In de afgelopen 7 seizoenen in de 2e klas heeft Vorden 1 na de winterstop geen enkele keer op de laatste drie posities gestaan (12, 13 of 14). Het lukte ieder jaar om als een degelijke middenmoter gemiddeld iets meer dan een punt per wedstrijd te behalen (series van vier punten uit drie wedstrijden) en zodoende telkens als een stabiele 2e_klasser te opereren. Zo behaalde Vorden 1 vorig seizoen nog 38 punten en eindigde zodoende op een gedeelde 5e plaats met nagenoeg dezelfde spelersgroep (op Sander Vissers en Jurre Heij na, in de plaats van Musa Dagdelen en Daan Horstman) en dezelfde trainersstaf. Dit seizoen ziet het er echter, na het 0-1 verlies van STEVO en de vijfde nederlaag op rij, ineens heel anders uit en dient Vorden 1 de laatste 6 wedstrijden een ware degradatiestrijd te gaan leveren. Met 19 punten uit 20 wedstrijden staat de ploeg van trainer Wouter Schouten nu op een 12e plaats en dient het de komende weken tegen Reutum, Bon.Boys, Witkampers, Lemelerveld, de Tukkers en een half wedstrijdje tegen AZC nog zodanige resultaten weten te behalen zodat er nog minstens 1 plaats gestegen kan worden. De ‘veilige’ nummer 8 plaats, zodat er ook geen nacompetitie gespeeld hoeft te worden, is met 8 punten achterstand alleen nog een theorie mogelijk, maar praktisch schier onmogelijk.

Het was gisteren voor trainer Wouter Schouten erg prettig dat de ziekenboeg weer iets meer leeg was gelopen, want zowel Luuk Smit, Frank Hiddink, Kris Koning, Gijs van der Veen en Bas Abbink hadden afgelopen donderdag weer met de groep mee getraind en de laatste drie spelers stonden gisterenmiddag zelfs op het wedstrijdformulier en daarvan speelde Gijs van der Veen zelfs in de basis. De gehele basisopstelling was als volgt: Robin Verstege – Bart Stokman, Sven Mulder, Bas Kortstee, Niels Rondeel – Koen Oosterhuis, Sam Abbink – Jurre Heij – Nick Ziggers, Gijs van der Veen, Sander Vissers. Naast Kris Koning, Werner Rondeel en Bas Abbink zaten ook Kevin Vliem (2e elftal) en Jacco Kettelerij (JO19-1) en Esli Lindenschot (reserve-keeper) op de bank naast Wouter en René. Vorden speelde dus in een 4-2-4 opstelling of, als je heel precies de magneetjes op het bord wilt vertalen, beter gezegd in een 1-4-2-1-3 opstelling. Het belangrijkste kenmerk van deze opstelling is de vooruitgeschoven positie van de derde middenvelder (gisterenmiddag Jurre Heij)  die heel dicht tegen spits Gijs van der Veen aan speelt en zodoende dus eerder als vierde aanvaller opereerde dan als derde middenvelder. Dit zag je ook direct terug in het wedstrijdbeeld van de 1e helft waarbij het duidelijk was dat Jurre direct druk zette op het centrale duo van STEVO, samen met spits Gijs van der Veen, en zodoende was er van een opbouw van achteruit bij de ploeg uit Geesteren in de eerste helft geen sprake. Er ontstond dan ook een wedstrijd waarin door beide ploegen steeds al snel een diepe bal gespeeld moest worden en er van daaruit door middel van goede aannames, stevige duels en diepgaande acties balbezit gerealiseerd moest worden.

STEVO maakte in de uitwedstrijden destijds al indruk door hun volwassen, fysieke en directe speelstijl en won destijds overtuigend met 2-0. Gisterenmiddag was het in de eerste helft echter een gelijkwaardige wedstrijd en nog steeds was het indrukwekkend wat de in het wit geklede ploeg qua fysiek, duelkracht en directe spel op de mat legde, maar de tegenstand van Vorden was op z’n minst gelijkwaardig aan de vorig seizoen uit de 1e klas gedegradeerde twentse dorpsclub. In het spel van Vorden was naast het doorjagen vanuit het middenveld op de beide centrale verdedigers ook het spel van de weer terug gekeerde spits Gijs van der Veen opvallend. Vorden had weer een aanspeelpunt en met zijn fysiek, prima aannames en uitdraaiacties zorgde Gijs ervoor dat er regelmatig ‘door gevoetbald’ kon worden door de thuisclub. De beide vleugelspelers, Sander Vissers en Nick Ziggers kwamen hierdoor ook beter in het spel dan in de vorige weken, want zij werden door het werk van Gijs ook meer en beter in het spel betrokken. Er ontstond zodoende een interessante 1e helft waarbij er echter geen sprake was van veel opgelegde kansen. STEVO had één keer een prachtige aanname van de spits in petto, door een lange bal in de lucht zeer fraai te controleren, maar ondanks dat de kersverse vader en weer prima spelende Bas Kortstee al uitgespeeld was, kwam het toch niet tot een doelpoging van de spits van STEVO, omdat Bart Stokman uitstekend naar binnen had ‘geknepen’ en het schot kon blokken. Verder was de ploeg uit Geesteren gevaarlijk met scherp aangesneden vrije trappen door de linkbenige en imposante centrale verdediger. Maar Vorden verdedigde prima in de 1e helft en al met al telde doelman Robin Verstege geen enkele gevaarlijke doelpoging in deze periode. Vorden daarentegen kwam drie keer gevaarlijk in de zestien bij de Geestenaren en vooral de voorzet van rechts van Nick Ziggers en de daaropvolgende halve omhaal van Gijs van der Veen had in de ogen van vele vordenaren een beter lot verdiend. Ook kwamen zowel Sander Vissers als Nick Ziggers nog een keer gevaarlijk de zestien-meter in na een combinatie met Gjis van der Veen, maar beide keren was de keeper net iets eerder bij de bal.

In de tweede helft was er ineens een ander spelbeeld te ontwaren, want STEVO kwam met een ware kampioenskandidaat-storm uit de kleedkamer en zette Vorden volledig met de rug tegen de muur. Wetende dat Bon.Boys tegen onverwachts verlies tegen Reutum aan was gelopen en ook ATC’65 gelijk had gespeeld tegen Schalkhaar, gingen de tukkers vol voor een zege op de geel-zwarten. De aanvalsstorm zorgde voor enkele hachelijke situaties voor het doel van Robin Verstege, maar een intikkertje bij de 2e paal ging naast, een scherp aangesneden lage voorzet werd door iedereen gemist en ook uit de vele corners en vrije trappen werd er telkens maar niet gescoord. Zo stond na 65 minuten nog steeds de 0-0 op het scorebord en zorgde de thuisclub ervoor dat de storm ging liggen. Een prima prestatie van de ploeg van trainer Wouter Schouten, want ineens lukte het weer om STEVO achteruit te duwen en weer het initiatief zelf in handen te nemen. Gijs van der Veen werd weer een aantal keren aangespeeld, Koen Oosterhuis kon zich onderscheiden op het middenveld en ook Sander Vissers kreeg aan de rechterkant, waar hij flink aan de bak moest omdat de linksbenige centrale verdediger de 2e helft linksback was gaan spelen, een aantal keren de bal aangespeeld waarna hij met het gezicht vooruit een actie in kon zetten. De wedstrijd was weer in evenwicht en het had zelfs zo maar 1-0 voor Vorden kunnen worden, toen in de 75e minuut Gijs van der Veen zichzelf uitstekend vrij draaide en vanaf zeven meter afstand de stuiterende bal ineens op de slof nam en keihard tegen de lat schoot. Heel Vorden veerde op en had vanaf dat moment zoiets van ‘dan maar een punt tegen deze prima tegenstander’, maar het mocht uiteindelijk niet zo zijn ….

In de 86e minuut koos Sven Mulder ervoor om op randje zestien met een sliding de bal te ontfutselen van de evenwijdig aan de zestienmeterlijn dribbelende STEVO-speler. Sven raakte hierbij de speler, zonder de bal te spelen, en de bovenop de situatie staande scheidsrechter oordeelde direct voor een penalty. De commentaren van Vorden-zijde dat het buiten de zestienmeter plaats had gevonden werden bestraft met gele kaarten voor Bas Abbink en Koen Oosterhuis en de rustig gebleven nummer acht van STEVO benutte daaropvolgend de penalty heek koeltjes. Vorden had nog een paar minuten om alsnog de stand gelijk te trekken en deed dit door een aantal keren door vooral de prima wreeftrap van via Kevin Vliem ‘de bal erin te pompen’. Uiteindelijk was er nog éen situatie waarop heel Vorden had gehoopt en dat was het gekraakte schot van Sander Vissers dat via de arm van de speler van STEVO werd tegen gehouden. Alles wat ‘geel en zwart’ was schreeuwde om een penalty, maar de scheidsrechter gaf duidelijk en direct aan dat de arm langs het lichaam was gehouden en liet gewoon doorspelen. Ook een stuiterbal op randje zestien in de allerlaatste 96e minuut zorgde niet voor de gewenste doelkans en toen de keeper van STEVO deze situatie ook meester bleef, floot de goed leidende scheidsrechter Harmelink voor het eindsignaal.

De overige uitslagen waren ook nog eens ongunstig want de reeds om 14.00 uur begonnen wedstrijden Lemelerveld-AZC, Witkampers-Eilermark en vooral Reutum-Bon. Boys vielen allen in het nadeel van Vorden uit. Vorden staat nu met 20 wedstrijden en 19 punten op de 12e plaats. AZC staat samen met Lemelerveld op de gedeelde 10e plaats met beide 22 punten, waarbij AZC net als Vorden maar 20 wedstrijden heeft gespeeld. Schalkhaar, Reutum en Schalkhaar staan met de 27 punten uit 21 wedsrijden op de gedeelde 7e plaats. Tenslotte staat Witkamers nog 1 plaats onder Vorden en heeft ook 19 punten uit echter 21 wedstrijden.  De komende weken speelt Vorden nog tegen Reutum, Bon.Boys, AZC (1 helft), Witkampers, Lemelerveld en de Tukkers.

Klik op onderstaande foto voor de gehele reportage van Vorden-STEVO van Johan Bolink.