Vorden, 15 mei 2017 – Nadat RKZV drie weken geleden al het kampioenschap mocht vieren, moesten er voor de overige beslissingen in 2I gewacht worden tot gisteren de laatste speeldag afgehandeld werd. Vorden 1 speelde geen actieve rol in deze laatste speelronde, omdat de wedstrijd tegen Babberich uit het schema is gehaald. Er waren nog twee nacompetitieplekken te verdelen en er konden maar liefst 4 ploegen nog rechtstreeks degraderen en vijf ploegen hadden nog de druk om de nacompetitie om degradatie te voorkomen. Uiteindelijk waren het weer de slotminuten op deze laatste speeldag die de beslissing brachten. Rood-Wit won heel verrassend met 3-1 van AZC en aangezien Rheden met maar liefst 6-0 verloor van Leones, is de traditionsverein met een grote historie gedegradeerd naar de 3e klas. FC Winterswijk boog in de laatste 3 minuten een 2-1 achterstand om in een 3-2 overwinning en behaalde zodoende op het nippertje naast Concordia Wehl en Leones de 3e nacompetitieplaats om promotie naar de 1e klas.

Bovenin was het nog erg spannend omdat er nog twee plaatsen voor de nacompetitie te vergeven waren. RKZVC heeft de 2e periode behaald maar aangezien zij ook kampioen zijn geworden gaat deze titel naar de ploeg die in de competitie als hoogste eindigt zonder dat ze al een prijs hebben. In principe is dat dus de 2e plaats, maar aangezien Concordia Wehl na 23 wedstrijden op deze plek stond en zij de 1e periodetitel al behaald hadden, was dus de 3e plaats in de competitie de plek die voldeed om de periode van RKZVC over te nemen. De KNVB heeft bepaald, na het terugtrekken van Babberich, dat er maar twee periodes gespeeld zouden worden en dat de 3e periode naar de ploeg gaat die in de competitie het hoogst is geëindigd zonder dat ze al een prijs hebben….. Volgt u het nog?

Vorden 1 had in dit spel om de nacompetitieplaatsen nog een rol kunnen spelen, maar dan had a) Vorden 1 vorige week moeten winnen en op 39 punten moeten zijn geëindigd en b) er gisterenmiddag vier ploegen/concurrenten niet hadden mogen winnen. Achteraf had het allemaal niet uit gemaakt want ook met 39 punten was het 1e elftal op de 6e plaats geëindigd, want het ging gisterenmiddag allemaal nog weer heel anders dan velen gedacht hadden. Leones namelijk zou het wel eens lastig kunnen krijgen omdat het tegen Rheden aan moest treden en deze ploeg streed nog om degradatie …. het werd 6-0 voor de ploeg uit Beneden-Leeuwen en zij werden daardoor 2e met 42 punten en namen de periode over van RKZVC. FC Winterswijk leek heel lang met lege handen achter te blijven omdat zij eerst met 0-1 en later nog met 1-2 achter kwamen te staan tegen WAVV, de ploeg uit Wageningen die met ongunstige uitslagen van OBW en Rheden zelfs nog kon degraderen. In de allerlaatste minuut werd het echter nog 2-2 en in blessuretijd zelfs nog 3-2 voor FC Winterswijk. Toen bekend werd dat Concordia Wehl met 2-2 gelijk had gespeeld tegen Spero uit Elst was FC Winterswijk met 42 punten zelfs 3e geworden en won het zodoende de 3e periode. Door het gelijke spel tegen Spero kwam de winnaar van de 1e periode, Concordia Wehl, uiteindelijk uit op 41 punten en behaalde het de 4e plek.

Grote verliezer werd daardoor Spero, want ondanks het gelijke spel tegen Concordia Wehl kwamen zij met 40 punten niet verder dan de 5e plaats omdat Leones en FC Winterswijk dus wisten te winnen en over de ploeg uit Elst heen gingen.

Onderin bleef het ook lang spannend. Vooraf stond Rood Wit uit Groesbeek er het slechtste voor en had met 18 punten de 13e plaats in handen. OBW stond een plaatsje hoger met 20 punten en stond gelijk met Rheden dat weliswaar een iets beter doelgemiddelde had. Om de plekken om rechtstreekse degradatie telde het doelsaldo niet, maar om de plekken voor een nacompetitie-degradatieplaats telde het weer wel. OBW speelde knap gelijk tegen SDOUC dat ook nog in de rats zat, maar uiteindelijk met 23 punten de dans ontsprong. WAVV verloor dus van FC Winterswijk en bleef op 22 punten steken, maar kon uiteindelijk opgelucht adem halen omdat vooral Rheden flink onderuit ging tegen Leones, 6-0. De ploeg van de vordense trainer Peter Jansen degradeerde dus rechtstreeks naar de 3e klas, want Rood Wit behaalde een even nuttige als knappe 3-1 overwinning op AZC uit Zutphen. Rheden en Babberich (zelfs naar de 5e klas) degraderen dus en de ploeg uit Groesbeek, Rood Wit,  speelt nu samen met OBW uit Zevenaar samen met de periodewinnaars uit 3c (DVC, DCS en Gendringen) en 3D (SML, DIO en Vitesse’08) om twee plaatsen in 2I.

FC Winterswijk, Concordia Wehl en Leones spelen samen met de periodewinnaars uit 2J (verliezer kampioenswedstrijd Schalkhaar/Luctor et Emergo), BWO en SDC’12) en de nummers 11 en 12 uit de 1e klasse (STEVO en TVC) om twee plaatsen in de 1e klasse D.

In ieder geval weten wij na gisteren wie er als kampioen van de 3e klasse naar de 2e klas zijn gepromoveerd en welke twee ploegen uit de 1e klas rechtstreeks naar de 2e klas zijn gedegradeerd.  Uit 3A is dit VOGIDO uit Enschede, uit 3B Lemelerveld, uit 3C Bon.Boys uit Haaksbergen en uit 3D Union uit Malden(Nijmegen). Uit de 1e klas zijn Germania uit Groesbeek en Orion uit Nijmegen gedegradeerd.

De verdeling van de ploegen in de 2e klas wordt vaak gemaakt op basis van de denkbeeldige grens van de snelweg A1, want de clubs onder deze snelweg komen over het algemeen uit in 2I en er boven in 2J. Maar toch zal het nog wel een gepuzzel worden want Bon.Boys is een ‘twentse club’ die kampioen geworden is in de ‘achterhoeks/liemerse’ klasse 3C en tevens heeft de KNVB ook nog een aantal extra plaatsen te vergeven omdat Babberich terug valt naar de 5e klas en een club als PH Almelo (2J) besloten heeft om haar prestatie-elftal over te hevelen naar de zaterdagcompetitie.

De nacompetitie eindigt op 10 juni en in de twee daarna zal de indeling voor het nieuwe seizoen definitief bekend worden gemaakt.