Vorden, 16 juni 2017 – Gisterenavond is er met de intocht vanaf het Kulturhuus naar het festivalterrein van Manana-Manana bij Kasteel Vorden op een prachtige wijze een einde gekomen aan de 50e Avondvierdaagse van Vorden. Het één-tweetje dat de organisatie had opgezet met de Feestfabriek, organisator van het festival, kwam op een heerlijke en prettige manier tot stand en in een ‘georganiseerde chaos’ hadden uiteindelijk een kleine 1000 mensen, vooraf gegaan en begeleid door de Harmonie Vorden,  zich voor het podium op het festivalterrein verzameld en werd het slotakkoord gegeven door Janneke Hiddink. Namens de vierdaagsecommissie van v.v. Vorden verwelkomde zij o.a. wethouder Engels van de gemeente Bronckhorst en reikte zij de prijzen uit aan de loopgroepen van de 5 en 10 km.

Op deze manier kwam er einde aan de 50e avondvierdaagse van Vorden en de organisatie had op diverse manier aandacht besteed aan deze gouden editie. Allereerst werd maandagavond bij de start van de eerste wandeltocht door dhr. Korenblek, afgevaardigde van de Nederlandse Wandelbond, officieel een lint door geknipt en daarmee symbolisch het 50e evenement geopend. Verder was onze huisfotograaf Johan Bolink gevraagd om speciaal voor deze 50e editie foto’s te maken van de deelnemende wandelgroepen op de wijze zoals dit in de beginjaren van de Avondvierdaagse eind jaren ’60, begin jaren ’70 ook altijd werd gedaan door fotohandel Stijl en later Dolphijn. Deze foto’s zijn trouwens terug te vinden op de site van Johan Bolink en kunt u downloaden om voor u zelf te bewaren. Tenslotte was er dan ter gelegenheid van deze gouden editie een speciale prijs in het leven geroepen voor de best verklede groep van de donderdagavond. Op deze slotavond mochten namelijk alle groepen zich zo leuk, origineel en bijzonder mogelijk verkleden en de uiteindelijke winnaar kreeg hiervoor per deelnemer een bon van IJssalon Lekker.

Toen alle 580 deelnemers en zo’n ongeveer 400 extra meegelopen ouders, opa’s en oma’s, begeleiders enz. enz. zich hadden verzameld op de parkeerplaats van Kasteel Vorden, dat ter gelegenheid van het Manana-Manana festival omgebouwd was tot een rustiek en idyllisch gelegen muziektent, maakte Janneke Hiddink de winnaars bekend van de 5 en 10 km en dat was dit jaar voor de korte variant ‘De Wheme/Hackforterhof’ en voor de lange variant ‘voetbalvereniging Vorden’. De prijs voor de meest origineel verkleedde groep ging naar Groep 4 van de Vordering en namens voorzitter Marc van der Linden van v.v. Vorden kregen zij de bijbehorende prijs uitgereikt. Vervolgens nam wethouder Jan Engels het woord en hij zou naast een woordje namens de gemeente Bronckhorst ook de 90 jarige Ab Sikkens in het zonnetje zetten, maar hij was jammer genoeg niet in de gelegenheid om op dat moment aanwezig te zijn.

Dhr Sikkens is namelijk, samen met zijn vrouw, de oprichter van dit evenement in Vorden. Toen de destijds bij de NS werkzame Sikkens met zijn gezin begin jaren ’60 vanuit Haarlem in Vorden kwam wonen, werden zij direct actief en betrokken bij de vordense gemeenschap en zo werd mevrouw Sikkens al snel voorzitter van gymvereniging Sparta. Met deze gymvereniging hadden zij het plan om mee te doen met de avondvierdaagse in Zutphen, maar toen daar naar werd geïnformeerd kregen zij het antwoord ‘maar waarom organiseren jullie niet zelf een vierdaagse in Vorden?. ‘Toen hebben wij de stoute schoenen aan getrokken en in 1968 de eerste avondvierdaagse van Vorden georganiseerd’, aldus de 90 jarige inwoner aan de Mispelkampdijk in Vorden. ‘Het werd direct een succes want de eerste keer hadden we al 500 deelnemers en dat is de eerste 10 jaar altijd zo gebleven met enkele pieken van 750 á 800 deelnemers. Ik heb het samen met mijn vrouw altijd hartstikke leuk gevonden om het te organiseren en vooral de vele fietstochten met mijn kilometertellertje op het voorwiel, om de routes te bepalen, vond ik heerlijk om te doen. Ieder jaar probeerden we wel weer een nieuw weggetje, laantje of pad te vinden en nou dat is in de omgeving Vorden natuurlijk geen probleem!’. De vierdaagse is na deze start in 1968 altijd georganiseerd door gymvereniging Sparta tot aan 2014 toen er aan deze club een einde kwam en de voetbalvereniging Vorden, met de commissieleden Sabine Groot Wassink, Janneke Hiddink , Jolanda Wabeke en Monique Sleumer het stokje hebben overgenomen.

De 50e  vierdaagse werd tenslotte afgesloten met een bedankje voor de sponsoren Bakkerij Joop, Bakkerij van Asselt, Albert Heijn Vorden, Installatiebedrijf Wiltink en Univé, de mensen van de EHBO Vorden, de muziekverening ‘Harmonie Vorden’, partner ‘Kulturhuus Vorden’ en natuurlijk aan alle 580 deelnemers en begeleiders, alvorens iedereen zich in het feestgedruis van het festival ging storten op de avond dat Manana-Manana buurt ging maken met Vorden.