Met nog 20 minuten te spelen leek het allemaal de goede kant op te gaan bij Vorden 1 gisterenmiddag in Arnhem. Koploper MASV was op achterstand gezet en kreeg ook nog eens een rode kaart, waardoor het er op leek dat de op dat moment verdiende voorsprong wel eens over de streep getrokken kon worden. In het laatste kwartier ging het echter toch nog mis en nadat topscorer Siep eerst een te zachte terugkopbal van Bas Abbink vakkundig over doelman Verstege schoot, was het in de 88e minuut dezelfde speler die na een perfecte counter en schitterende ‘lepelactie’ zelfs de 3-2 en dus winnende goal maakte. Vorden 1 bleef met een zuur gevoel achter, omdat het deze middag niet alleen had aangetoond voetballend gelijkwaardig of zelfs beter te zijn dan de erg sterke koploper MASV, maar ook minimaal een punt mee had kunnen of zelfs moeten nemen uit Arnhem.

Vorden 1 begon direct sterk te voetballen tegen koploper MASV en zat niet alleen bij balverlies er kort op, maar liet vooral in balbezit in alle drie linies zien vanmiddag niet onder te hoeven doen voor de zeer sterke tegenstander uit de wijk Malburgen in Arnhem. MASV is in de laatste vier seizoenen, drie keer gepromoveerd en is dus bezig met een opmerkelijke opmars in het amateurvoetbal omdat in 2015-2016 de ploeg nog uit kwam in de 5e klas. In dit debuutseizoen in de 2e klas is de ploeg nogmaals op 8 á 9  posities versterkt en heeft de nieuwe trainer Roberto Straal de opdracht gekregen om van de selectie van 20 spelers met 15 nieuwe namen een hecht collectief te maken. MASV herbergt veel kwaliteit en heeft met een aantal spelers met een BVO en/of topamateurvoetbalverleden in potentie de beste selectie van 2I. Maar nogmaals, daar kon Vorden 1 gisterenmiddag vanaf het eerste moment ook goed spel tegenover zetten. De ploeg van trainer Manfred Graven, waar Gijs van der Veen, Niels Rondeel en Frank Hiddink ontbraken en Sven Mulder en Luuk Smit (beide 20 jaar) terug kunnen kijken op een geslaagde wedstrijd in de basis, kwam in de 22e minuut verdiend op voorsprong toen Koen Oosterhuis een afgeslagen cornerbal op een schitterende wijze, vanaf de rechterkant en zo’n vijf meter vanaf de achterlijn staand, in de lange hoek schoot. Jammer genoeg kreeg nog geen 2 minuten later MASV direct een penalty mee, omdat een voorzet vanaf rechts op de arm kwam van de nog geen 2 meter van de tegenstander staande Koen Oosterhuis. Hands, volgens de nieuwste regels van de KNVB, en vandaar dat arbiter Weever gedecideerd naar de penaltystip wees. De 28-jarige Tim Keurntjes, oud prof van o.a. De Graafschap, FC Groningen, Telstar en TOP Oss, schoot onberispelijk raak en bracht de stand op 1-1.

Wat volgde in de 1e helft was een fraai schouwspel waarbij een enorm hoog tempo werd gehanteerd, prima combinatievoetbal op de mat werd gelegd en waarbij Vorden zich onderscheidde door het goede positiespel en ‘lage’ keuzes met hoge balsnelheid en MASV vooral enorm snel en gevaarlijk was in de omschakeling en via de laatste man prachtige crosspasses liet zien. Een voorbeeld van beide spelstijlen kwamen nadrukkelijk naar voren bij twee kansen in het laatste kwartier van de 1e helft. Allereerst kwam na een combinatie tussen Koen Oosterhuis en Sam Abbink de bal terecht bij Ate Barendsen en deze schoot, nadat hij zich nog meer vrij had gemaakt met een fraaie lichaamsbeweging, de bal strak in de onderhoek. De keeper van MASV prima reageerde en verwerkte de bal tot corner. Aan de kant van de rood-witten werd de surplus aan kwaliteit in de 40e minuut ff zichtbaar toen na een corner van Vorden zijde (!) een counter met drie passes in volle snelheid en telkens precies in de loop perfect opleverde en een prima doelkans veroorzaakte, ware het dat de laatste pass (voorzet van rechter achterlijn) net voor de voeten van de spits door keeper Verstege werd tegen gehouden.

In de 2e helft bleef het spelbeeld hetzelfde; Vorden kon prima mee komen met dit spel en bracht tegenstander MASV regelmatig in verlegenheid en in de 60e minuut werd dit beloond met een prachtig doelpunt van spits Ate Barendsen. MASV raakte geïrriteerd, baalde van deze achterstand en wilde persé deze achterstand zo snel mogelijk teniet maken. Er kwam zeker meer dreiging en vooral aan de beide buitenkanten waren de speersnelle spelers keer op keer gevaarlijk, alleen bleven echte grote kansen uit. De enorme drive en inzet van MASV ging echter ook steeds vaker ten koste van de nauwkeurigheid en het leek in het verloop van de wedstrijd, waarbij Vorden echter wel verder werd terug gedrongen dan menigeen lief was, de goede kant op te vallen voor de uit club. Helemaal toen in de 75e minuut na veel te hard en ongecontroleerd het duel aan te zijn gegaan met Bart Stokman de invaller aan MASV zijde, Benjamin Ahuluheluw (oud Spero), de rode kaart kreeg voorgeschoteld van de sterk optredende arbiter Kevin Weever.

Maar waarom ging het dan toch nog fout?  Waarom kon Vorden met een man meer en een gefrustreerde tegenstander die zich telkens in de haast zichzelf voorbij liep,  toch niet de overwinning uit het vuur spelen en sterker nog, zelfs met een nederlaag het knusse Sportpark in wijk Malburgen moest verlaten? Allereerst werd het laatste kwartier tactisch gezien een complete ‘wild-west’ show, waarbij de toeschouwers een geweldig schouwspel werd voorgeschoteld maar beide trainers bijna gek werden van de weg gegeven ruimte en de mogelijkheid van beide kanten om bij balverlies een enorme tegenaanval tegemoet te zien. Vooral de laatste en ook winnende goal kon eigenlijk niet, als je het gaat analyseren hoe deze tot stand kwam. Een afgeslagen bal na een voorzet van de rechterkant van Vorden werd opgepikt door de geheel vrij staande ingevallen rechtshalf van MASV. Deze kon in één keer ‘indraaien’ en gaf een zeer scherpe en prachtige lage diepte pass, precies om Bas Abbink heen. Spits Siepe kon deze bal in de loop één keer aanraken en gaf toen alleen voor keeper Verstege een technisch zeer knappe ‘lepelbal’ en tekende de winnende treffer aan.  Waar was de rugdekking, hoe kan het dat met een man meer een middenvelder vrij in kan draaien en waarom levert een dieptebal langs voorstopper Bas Abbink een één op één situatie met de keeper op ?

Dat zijn de vragen welke de ploeg van Manfred Graven zichzelf deze week dient af te vragen, nadat het een uitstekende wedstrijd heeft gespeeld en tegen MASV heeft aangetoond vooral qua veld- en positiespel mee te kunnen komen in het linker-rijtje van 2I. Jezelf belonen, een voorsprong over de streep trekken en een man-meer situatie op de juiste wijze uit spelen, zijn de punten waar onze ploeg van trainer Manfred Graven nog meters in kan maken. En dan is het zelfs mogelijk om met 17 ‘vordense jongens’ de strijd aan te gaan met topploeg MASV en mee te doen in het linker-rijtje, maar nu is de realiteit 13 punten uit 10 wedstrijden en een (trouwens keurige) 7e plaats op de ranglijst. Ook goed natuurlijk maar na een dergelijke wedstrijd tegen MASV eigenlijk een punt te weinig.

(foto’s van facebook-pagina van MASV en ‘Het Gelderse Voetbal’)