Marc van der linden

Vorden 20 juni 2016 – De website dient als belangrijkste informatiebron van onze vereniging. Vandaar dat wij als bestuur er voor gekozen hebben om u als lid, donateur, commissielid, vrijwilliger of op een andere wijze betrokken bij onze club, via dit medium regelmatig op de hoogte te willen brengen en willen informeren over de stand van zaken binnen onze club. Vandaag de derde versie van dit kalenderjaar, ‘Nieuws uit de bestuurskamer 2016-3’ dus met vooral ‘voetbal’ als onderwerp.

 

Voetbal

Het staat een beetje knullig, de kop boven deze alinea, want het lijkt toch logisch dat je het over ‘voetbal’ hebt als je een voetbalvereniging bent. Toch is het in deze rubriek ‘nieuws uit de bestuurskamer’ niet zo logisch als het lijkt, want gemiddeld wordt zo’n 10 á 20 % van de tijd dat je als bestuur bezig bent maar besteed aan dit onderwerp. Begrotingen, beleidsplannen, onderhoud, samenwerkingen, horeca, evenementen, inkoop, sponsoring en jeugd zijn zo maar 7 á 8 onderwerpen die minstens evenveel tijd in beslag nemen. Toch blijft ‘voetbal’ natuurlijk wel de hoofdmoot en vanuit het bestuur wordt dit onderwerp onder andere via de TJC en de seniorencommissie ook breed en goed uitgedragen binnen onze club. Vanuit het bestuur hebben wij al jarenlang een duidelijke visie en proberen deze ook zo goed en duidelijk mogelijk uit te dragen: ‘Focus op de jeugdafdeling en -opleiding, zodat wij het uiteindelijk in de selectie met ‘eigen jongens’ kunnen blijven doen’. Eigenlijk een doodnormale keuze, maar anno 2016 is normaal doen blijkbaar toch bijzonder (bedankt Eric Oldenhave!). Want afgelopen week bleek dat nog maar weer eens dubbel en dwars, toen wij als bestuur bestookt werden door de regionale pers met de vraag ‘wie komen er volgend seizoen allemaal bij’. Op zich een logische vraag als je ziet dat eveneens vergelijkbare dorpsclubs als Ruurlo, RKZVC, HC’03 en Varsseveld, clubs uit de 2e klas zoals Babberich, Rood-Wit en FC Winterswijk en om over de clubs uit de diverse steden in deze regio maar te zwijgen, zich voor het nieuwe seizoen versterken met spelers van een andere club. Op het moment dat je dan echter deze vraag beantwoord met ‘Nee, net als de laatste jaren al het geval is komt er ook nu niemand nieuw bij’, dan is een even verbaasd als opvallend ‘Oh nee’ de reactie van de journalist. Voor ‘de Stentor’ was het zelfs zo bijzonder dat op dit niveau (2e klasse) geen ‘aankopen’ doen en het uitsluitend van eigen kweek voorzien van het 1e elftal een reden was om dit te benoemen in een redactioneel stuk in de zaterdageditie. Een mooi compliment voor het 1e elftal en Michel met zijn staf, maar ook voor alle jeugdtrainers, commissieleden en alle vrijwilligers die zich inzetten voor onze club. Want natuurlijk is het vooral de aanleg en het talent van de spelers van het 1e elftal, de enorme positiviteit en drive die de 17 spelers van het 1e elftal uitstralen en de prima prestaties die trainer Michel Feukink met zijn staf behalen, die ervoor zorgen dat dit niveau bereikt wordt. Maar ook hoe om te gaan met talent en een voetbalklimaat en – omgeving te creeëren waardoor het talent ook optimaal benut wordt, is een kwaliteit die in de laatste 10 jaar door onze voetbal- en jeugdafdeling met de vele eigen jeugdtrainers en – leiders goed is uitgedragen en er mede toe heeft bijgedragen dat het 1e elftal nu met eigen jongens in de 2e klas speelt.

Volgend seizoen gaan wij vanuit deze visie verder met de volgende uitdaging:  ‘Er komen is knap, maar er blijven is minstens net zo’n grote uitdaging’. Want niet alleen bij het 1e is het niveau gestegen, maar vooral bij de jeugd want bij deze afdeling hebben wij niet alleen qua kwaliteit van de spelers maar ook qua nivea van de teams flinke stappen gemaakt. In de laatste 10 jaar zijn wij gestegen van 210 naar 350 jeugdleden, hebben wij nu 23 jeugdteams terwijl er dit in 2006 nog 15 waren en spelen wij met de selectieteams nu allemaal 1e klas (D1 zelfs hoofdklasse) nadat wij begin deze eeuw nog in de 3e klas speelden. Vanuit het plan dat vorig jaar is gepresenteerd waarin staat beschreven dat wij ons focussen om met zoveel mogelijk eigen jeugdtrainers onze jeugdelftallen te trainen en tevens als gezamelijke groep met twee teams te gaan werken en drie trainers, proberen wij de volgende stappen te zetten. Tevens speelt de woensdagmiddagtraining wederom een belangrijke rol en zal tijdens de E- en F-teamtrainingen bij de doordeweekse avonden de jeugdtrainers begeleidt worden door onze trainingscoördinator Peter Jansen. Komend seizoen zullen wij naar aanleiding van het keepersplan van Ard Kettelerij en Ivo Velhorst een nieuwe impuls geven aan onze keeperstraining, willen wij ook met de recreatieve teams zoveel mogelijk samen trainen en tevens hebben wij bij de D- en de C-jeugd gekozen voor een nog intensievere samenwerking tussen de eerste twee teams.

Net als bij al die andere onderwerpen die van belang zijn binnen onze club, zie begin van dit stuk, hechten wij er ook bij het onderwerp (jeugd)voetbal veel waarde aan, dat wij onze plannen en visie regelmatig toetsen samen met onze leden, vrijwilligers en ouders. Wij beseffen ons terdege dat er bij een voetbalclub ‘meerdere wegen naar Rome leiden’ en dat er geen ‘blauwdruk’ is over het te voeren beleid en vandaar dat wij er veel waarde aan hechten om dit te bespreken en te bediscussiëren met onze achterban. De ‘thema-avonden’ in het eerste halfjaar en de ouder- en info-avonden die wij hebben gehouden en ook de komende week nog op de agenda staan, zijn voor ons dan ook belangrijke momenten en gelegenheden om ons beleid te toetsen.

Tot zover deze nieuwsbrief met als thema ‘voetbal’, waarbij ik namens het bestuur alvast alle spelers, trainers, leiders, coaches, grensrechters en overige leden en vrijwilligers een fijne zomerstop wil wensen, een prettige vakantie en een goed weerzien in augustus op ons Sportpark ‘t Grote Veld. Maar niet voordat ik heb aangekondigd dat in maand juni er nog één belangrijk evement op de agenda staat en wel de ledenvergadering op 28 juni. Hier zullen wij ook de andere belangrijke onderwerpen bespreken, zoals de financiele situatie, de begroting, accommodatie en velden, horeca&facilitair, sponsoring, evenementen en samenwerkingen en hierover zal dan ook deze week nog een extra editie van de rubriek ‘Nieuws uit de bestuurskamer’ verschijnen.

Namens het bestuur van v.v. Vorden,

Marc van der Linden – Voorzitter