Vorden, 3 mei 2018 – Op dit moment zitten wij nog midden in wellicht het meest bijzondere seizoen van de afgelopen tientallen jaren. Het is namelijk voor het eerst sinds het ruim 100 jarig bestaan van de KNVB dat de competitie doorloopt t/m het laatste weekend van mei. Aangezien wij ook nog eens te maken hebben met een extreme winterstop, houdt dit in dat op dit moment (eind april) alle teams nog vier, vijf en soms zelfs zes wedstrijden moeten spelen. Het legt een enorme druk op de vrijwilligersorganisatie als een voetbalvereniging en wij willen hierbij dan ook de wedstrijdsecretariaten, leiders-trainers, commissieleden en kantinemedewerk(st)ers hartstikke bedanken voor hun extra inzet en energie. Als bestuurs zitten wij ook midden in deze hectische periode, maar zijn toch druk bezig enkele zaken te behandelen en op te lossen voor de lange termijn.

AVG

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is een privacywet die geldt in de hele Europese Unie (EU). Dankzij de AVG is de bescherming van persoonsgegevens in alle landen van de EU op dezelfde manier geregeld en gelden in elke lidstaat dezelfde regels. Deze nieuwe wet gaat 26 mei as. in en ook de voetbalvereniging Vorden gaat hiermee te maken krijgen, want wij registreren en beheren ook persoonsgegevens van al onze leden, oud leden, vrijwilligers, donateurs en sponsoren. Wij zijn op dit moment druk bezig met deze weg AVG en via een speciaal stappenplan komen wij tot de noodzakelijke aanpassingen, handelingen en voorbereidingen. Wij verwachten half mei deze voorbereiding af te kunnen ronden, waarna wij klaar zijn voor de AVG.

MFA met sportpark als optie voor Gemeente Bronckhorst

Zoals wij begin dit jaar al hebben aangekondigd, zijn wij benaderd door de gemeente Bronckhorst om deelgenoot te worden van de plannen om eventueel te komen tot een nieuw MFA (Multi Functionele Accommodatie) met daarbij de een Sport(Voetbal)park. De basis van deze plannen is een nieuw te bouwen school dat de thuisbasis moet worden van de fusieschool VMBO Beeckland en VMBO Stedelijk Zutphen. Twee weken geleden hebben wij kennis gemaakt met de nieuwe projectleider van de Gemeente Bronckhorst die als opdracht heeft gekregen om deze zomer een adviesrapport op te leveren aan de raad met daarin uitgewerkt de drie mogelijke opties (alleen een school, of een school met een sporthal of een school, sporthal en voetbalvelden). De reden waarom v.v. Vorden is betrokken bij deze plannen, is het feit dat ook de Gemeente Bronckhorst weet dat er sprake is van een veldentekort. Een nieuw te vormen sportpark zou een oplossing kunnen zijn voor dit probleem. Anderhalf jaar geleden hebben wij als vereniging een werkgroep in het leven geroepen om meerdere oplossingsrichtingen te zoeken voor het veldentekort, waarbij het uitgangspunt is dat onze leden structureel meer trainingen aangeboden kunnen worden. Deze werkgroep zal tijdens de ledenvergadering in Juni haar ideeën en plannen presenteren. Natuurlijk zijn zij door ons op de hoogte gebracht van de plannen van de gemeente Bronckhorst, maar het leek ons in deze fase toch goed om parallel hieraan ook het rapport van de werkgroep verder af te maken.

Samenwerking Socïi en Ratti

De werkgroep ‘Samenwerking Socïi en Ratti’ zit in een afrondende fase en zal voor de zomer met een eindrapport en advies komen richting de drie besturen. Op de korte termijn houdt het in dat wij per seizoen bekijken of er een samenwerking noodzakelijk of gewenst is en voor het komende seizoen (2018-2019) is afgesproken dat met de juniorenafdeling er geen SJT team Vorden-Socïi zal komen. Met sv Ratti zijn wij op dit moment in de laatste fase van overleg om te bepalen of er volgend seizoen bij de junioren net als dit jaar één of meerdere juniorenteams als een SJT team gaan fungeren en bij de meiden/dames zal net als dit seizoen er met Socïi een samenwerking plaats vinden met de MO13, MO15 en MO17.

Groei seniorenafdeling

Naast de groei bij de jeugdafdeling waarbij wij van 280 spelende jeugdleden in 2008 naar 340 spelende leden in 2018 zijn gegaan, hebben wij sinds twee jaar ook een behoorlijke groei bij de senioren. Op dit moment hebben wij 165 seniorenleden,  terwijl dit in 2008 nog 115 betrof. Dit houdt in dat wij dit seizoen al keuze’s hebben gemaakt bij de selectie door te werken met twee groepen van 16 en een extra seniorenteam (4e) van de in totaal zes seniorenteams. Voor volgend seizoen komen er weer nieuwe spelers bij vanuit de JO19-1 en hebben wij plannen om verder te gaan met zeven seniorenteams door een nieuw 3e elftal te gaan vormen. De aantallen hiervoor zijn drie keer zestien, drie keer zeventien en één keer achttien. Met de selectietrainers Michel en Luc Feukkink zijn wij al druk bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen en de vorming van de voorlopige selectie. De seniorencommissie zal voor eind mei een definitieve beslissing nemen over het aantal teams in het nieuwe seizoen.

Naast wellicht een zevende elftal zal er volgend seizoen ook een nieuw te vormen Dames 1 team komen. Het team zal gaan bestaan uit het huidige MO19-1 (A1) team en in de zondagcompetitie van de senioren gaan spelen.

Jeugdvoetbal

Ook voor volgend seizoen zien wij bij v.v. Vorden gelukkig weer voldoende JO11 en JO9 teams zich vormen. Met de komst van het nieuwe pupillenvoetbal (kleinere teams, kleinere velden, kleinere doeltjes) is het wat lastig te vergelijken, maar gezien de aantallen per geboortejaar zitten wij nog steeds op 15 en dat is gezien de krimp en lagere geboortecijfers heel behoorlijk. De TJC is druk bezig met het vormen van de nieuwe teams, inclusief de trainers en leiders, en zal voor eind mei met de voorlopige indeling komen.

en natuurlijk …… het voetbal zelf

We zitten op dit moment in een nieuwe situatie met ons 1e elftal, want voor het eerst sinds 2009-2010, toen wij op de 10e plaats eindigden in de 4e klasse en net boven de streep bleven (competitie bestond toen uit 12 teams en degradeerden er twee) spelen wij bij de onderste ploegen mee. Met nog vijf wedstrijden te gaan, staan wij op een veilige 10e plaats (van de 14) maar aangezien de stand zo ongemeen spannend is en het onderlinge verschil zo klein, zal het 1e elftal onder leiding van Michel Feukkink nog zeker 6 á 8 punten moeten zien te halen. Wij hebben alle vertrouwen in het team dat het ze gaat lukken, gewoonweg omdat zij al voor het 3e achtereenvolgende seizoen laten zien uitstekend mee te kunnen op dit niveau. Tevens is de inzet, wedstrijdmentaliteit en drive in de laatste twee thuiswedstrijden erg goed geweest en geeft dit voldoende vertrouwen voor de komende vier weken.

Bij de jeugd spelen de 1e teams in de 1e klasse en de KNVB heeft hierin een wijziging aangebracht dit seizoen. Ook de 1e klasse speelt in een najaars- en voorjaarsklasse en halverwege werden de bovenste vier ploegen bij elkaar ingedeeld en de onderste 8 ploegen. Vorden JO19-1, JO17-1 en JO15-1 spelen alle drie niet in de promotie 1e klasse dit voorjaar, maar doen uitstekend mee in de huidige 1e klasse. JO15-1 staat zelfs bovenaan en als zij Voorwaarts Twello JO15-1 van zich af weten te houden kan het zelfs kampioen worden. De tweede teams en combinatieteams zijn in de voorjaarscompetitie in goede klasses ingedeeld.

Bij de pupillen doen de JO11- en JO9 teams goed mee en heeft JO8-1 het erg moeilijk in de hoofdklasse. De JO13-1 (D1) doet voor het 3e achtereenvolgende seizoen prima mee in de zware hoofdklasse. Na een 8e en 10e plaats in 2016 en 2017 heeft het team van Bram Oplaat goede uitzichten op wellicht een 8e plaats in 2018 en laat het met nog twee wedstrijden te spelen gerenomeerde clubs als Longa’30, Sc Enschede en de Tukkers achter zich.

Door het lange programma en het feit dat op 2 juni (Wikee) nog een complete inhaalronde is gepland, is besloten om het eindtournooi van de jeugd op zaterdag 9 juni te organiseren. Op deze ochtend worden ook de kampioensteams gehuldigd en wordt er afscheid genomen van dit seizoen.

Ik wens alle leden en teams nog heel veel voetbalplezier en succes gewenst in de laatste weken van seizoen 2017-2018!

Namens het bestuur van v.v. Vorden, Oscar, Kees, Rien en Hans

Marc

voorzitter v.v. Vorden