathon-man’ Rick Schröer voorop werd telkens maar weer geprobeerd om toch druk op de bal te houden. In de 70e minuut werd het echter toch 1-1, maar dit gebeurde op een manier die niemand had verwacht. Een stuiterbal op ongeveer 25 á 30 meter werd door de gevaarlijke rechtsbuiten ineens op de slof genomen en als een raket verdween deze bal in de bovenhoek direct onder de lat. Keeper Robin Verstege stond aan de grond genageld en schatte deze prachtige bal ook nog eens verkeerd in, waardoor ‘t Sportpark Jaspers ontplofte. FC Winterswijk wilde meer, maar kon toch niet de echte druk veroorzaken die trainer Wilco Geerts zo graag had gewild. Vorden 1 bleef op de been en liet ook in deze fase zien dat het een echte aanwinst is voor de 2e klas. Één keer kroop men nog door het oog van de naald en kon keeper Robin Verstege zich toch nog een keer onderscheiden en de nare smaak van de 1-1 een beetje weg nemen. De gevaarlijke rechtsbuiten kwam na een steekbal binnendoor bij Sam Abbink en zodoende alleen op de doelman af, maar via een reflex en goed uitkomen werd deze inzet net corner getikt door Robin.

Uiteindelijk bleeft het dus 1-1 en was iedereen tevreden met het punt, gezien het feit dat de in oranje geklede spelers het laatste half uur met 10 man verder moest, maar was iedereen eveneens in zijn achterhoofd ook bezig met het antwoord op de vraag ‘als het nu gewoon 11 tegen 11 was gebleven, wat dan …. ‘.

In de laatste speelronde van de 1e periode heeft Quick 1888 in een directe confrontatie met concurrent BVC’12 de 1e periode gewonnen door een 1-0 overwinning. Aangezien WAVV ook heeft gewonnen is Vorden 1 plaats gezakt en staat het nu op een gedeelde 3e plaats, maar door een minder doelsaldo staat het 4e in 2I. Quick 1888 heeft nu 19 uit 8, WAVV 17 uit 8 en BVC’12 en Vorden hebben 15 uit 8. Volgende week zondag speelt Vorden thuis tegen WAVV en kan het dus met een overwinning over WAVV komen en wederom een plaats stijgen op de ranglijst.

FC Winterswijk 1 - Vorden 1 2

FC Winterswijk 1 - Vorden 1 1