Marc van der lindenVorden, 3 november 2016– Namens het bestuur wil ik u hierbij via onderstaande nieuwsbrief op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen, nieuwsfeiten en belangrijke onderwerpen binnen onze club. Naast het spelen van wedstrijden, het kijken naar de verrichtingen van diverse teams en het gezellig op zaterdag of zondag een bezoekje brengen op ons Sportpark, wil ik u hierbij ook wijzen op de diverse overige evenementen die de komende 2 maand op de agenda staan en variëren van ‘Sinterklaas’, ‘Club-van-50’, Arke Noice Dreamparty tot aan de ‘Darten’. Klik op ‘lees meer’ voor de nieuwsbrief.

Ledenvergadering

We zitten alweer op 1/3e van het seizoen en met het instellen van de wintertijd weten wij dan dat wij als club aan de vooravond staan van de ledenvergadering van 2017. Op deze avond zullen wij afscheid nemen van Ilse Oldenhave als secretaris van onze club. Ilse heeft drie jaar geleden de functie overgenomen van Renze Kuitert en heeft na een intensieve periode met de voetbalclub, het jonge gezin en het werk moeten besluiten om te stoppen en zal het stokje overgeven. Tijdens deze ledenvergadering, waar alle leden boven de 18 jaar en de ouders van onze jeugdleden voor zijn uitgenodigd, zullen naast de bekende onderwerpen vooral aandacht besteed worden aan de toekomst en de plannen van onze club voor de komende drie jaar.

Voetbal

Terug naar het huidige moment. Een ongeschreven wet in het voetbal is dat je altijd na 1/3e van de competitie goed kunt inschatten hoe de krachtsverhoudingen zijn in een competitie. Als wij dan naar ons 1e elftal kijken, dan kunnen wij op een positieve manier het restant van de 2e klasse I tegemoet zien. Voor het tweede achtereenvolgende seizoen heeft de ploeg van trainer Michel Feukkink een prima start gemaakt en staat het op dit moment met 15 punten uit 8 wedstrijden op een keurige gedeelde 4e plaats. Vooral het feit dat het stoppen van Rik Schröer en Niels Siemerink en de langdurige afwezigheid van Gijs van der Veen, Daan Horstman en Siebren Bijenhof zo goed is opgevangen door de overige spelers in de 16-koppige selectie, mag als een compliment worden gezien. Het stemt ons tevreden dat wij hiermee zien dat ook het niveau in de breedte de laatste seizoenen erg gegroeid is en dat is naast een compliment voor de spelers ook een schouderklopje waard richting alle (jeugd)trainers. Het 2e elftal staat te laag op de ranglijst voor hetgeen zij als potentie in zich hebben en ook vaak laten zien op het veld. De potentie en het veldspel komt niet overeen met het aantal punten en tegendoelpunten, maar wij hebben er vertrouwen in dat aan de hand van de trainer Dion Kruip en assistent trainer Rob Oplaat de weg omhoog wordt ingezet. De jeugdselectie-elftallen spelen allemaal op een voor v.v. Vorden met 500 leden hoog niveau en draaien alle drie (JO19-1, JO15-1, JO13-1) keurig mee in de middenmoot van de 1e klasse. De uitdaging voor deze elftallen zal dan ook een plek in het linker rijtje zijn en het door ontwikkelen van het team-/veldspel en het door ontwikkelen van de spelers zelf. Al met al zien wij de toekomst van v.v. Vorden met vertrouwen tegemoet als je bekijkt dat de jeugdspelers steeds langer en intensiever op dit hoge niveau spelen. Bij de pupillen staat de ontwikkeling van de jeugdvoetbal(st)er voorop en het belangrijkste ijkpunt bij deze groep is niet de stand van de ranglijst, maar of het veldspel en de voetballers individueel op ‘onze manier’ het spel kunnen beleven en spelen. Het is mooi en goed om te zien dat ondanks het hoge niveau met grote en zware tegenstanders de teams dit grotendeels voor elkaar krijgen.

Een speciale vermelding verdienen de meiden van v.v. Vorden. Dit seizoen is er wederom samen met onze buurtclub Socïi gekozen voor maar liefst vier meidenteams, nl. de MO11-5, MO13-1, MO15-1 en MO17-1, maar daarnaast komen er ook nog enkele meisjes en meiden uit in zogenaamde gemengde teams. Om het meidenvoetbal uit te laten groeien tot zelfs een damestak, waarbij er dus een complete ‘dameslijn’ ontstaat vanaf de pupillen, junioren tot en met de senioren is er overleg met de beide buurtverenigingen sv Socïi en sv Ratti om te kijken of wij als drie vordense verenigingen hier elkaar in kunnen helpen en kunnen samenwerken. Met beide verenigingen hebben wij tevens vanaf het begin van dit jaar een werkgroep opgericht met naast het dames- en junioren en totale voetbal ook de onderwerpen ‘inkoop’ en ‘accommodatie-onderhoud’ . Wij zullen u binnen enkele maanden op de hoogte brengen van de voortgang van dit initiatief.

Jacks Jeugdkader

Wij hebben besloten om in het kader van uniformiteit, uitstraling en stuk waardering richting de jeugdleiders en jeugdtrainers het komende seizoen het kader van de jeugdafdeling te voorzien van nieuwe jacks. Passend in de huisstijl zullen in de eerste helft van 2017 samen met de kledingcommissie zo’n 60 jacks worden aangeschaft, zodat alle leiders en coaches aan het begin van het seizoen 2017-2018 voorzien zijn van een geel-zwart v.v. Vorden jack. Mocht jouw team niet beschikken over gesponsorde coach-jacks dan kunnen de jeugdleiders en -trainers gebruik maken van het huidige geel-zwarte (regen)jack, die samen met de geel-zwarte polo beschikbaar is voor alle jeugdteams. Neem contact op met Agnes Oonk van de kledingcommissie mocht je nog niet over een jack of polo beschikken.

Nieuwe spelvormen jeugd en materiaal

Er staat ons het nieuwe seizoen een grote verandering te wachten wat betreft het competitie- en spelaanbod voor de pupillen. De KNVB zal met ingang van het seizoen 2017-2018 gaan starten met op leeftijdsgroep toegepaste nieuwe spelvormen. Met het zogenaamde 2-tegen-2, 4-tegen-4, 6-tegen-6 en 8-tegen-8 komt er vanaf de Mini F(onder 5 en onder 6) tot en met de 1e jaars D-jeugd (onder 12) een vervangende spelvorm ten opzichte van het huidige 7-tegen-7 op een half veld. De jeugdcommissie onder leiding van Rien Wabeke is met de betrokken personen, Martin Leegstra en Bas Vriend (E- en F-coördinator) al druk bezig met de voorbereidingen en hebben zich ook al voor laten lichten op een introductieavond van de KNVB in Hengelo (gld). Wij hebben besloten om met de aanschaf van de noodzakelijke en ook gewenste spelmaterialen (verplaatste pupillendoelen) te wachten tot aan januari-februari 2017, als er meer bekend is vanuit de KNVB.

Kunstgras met korrels

Als vereniging in de gemeente Bronckhorst met uitsluitend natuurgrasvelden, hebben wij in eerste instantie niet direct te maken gekregen met de enorme ophef, consternatie en vele discussies die zijn ontstaan rondom een tv-uitzending van Zembla met daarin vermeld het mogelijke gezondheidsrisico’s door het voetballen op kunstgrasvelden met rubberen korrels. Toch is het natuurlijk wel zo dat onze teams tijdens een uitwedstrijd nog wel eens te maken kunnen krijgen met het spelen op kunstgras en hoe ga je hier dan mee om.

Kan er nog steeds op kunstgras worden gevoetbald?
Ja. De KNVB richt zich op de feitelijke advies en informatie van het RIVM. De onderzoeken die er door RIVM zijn gedaan, wijzen uit dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor sporters. Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen stellen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat rubberen korrels kankerverwekkend zijn, levert meer onderzoek meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters. Wij willen als bestuur van v.v. Vorden nog wel het volgende mee geven als je een wedstrijd speelt op kunstgras:  Wij raden aan om direct na de wedstrijd alle  korrels te verwijderen, eventuele (schaaf)wonden schoon te maken, je goed af te douchen en weer schone kleren aan te doen. Als doelman is het verstandig om te keepen met een lange broek, lange mouwen en keepershandschoen en tevens de hierboven genoemde schoonmaakacties uit te voeren na de wedstrijd. Dit advies wordt ook uitgedragen door de KNVB en het RIVM.

Evenementen

Tenslotte wil ik u hierbij namens het bestuur nog wijzen op enkele belangrijke ‘niet voetbalzaken’, die als vereniging echter even belangrijk zijn. De vereniging zien wij namelijk ook als een bindmiddel, een sociale ontmoetingsplek en een omgeving waarbij wij prettig, sociaal en sportief met elkaar om gaan. In het kader van deze uitgangspunten hebben wij dan ook een uitgebreid evenementenprogramma opgezet en de komende 3 maanden staan er enkele grote, gezellige en belangrijke evenementen op de agenda. Naast de ledenvergadering zal er ook de sinterklaasavond georganiseerd worden en voor de oudere jeugd een passend evenement, is er een club-van-50 avond, wordt er een dartmiddag/avond georganiseerd in onze kantine, is er de ‘Arke-Noice-Dreamparty’ en zal het jaar afgesloten worden met de Spare-Ribsavond. Het nieuwe jaar beginnen wij dan weer met de Nieuwjaarsreceptie op zondag 15 januari.

Blijf onze website bezoeken voor de laatste nieuwtjes, de agenda en overige bijzonderheden en ‘like’ ook onze facebookpagina en twitteraccount, zodat je altijd op de hoogte blijft van wat er leeft binnen onze club. Maar natuurlijk zie ik u ook graag op ons Sportpark ’t Grote Veld en praten en kijken wij dan bij over onze grootste hobby, voetbal!

 

Namens het bestuur van de voetbalvereniging Vorden,

Marc van der Linden

voorzitter v.v. Vorden