Vorden, 19 november 2017 – In het voetbal bestaat er geen waarheid en hebben velen onder ons onze eigen mening over wel of geen overtreding, buitenspel, terecht gewonnen of niet of wel of geen hands. Zo zijn er ook altijd diverse definities in omloop over de voetbalterm ‘kans’ en wordt er langs de lijn, aan de bar en in de bestuurskamer op zondagmiddag door de één over een kans gerept als uit een corner een bal op doel wordt gekopt en moet er bij een ander sprake zijn van een drie tegen één situatie in de zestien voordat het woord kans over de lippen komt. Vanmiddag waren echter vriend en vijand (figuurlijk gezien dan) het er over eens dat de wedstrijd Orion-Vorden een waar kansenfestival was en werden er maar liefst 14 100% kansen genoteerd, waarbij de verhouding 9 om 5 was. Vorden 1 scoorde twee keer uit de vijf kansen en kon uiteindelijk dan ook tevreden zijn over het gelijke spel al was het wel zuur dat de gelijkmaker pas in de 88e minuut tot stand kwam.

Het was voor de neutrale toeschouwers (ook al waren die niet aanwezig) een prachtwedstrijd om naar te kijken, want ondanks dat het ook vrij rommelig en in bepaalde fases ook erg onrustig was, gebeurde er enorm veel in beide doelgebieden en ontstonden zoals hierboven vermeld naast het grote aantal kansen ook nog een aantal mogelijkheden. Een open wedstrijd dus met aanvallende intenties van beide ploegen. Dissonant in dit fraaie schouwspel was jammer genoeg de scheidsrechter die, en dat moet wel gezegd worden, het ook niet makkelijk had met in beide ploegen een aantal spelers die nagenoeg iedere actie van commentaar voorzagen en daardoor zeer irritant aanwezig waren. Maar net als spelers wel eens kansen missen (….) kan een scheidsrechter ook wel eens verkeerde keuzes maken en is er dan sprake van een mindere wedstrijd van de leidsman, maar enige invloed op de eindstand of het verloop van de wedstrijd had het allemaal niet. Wel was het vooral het laatste half uur erg onrustig en werd het spel regelmatig onderbroken door een gele kaart, vrije trap of onbegrip bij spelers en/of begeleiding.

De wedstrijd begon direct al erg open en vanaf het middenveld kon je al zien dat van beide kanten er mogelijkheden waren om de voorwaartsen aan het werk te zetten. Het kunstgras van het prachtig gelegen Sportpark van Orion was erg nat door het weer en daardoor ook enorm glad. Er zit dan altijd verschil tussen de ene en de andere voetballer hoe daar mee om gegaan wordt. Terwijl menig pass over of door de verdediging van Orion steeds te hard en met een door stuiterend effect werd gegeven door menig Vordenspeler, was het Sam Abbink die liet zien dat hij zich altijd prima aanpast aan de omstandigheden. Met twee boogballetjes voorzien van een remmend effect over de linksback van Orion heen, creëerde hij een uitstekende kans en een mogelijkheid voor Vorden 1. De eerste keer kon Daan Horstman de achterlijn halen, maar werd zijn voorzet niet op de juiste waarde geschat en de tweede keer kwam de bal bij Koen Oosterhuis terecht die volgens velen het beste zelf had kunnen schieten. Hij besloot in het 16-metergebied echter te kiezen voor een trekbal naar Guido Beerning die op zijn beurt de bal in één keer doorspeelde naar Tom klein Kranenbarg die zijn schot echter over zag gaan. Na dit kwartier was het de beurt aan Orion om een aantal keer kansrijk voor doelman Verstege te komen. Een schot in het zijnet, een kopbal net naast, een schot van binnen de zestien die door de aan de grond genagelde doelman Verstege ‘naast gekeken’ werd en een combinatie in de zestien die opgezet werd door de snelle linksbuiten waren het resultaat van een prima half uurtje van Orion. Net voor rust was het echter Vorden dat op voorsprong kwam door een prima pass van Tom Klein Kranenberg die Daan Horstman alleen voor keeper zette. Daan wachtte goed en liet de keeper kiezen en schoot toen beheerst binnen: 0-1.

Na de rust was er in het eerste kwartier nog meer ruimte op het middenveld om door te voetballen dan in de eerste helft. Vorden 1 kwam in deze fase vaak het beste uit de verf en Koen Oosterhuis en Gijs van der Veen konden dan ook regelmatig Tom en Daan aan het werk zetten. Lukte een combinatie op het middenveld echter niet of zat er een keer een voet of been van Orion tussen, was het in de tegenaanval ook direct gevaarlijk en vandaar dat de wedstrijd het ‘open karakter’ bleef houden. In de 52e minuut kreeg Vorden een enorme kans om op 0-2 te komen toen een doeltrap van de keeper van Orion precies in de voeten van Tom kwam. Deze kon daarna op stomen richting het nijmegense doel en gaf net voordat de laatste man kon ingrijpen de bal breed op Gijs die vanaf 13 meter zo binnen kon schieten. De orion-doelwacht herstelde zijn fout echter uitstekend door met een reflex de ingeschoten bal te parreren. Toch kwam de uitploeg wederom tot scoren toen in de 57e minuut een onbedoelde doorkopbal van de verdediger van Orion precies in de voeten belandde bij Tom en deze bracht met een keurige boogbal vanaf 25 meter de stand op 0-2.

Vanaf dat moment werd het spel erg onrustig en rommelig en brachten de beslissingen van de scheidsrechter hier ook geen verbetering in. Vorden ging natuurlijk iets vertragen, Orion joeg flink door op iedere bal omdat zij kost wat kost terug wilde komen in de wedstrijd en op dat soort moment moet je als scheidsrechter het verschil tussen ‘faken’ en het ‘echie’ goed kunnen zien. Dat was dus vanmiddag niet het geval en toen bleek dat schreeuwen en commentaar geven tijdens of direct na de actie vaak werd gevolgd door een reactie van de scheidsrechter was het helemaal hommeles. Aan beide kanten was het bij vlagen meer een ‘theekransje’ of ‘talkshow’ zoals u wilt, dan een voetbalwedstrijd, maar aangezien Orion in de 71e minuut op 1-2 bracht door een fraaie kopbal kwam de spanning ook nog eens terug in de wedstrijd. Heel even leek het erop dat ondanks flink aandringen en vele 16-metersituaties van Orion, Vorden de volle buit over de streep kon trekken, helemaal toen na een snel genomen vrije trap Daan alleen voor de keeper werd gezet maar zijn inzet werd gekeerd door de doelman van Orion. In de 88e minuut werd het dan toch nog 2-2, weliswaar verdiend gezien het aantal kansen maar wel zuur dat het zo vlak voor tijd gebeurd.

Vorden 1 heeft ondanks het gemis van Siebren, Roy en Ate een prima wedstrijd gespeeld en de beide 1e jaars senioren Sven Mulder (rechts op het middenveld) en Guido Beernink (op het middenveld met de punt naar voren) lieten een goede indruk achter. De invallers Bas Abbink, Frank Hiddink en de 18 jarige debutant Anne Hezemans uit de JO19-1 versterkten alle drie het team in de 2e helft. Tegenstander Orion liet naast Voorwaarts Twello zien dat het behoort tot de betere ploegen in 2I en aangezien Vorden tegen een dergelijke tegenstander toch 5 opgelegde kansen kan creëren zegt veel over de potentie van de geel-zwarte ploeg.