Meidenteam vorden

Vorden 17 april 2015 – Het meidenteam van v.v. Vorden organiseert zaterdagmiddag een vriendinnendag om zodoende zoveel mogelijk meisjes kennis te laten maken met de voetbalsport bij onze club. Het meidenteam van Vorden, MC1D, bestaat dit seizoen voor het eerst, maar zij spelen al jaren bij onze club. Zo ook Marée Oplaat, Joanne Willemsen en Dagmar Voerman die ook in de C spelen maar er voor gekozen hebben om in een gemengd team te blijven spelen, iets dat bij v.v. Vorden ook mogelijk is. Dagmar Voerman juicht de vriendinnendag erg toe en hoopt dat er veel meiden zaterdagmiddag een kijkje komen nemen op ons Sportpark, want ‘voetbal spelen bij v.v. Vorden is voor mij het leukste dat er is!’.

Dagmar, jij voetbalt nu in Vorden C1 samen met nog een meisje, Marée Oplaat, in een ‘gemengd team’. Heb jij altijd in een ‘gemengd team’ gevoetbald en wanneer ben jij begonnen bij v.v. Vorden?

Toen mijn broer Sjoerd op zijn zevende ging voetballen was ik als vijfjarige al regelmatig op de voetbalvelden te vinden. Het gebeurde wel eens dat er een speler bij het team van mijn broer te weinig was en dan mocht ik met ze mee doen. Op mijn zesde mocht ik eindelijk voetballen bij v.v. Vorden! Er waren toen nog geen mini F’jes en ik stroomde bij de F5 in. Daarna ging ik naar de F3 (2 jaar), F1, E4, E1, D1 (2 jaar) en nu ben ik eerstejaars C1. Ik heb veel te danken aan de enthousiaste en goede trainers van v.v. Vorden. Ik wil niemand tekort doen maar Peter Jansen (D1), Michiel Barink (F3) en Rob Oplaat (D1) springen er dan wel voor mij uit.

Niet alleen de trainers hebben mij goed opgeleid. Daarnaast heb ik ook altijd van de Technische Jeugdcommissie alle kansen gekregen om mij als voetbalster binnen de jongensteams te ontwikkelen. Van andere meiden van de KNVB teams weet ik namelijk dat zij ondanks hun voetbalkwaliteiten vaak moeten strijden om een plek in een jongensteam te krijgen.

Ik heb het altijd erg naar mijn zin in de jongensteams. Extra leuk is het dat ik een aantal jaren samen met mijn voetbalmaatje Marée Oplaat in een team zit. V.v. Vorden heeft zelfs aparte kleedkamers voor de meiden geregeld. Voor en na de wedstrijd hebben we het gezellig. Tijdens de wedstrijd gaan we uiteraard voor de volle winst!

Jij hebt dus altijd gevoetbald, maar wat vind je nu zo leuk aan deze sport en kun je aangeven wat jij de mooiste en leukste onderdelen vindt?

Het leuke aan voetbal vind ik dat het een buitensport is en dat je samen met je teamgenoten alleen maar succes kunt behalen wanneer je goed overspeelt en ziet wanneer ze vrij staan.

Het allermooiste is dus eigenlijk een mooi opgezette aanval waarbij via het midden de buitenspelers worden aangespeeld die vervolgens de spits of de speler op positie 10 kan laten scoren. Van zo’n doelpunt word ik ook als verdediger/middenvelder heel vrolijk!

Als het om mijn eigen spel gaat is het fijn te merken dat wat je aan trucjes en schijnbewegingen bij v.v. Vorden hebt geleerd ècht werkt om een aanval vanuit de verdediging op te zetten. Wanneer het mij lukt om een aanvaller van de tegenpartij helemaal af te stoppen en ik hem/haar een lastige wedstrijd bezorg, geeft dat ook een goed gevoel.

Vaak wordt gezegd dat er vooral in de ‘fysieke’ en lichamelijke kracht verschil zit tussen het meiden- en jongensvoetbal, terwijl jij samen met Marée juist bewijst dat je met jouw plek in de achterhoede van Vorden C1 in de 1e klasse prima uit de voeten komt. Vind jij desondanks dat jongens ‘sterker’ zijn in de duels of heb jij een andere manier om goed te verdedigen?

Veel jongens zijn lichamelijk wel sterker maar dat betekent niet altijd dat ze sterker zijn in de duels. Bij een duel komt veel meer kijken. Wanneer je je goed opstelt en op je voorvoeten blijft staan en daarnaast goed naar de bal blijft kijken, lukt het vaak de bal te winnen. Als het moet kan ik best een schouderduw geven maar ik probeer het altijd eerst voetballend op te lossen. En als het helemaal een noodsituatie wordt, lukt het ook vaak nog om met een mooie sliding de bal voor de voeten van de aanvaller weg te tikken. Ik ben nu zelf in de groei en ik hoop dat ik volgend jaar nog iets sneller kan lopen zodat ik sprintduels nog vaker kan winnen.

Jij traint en speelt ook al een hele tijd voor vertegenwoordigende elftallen van de KNVB afdeling Oost. Kun je ons iets meer vertellen over deze trainingen, de opzet hiervan en de oefenwedstrijden die je met deze teams speelt?

Vanaf mijn negende ben ik geselecteerd door de KNVB (afdeling Oost). Eén keer per week trainde ik in Kilder tussen de geselecteerde jongens en werden we getraind door trainers van Vitesse, FC Twente en de KNVB. Dit heb ik twee jaar gedaan en daarna ging ik over naar de meidenselecties. In die periode ben ik ook uitgenodigd om bij FC Twente te trainen. Na op verschillende velden in Gelderland te hebben getraind voor de KNVB selectie Oost mocht ik gaan trainen bij de KNVB selectie Arnhem/Nijmegen op de velden van RKHVV. Tijdens deze trainingen spelen we veel kleine partijtjes met een bepaalde opdracht. Het positiespel is dan heel belangrijk en aan ons wordt regelmatig gevraagd waarom een bepaalde voetbaloplossing wel of niet de juiste is. Omdat je met hele goede voetbalsters speelt en de trainingen intensief zijn, merk je dat je sneller stappen vooruit maakt op voetbalgebied. Elke week train ik op woensdag 2 uur bij de KNVB (meisjes onder 14). In dit trainingsprogramma zijn ook veel oefenwedstrijden ingebouwd. Na twee trainingen hebben we meestal weer een oefenwedstrijd. Dan spelen we bijvoorbeeld tegen de meiden van FC Twente onder 14 of PEC Zwolle onder 14. We spelen ook wel oefenwedstrijden tegen jongensteams. Afgelopen woensdagavond mocht ik als 14-jarige met de meiden onder 15/16 van de KNVB een wedstrijd spelen tegen o.a. de jongens van Eldenia C1.

Tijdens een wedstrijd tegen PEC Zwolle onder 14 ben ik gescout door deze club. Inmiddels heb ik bij PEC Zwolle al deelgenomen aan 4 selectietrainingen/-dagen. Samen met andere geselecteerden heb ik een week geleden de topsportschool (CSE), die tegen het stadion van PEC Zwolle aanligt, bezocht.  Daarna een wedstrijd spelen in het IJsseldelta stadion van PEC Zwolle en het spelershome bezoeken. Nu maar afwachten ….

Naast de woensdagavondtraining van de KNVB train ik op dinsdag en donderdag (als dat lukt met school) met mijn eigen C1 team en op vrijdagavond volg ik de technische trainingen bij Peter Jansen Voetbal Plus. Zaterdag nog een wedstrijd en dan zit mijn week er op.

Tenslotte willen wij jou natuurlijk vragen waarom meiden tussen de 12 en 15 jaar komende zaterdag naar het voetbalveld moeten komen voor de Vriendinnendag. Wat zou je tegen deze meiden willen zeggen over het voetbal en v.v. Vorden?

Voetbal is niet voor niets de snelst groeiende sport bij meiden. Dat zal zeker komen doordat je altijd buiten sport, veel conditie opbouwt en samen met je vriendinnen in een team speelt waarin iedereen –als het goed is-  op de plek staat waar je het beste tot je recht komt. Het meidenteam van v.v. Vorden is niet alleen een gezellig team maar ze zijn ook fanatiek bij de wedstrijden. Ik heb dat zelf gemerkt toen ik een paar keer als gastspeler heb meegedaan met dit team. De meiden binnen v.v. Vorden worden net zo behandeld als de jongens. Zo hebben ze ook prima trainers en coaches en  hun kleding ziet er meer dan goed uit. En niet in de laatste plaats hangt er altijd een positieve en sportieve sfeer binnen de club.

dagmar interviewdagmar interview 1