Het was in alles een ware ‘Cup-wedstrijd’, waarbij het vuurwerk, de opkomst, de acht (!)  doelpunten, het typische scoreverloop en de vele supporters uit zowel Zelhem als Vorden ervoor zorgden dat deze halve finale niet gauw vergeten gaat worden. ZZC’20, de fusieclub tussen Zelos en vv Zelhem, had in de kwartfinale al een ware stunt uitgehaald door de gedoodverfde favoriet en 5e-divisionist DZC’68 JO15-1 te verslaan en zorgde in de eerste helft woensdagavond wederom voor een opvallend en verrassend wedstrijdbeeld. Door twee doelpunten in het eerste kwartier werd het goede, altijd naar voren gerichte en energieke veldspel, inclusief de individuele kwaliteiten van de twee zeer gevaarlijke en snelle voorhoedespelers van ZZC’20 uitstekend en ook verdiend in de score uitgedrukt. In de tweede helft echter, zette Vorden JO15-1 het wedstrijdbeeld volledig op de kop en waren het o.a. drie doelpunten van Guus Garritsen in nog geen kwartier tijd die ervoor zorgden dat de voorsprong weer in handen kwam van de geel-zwarten. Uiteindelijk maakte Mees Enzerink vijf minuten voor tijd aan alle spanning een eind en besliste met de 3-5 deze halve finale, die zeker niet altijd goed was maar wel de kenmerken had van die prachtige en zo speciale eendaagse cupwedstrijden.

Vorden JO15-1 begon deze wedstrijd met de wetenschap dat ZZC’20 in de kwartfinale dus DZC’68 op fanatieke wijze had aangepakt en bij het in bezit krijgen van de bal direct diepte zochten via de gevaarlijke en snelle buitenspelers. Toch liet het elftal van de trainers Ruud van der Linden en DIon Besselink en leider Michel van Pijlen zich na 7 minuten al lelijk verassen. Een diepe bal over de linkerkant van ZZC’2werd na een stuiter omgehaald door rechtsback Sam Korenblek, maar deze werd door ZZC’20 direct op het middenveld ‘uit de lucht gehaald’ en met een stevige kopbal voorwaarts gespeeld. De achterhoede van Vorden stond helemaal ‘uit het lood’ en de gevaarlijke en snelle voorhoedespeler van ZZC’20 kon zo alleen op keeper Bauke klein Kranenbarg af en tekende voor de op dat moment verdiende 1-0 voorsprong. Vorden speelde onrustig, stroperig en kon aan de bal geen moment de vorm tonen die het de laatste weken in de 6e divisie wel een aantal keren heeft getoond en uiteindelijk de gedeelde 1e plaats heeft opgeleverd en promotie naar de 5e divisie. In de tegenstoten was het al een aantal keren gewaarschuwd, maar in de 15e minuut was het alsnog raak toen een dieptebal over het verdedigende centrale duo viel en geheel verkeerd werd ingeschat. Wederom kon de spits van ZZC’20 alleen op keeper Bauke klein Kranenbarg af en wederom werd deze koelbloedig gepasseerd; 2-0. Vorden JO15-1 wisselt altijd in blokken van 23 minuten, maar gisterenavond moest Jorn Leegstra al na 13 minuten invallen, aangezien linksback Gijs Meijer geblesseerd (pols) uit viel. Na 23 minuten kwam Mees Enzerink het veld in voor Rens Jansen en probeerde Vorden met opbouwend en aanvallend voetbal de schade te herstellen. ZZC’20 bleef in deze fase keurig van achteruit opbouwen en koos bij doeltrappen bijvoorbeeld telkens voor twee aanspeelpunten op dezelfde hoogte als de vijfmeterlijn. Vorden jaagde naar voren, dekte door met mid-mid Mees Enzerink en kwam zodoende tegen de middenlijn aan te verdedigen. Het leverde een aantal keren balverlies van ZZC’20 op en daardoor direct gevaar van Vorden (waaronder een cornerbal die onder druk zomaar over de achterlijn werd geschoten door ZZC’20). Maar het lukte ZZC’20 ook een aantal keren om toch onder deze druk uit te voetballen en doordat er veel ruimte lag achter de verdediging van Vorden werden er twee zeer gevaarlijke aanvallen over hun rechterkant gecreëerd.  Met kunst en vliegwerk (waaronder een uitstekende bloktackle van de naar het midden ‘geknepen’ Sam Korenblek) en ook het nodige fortuin bleef de stand bij 2-0 en gingen de beide ploegen rusten met bij Vorden in ieder geval de gedachte dat het de laatste 10 minuten een aantal keren via goed opbouwend aanvalsspel tot de zestien-meter was gekomen. Voor het trainersduo een aanknopingspunt voor de tweede helft!

Bij Vorden JO15-1 was net voor de rust linksbuiten Niek Lieverdink uitgevallen nadat hij tijdens een duel onzacht in aanraking was gekomen met Thijs Oldenhave en een flinke zwelling op zijn jukbeen had gekregen. Met Rens Jansen in de spits, Luuk de Jonge en Guus Garritsen als buitenspelers, Mees Enzerink, Julius Wesselink en Thijn van Pijlen als middenvelders en de vier achterin met Sam Korenblek, Jelmer van Zeeburg, Jorn Leegstra en Thijs Oldenhave en sluitpost Bauke klein Kranenbarg probeerde Vorden JO15-1 met alle macht de wedstrijd te kantelen. En direct vanaf het fluitsignaal zag je een andere energie, andere passing en andere duelkracht. Ineens had Vorden de overhand, verdedigde het direct vooruit en besloot het met veel directe passes over de verdediging van ZZC’20 gevaar te stichten. Het is altijd lastig om uit te drukken in percentages hoeveel invloed de randzaken hebben op het spel en helemaal op de stand, maar het feit dat de wind deze avond ook een rol speelde in het wedstrijdbeeld was wel duidelijk. Speelde Vorden in de 1e helft met de wind tegen, in de tweede helft bleven in ieder geval de dieptepasses met de wind mee niet zo lastig en irritant ‘in de lucht hangen’ en konden de voorhoedespelers nu wel de bal ineens en direct in de loop meenemen naar voren. Bij Vorden JO15-1 brak het kwartiertje van Guus Garritsen aan, want in de 7e minuut na rust (42e minuut) werd hij alleen voor de keeper aangekomen, onderuit gehaald door de verdedigers van ZZC’20 en veroorzaakte hij zodoende een penalty. Deze werd feilloos benut door Mees Enzerink en vanaf dat moment was er geen houden meer aan voor Vorden. Twee keer werd Guus de diepte ingestuurd en twee keer kwam hij aan de rechterkant de zestienmeter binnen gelopen en twee keer schoot hij diagonaal de bal in het doel. Daar tussendoor profiteerde hij nog een keer optimaal van geklungel achterin bij ZZC’20 na een indraaiende vrije trap en kreeg hij pardoes de bal voor zijn voeten en kon hij vanaf vijf meter afdrukken. Al met al stond er in de 57e minuut (22e minuut in de tweede helft)  ineens 2-4 op het scorebord!

Nog steeds was het spel aan de bal niet van het niveau dat JO15-1 het laatste half jaar in de 6e divisie vaak heeft laten zien, maar deze wedstrijd was wel weer helemaal in handen van de geel-zwarten en er leek geen vuiltje aan de lucht om via deze overwinning de finale van de Achterhoek Cup te halen. Toch werd het ineens nog weer spannend, want door een te zachte terugspeelbal kreeg ZZC’20 de kans op een presenteerblaadje om er weer een echte wedstrijd van te maken: 4-3. En dan krijg je ineens weer te maken met een ware cupwedstrijd, want nu begon ZZC’20 er ook weer in te geloven en drukte vooral via hun rechterzijde een aantal keren flink door. Tot twee keer toe verscheen de rechterspits in het zestienmetergebied en twee keer besloot deze speler aangekomen bij de achterlijn om tot een gevaarlijke ‘tegendraadse’ pass over te gaan en terug te leggen op de ingelopen medespelers die vanaf de zestienmeterlijn het strafschopgebied in kwamen. Tot twee keer toe zat er telkens een voetje tussen van de prima verdedigers van Vorden en tot twee keer haalde iedereen langs de kant met een geel-zwarte bril opgelucht adem. Natuurlijk kreeg Vorden ook nog mogelijkheden in de tegenstoot en vier minuten voor tijd was het Mees Enzerink die aan alle onzekerheid een einde maakte en met een uitstekende ‘droge’ knal in de verre hoek vanaf zestien meter de eindstand op 5-3 bracht.

Een uitstekende prestatie van het moegestreden, fysiek aangeslagen en tot het gaatje gegane team van Vorden, maar ook een compliment en applausje voor de spelers van ZZC’20. Zij hebben laten zien dat de winst op DZC’68 geen toevalstreffer is geweest en hebben Vorden JO15-1 tot het uiterste gedwongen door het hun heel erg lastig te maken met niet alleen fysiek en fanatiek spel, maar ook door goed en verzorgd voetbal.

Voor een fraai verslag en dito foto’s ga naar de facebook-pagina van de ‘Achterhoek Cup’