Vorden, 8 mei 2018 – De KNVB heeft dit seizoen voor het eerst sinds vele tientallen jaren de speelkalender voor de amateurs aangepast. De competitie start nu pas eind september en eindigt in plaats van het eerste weekend van mei nu pas in het laatste weekend van mei. Het zorgt voor veel kritiek, met name over de gekozen inhaaldagen en inhaalweekenden die dit jaar ook direct benut dienen te worden door de extreme winterstop. Maar het belangrijkste voordeel, en de tip van vele, vele amateurvoetballers de laatste tientallen jaren, staat nu voor de deur en dat is voetballen in de mooiste, groenste en lekkerste periode van het jaar!

Vanaf midden jaren ’60 in de vorige eeuw bestond de speeldagenkalender al voor de ruim 1 miljoen amateurvoetballers in Nederland en het was in al die jaren een zekerheidje waar jarenlang in menig voetbalhuishouden ook alles op werd afgestemd. Je wist dat half augustus de trainingen weer begonnen, het eerste weekend van september de competitie aanving, dat er vanaf begin december tot half februari winterstop was en er tenslotte tot het eerste weekend van mei werd door gevoetbald. De maand mei was toernooi- en nacompetitiemaand en vanaf het eerste weekend van juni gingen de velden dicht en was er zomerstop tot half augustus en dan begon het hele circus weer opnieuw.

Al vele jaren werd er door menig voetballer geklaagd waarom nu juist in de mooiste periode van het jaar (voorjaar, mei-juni) het voetbal al klaar was. Terwijl je met z’n allen na de winterstop eindelijk weer kon voetballen, maar moest accepteren dat juist in de maanden maart en april de velden en het weer niet echt aantrekkelijk waren om te spelen, zat je in de maand mei enorm te balen dat het allemaal al weer was afgelopen. Juist in deze groeimaand, waarbij er al weer twee keer per week gemaaid dient te worden, alles mooi groen is, de temperatuur heerlijk is en vooral ook s’avonds met het trainen en avondwedstrijden de omstandigheden dus echt ideaal zijn, was de competitie alweer afgelopen ….

De KNVB heeft goed geluisterd naar deze signalen en eindelijk is dit seizoen besloten om het anders te doen en in ieder geval langer door te voetballen. Natuurlijk is er ook (terecht!) kritiek op het schema, maar in plaats van dat we nu na het eerste weekend in mei met z’n allen alweer klaar waren geweest, kunnen we nu eindelijk de hele maand door voetballen en spelen wij nog drie volle competitierondes!

Ook bij v.v. Vorden spelen de 35 elftallen nog de hele maand Mei door en moeten zowel de senioren, junioren als pupillen nog 3, sommige zelfs 4, competitierondes afwerken. Het wordt zodoende een heerlijke voetbalmaand, met lekkere groene en strak gemaaide velden, heerlijke temperaturen, vele beslissingen, spannende competities en dus ideale omstandigheden. Geniet met z’n allen van deze periode zowel op als langs de velden, benut de periode tot aan 11 juni als de velden dicht gaan voor het jaarlijkse onderhoud en beleef de voetbalsport ten volle!