sportpark de dennen nijmegen

Vorden 13 december 2015 – Vorden 1 heeft vanmiddag met 1-0 verloren van Quick 1888, die zeer terecht de 1e helft van de competitie afsluiten als koploper van 2I met 32 punten. In deze wedstrijd, waarbij Vorden 1 het eerste kwartier helemaal ondersteboven werd gespeeld, was er vooral in de 2e helft sprake van een gelijkwaardige pot, waarbij Vorden 1 de complimenten verdiend dat het tegen de beste ploeg van deze klasse toch een wedstrijd van kon maken en zelfs enkele kansen op een gelijkspel kon afdwingen.

Het was vanmiddag op het Sportpark ‘de Dennen in Nijmegen’, waar morgen de slopershamer zijn werk zal doen en de accommodatie (kantine en kleedkamers) met de grond gelijk zal maken, een zeer interessante wedstrijd. Op het snelle en gladde kunstgras was het Quick dat liet zien dat het zeer terecht op de 1e plaats staat en met snel, flitsend en technisch zeer begaafd positiespel constant de aanval zocht en Vorden 1 diende zich daar tegen de wapenen. De eerste 15 minuten kwam Vorden 1 er totaal niet aan te pas en werd het, voor het eerst dit seizoen in de 2e klas, totaal overklast. Quick was heer en meester en zette met prima combinatievoetbal, maar vooral met enorm snelle, behendige en zeer fraaie individuele acties, Vorden 1 met de rug tegen de muur. Vorden kwam maar niet van de eigen helft af en het was wachten op de eerste tegentreffer. Maar vreemd genoeg bleef deze uit, wat natuurlijk ook als een compliment voor de verdediging van Vorden opgevat mag worden, want zij hebben met slechts 12 tegendoelpunten niet voor niets de minst gepasseerde verdediging. Maar net op het moment dat Vorden een aantal keren de bal voorin vast kon houden en zich ook een paar keer met aanvallen mocht bezig houden, en heel langzaam het idee ontstond dat men onder de grootste druk vandaan kwam, sloeg Quick 1888 alsnog toe. Een afgeslagen voorzet kwam aan de rechterkant bij Jesse Vreman terecht en deze stond half met zijn rug naar het doel, maar gaf in de draai erg snel voor. De achterhoede moest dus kiezen en daardoor kwam Al Mansouri geheel vrij te staan en met een prachtige tegendraadse kopbal bracht hij de stand op 1-0. Direct daarna kroop Vorden door het oog van de naald toen met een vrije trap de laatste man van Quick met een volley de bal tegen de paal schoot en gelukkig voor Vorden bleef daardoor de stand slechts 1-0.

Zoals gezegd kroop Vorden na een half uur wat meer uit haar schulp en dat is altijd makkelijker dan het lijkt. Om in een wedstrijd waarin je helemaal ondersteboven wordt gespeeld en vooral op het middenveld en in de achterhoede constant achter de feiten en de tegenstander aan moet lopen, is het zeker niet eenvoudig om je toch weer terug in de wedstrijd te spelen. Je zult iets extra’s moeten brengen, pijn moeten leiden en vooruit meer druk moeten zetten en vooral op de momenten dat je in balbezit komt de juiste keuze’s moeten maken. Toch lukte het Vorden 1 en vooral Roy Böhmer en Koen Oosterhuis kregen steeds meer vat op het middenveld en vooral toen de derde vooruitgeschoven middenvelder Rik Schröer zich meer kon laten gelden, kwam Vorden 1 stapje voor stapje terug in de wedstrijd. Hoogtepunt in deze fase van de wedstrijd was een doelpoging van Bas Kortstee, die vanaf 40 (!) meter met een heerlijke wreeftrap de bal over de ruim voor zijn doel staande keeper van Quick wilde plaatsen. Terwijl de ongeveer 100 aanwezige supporters uit Vorden al met de handen in de lucht stonden, eindigde deze prachtige doelpoging net op het dak van het doel in plaats van de zo gewenste plek net onder de lat. In de allerlaatste minuut dwong Vorden 1 een prachtige kans af, toen wederom Roy Böhmer zijn zoveelste kopduel won en de bal bij Frank Hiddink terecht kwam. Na zijn prima eerste aanname, draaide hij zich fraai vrij in de zestien en kwam hij met zijn gezicht naar het doel alleen voor de doelman. Met een ferme schuiver in de rechterhoek leek het 1-1 te worden, maar door een prima reflex van de doelman werd het slechts een corner.

De tweede helft werd een zeer fraai schouwspel met een hoog tempo, twee ploegen die steeds maar wilden aanvallen, een score die maar steeds de spanning er in hield en ….  hoe langer de tweede helft duurde hoe meer Vorden haar stempel drukte op de wedstrijd! Het ging dus op en neer en vooral Vorden drukte flink naar voren om toch maar die 1-1 op het scorebord te krijgen, maar iedere keer als Quick het spel overnam was het supersnel in de omschakeling. De tot de ’50 clubs opgericht voor 1900′  behorende en in het prachtige rood-zwart spelende koploper van 2I vond elkaar makkelijker, waren individueler iets sterker dan de geel-zwarten en lieten vooral in de passing zien dat het niet voor niets bovenaan staat. Het begon al steeds bij de keeper, een rustige betrouwbare doelman met een heerlijke trap in vooral zijn rechterbeen. Maar ook op de beide backplaatsen, centraal achterin en bijvoorbeeld op de linkerspits positie en centraal op het middenveld heeft Quick spelers lopen die allemaal gezegend zijn met een heerlijke pass in de voeten. Een basistechniek die het verschil echt kenmerkt tussen de 4e, het niveau waar Vorden 1 vandaan komt en de 2e klas KNVB. Mooi is dus om te zien dat ook de geel-zwarten met bijvoorbeeld Roy Böhmer, Koen Oosterhuis, Gijs van der Veen, Bas Korstee en Sam Abbink op dit niveau mee kunnen met dit spelonderdeel. Aan de rechterkant was het vandaag weer een aantal keren te zien dat Bart Stokman als opkomende rechtsback met het geven van voorzetten volop in de loop, ook progressie maakt, want net als vorige week gaf hij vanmiddag ook weer een aantal prima passes voor het doel. En als wij het dan toch over een verbeterpunt moeten hebben bij Vorden 1, nadat het nu na 13 wedstrijden op de helft van de competitie zit, is het de ’16 meterbezetting’ na een voorzet. Bij het 1e elftal staan de spitsen altijd stil en moeten dus vanuit stilstand een duel aan gaan als de voorzet bij hun in de buurt komt. Op dit niveau, maar ook al in de 3e klas, lukt het je dan niet om hieruit een kopkans te creëren. Bij een betere bezetting in het zestienmeter gebied en het in voorwaartste beweging zijn van de spitsen, had Vorden 1 vanmiddag wellicht een doelkans kunnen creëren bij een voorzet van Bart, maar nu stierf deze aanvalsopzet vaak in schoonheid.

Het bleef dus 1-0 en Vorden 1 probeerde in het laatste kwartier nog alles op alles te zetten door één van de uitblinkers vanmiddag Stefan Eggink (de aanvoerder is ook in de 2e klas een klasbak en bewijst in zijn spel dat je zelfs op je 27e nog steeds progressie kunt boeken!), mee naar voren te sturen. Bas Abbink werd ingebracht in de plaats van zijn jarige broer Sam, en Vorden ging achterin ‘1 op 1’ spelen. Er kwamen nog wel enkele mogelijkheden en er was zeker veel druk van Vorden en gezien de reactie van Quick na het laatste fluitsignaal bleek ook wel dat zij met ‘dichtgeknepen billen’ de laatste 10 minuten hadden beleefd. Maar uiteindelijk bleef dus de 1-0 op het scorebord staan en ondanks dat Vorden door de strijdwijze in de 2e helft wellicht een puntje had verdiend, was Quick niet slechts de ‘gelukkige winnaar’, maar dwong het met haar sterke spel de 10e overwinning op een goede manier af.

Vorden heeft na 13 wedstrijden drie nederlagen geleden in de 2e klasse en niet geheel toevallig zijn dit de drie tegenstanders die ook in de top 3 staan, Quick, BVC en WAVV. Zelfs tegen deze drie ploegen heeft het bij vlagen voetballend laten zien mee te kunnen komen in deze klasse en tegen de overige 10 ploegen zal het iedere week ‘een dubbeltje op zijn kant’ worden. De 2e klas is een enorm spannende klasse tussen de 4e en 11e plaats, maar gezien de prestaties in de 1e helft van het seizoen en vooral het feit dat het maar 13 tegendoelpunten heeft (alleen Quick heeft er met 12 minder tegen) kan Vorden 1 met veel vertrouwen uitkijken naar de 2e helft van het seizoen!