De jongens van de JO15-1 hebben vanochtend een prachtige finale gespeeld op het terrein van VIOD voor de 10e editie van de Achterhoek Cup. Tegenstander SDOUC/Ulftse Boys/Etten/NVC was op voorhand de favoriet, niet alleen door de goede uitslagen van de Ulftse combinatiegroep in deze editie van de Achterhoek Cup, maar ook omdat zij als kampioen van de hoofdklasse in de najaarscompetitie, de 2e helft van het seizoen in de 6e divisie hebben gespeeld. Vorden JO15-1 had dus als uitdaging om er als 1e klasser in ieder geval een echte finale, een echte wedstrijd van te maken en dan weet je het nooit …. Het werd vanochtend een prima finale waarin vooral in de 2e helft Vorden flink begon aan te dringen en een drietal keren dichtbij de 1-1 gelijkmaker was. Op het moment dat het er nog 1 minuut te spelen was, lukte het de geel-zwarten alsnog om de reeds in de 10e minuut opgelopen 1-0 achterstand weg te poetsen. De shoot-outs moesten uiteindelijk beslissing brengen en met een 4-2 eindstand moest de groep van de trainers Ruud van der Linden en Sander Visschers het onderspit delven. De jongens van v.v. Vorden waren heel dichtbij een stunt, maar konden met opgeheven hoofd het veld verlaten, al blijft het altijd zuur voor de spelers om in een finale een zilveren medaille te ontvangen, vooral omdat je er zo dichtbij was.

Het was een finale met alles d’rop en d’ran. Zo kreeg de gehele selectie met staf een ontbijt aangeboden bij Sponsor (en ouders van speler Teun) ‘De Herberg’ en vertrokken ze uit Vorden om 08.30 uur met een echte spelersbus en werden uitgeleide gedaan door vele ouders en familie met een ware vuurwerkshow. Aangekomen op het hoofdveld van VIOD was er sprake van een arbitraal viertal, waarbij de scheidsrechter en beide assistent scheidsrechters met een headset contact hielden met elkaar en ook de opkomst van beide teams deed heel professioneel aan, waarbij alle spelers één voor één werden voorgesteld aan het publiek. En daar zag je direct het verschil tussen de jongens uit Ulft en ‘jöngskes’ uit Vorden, want zelfverzekerd en met een ferme zwaai met de arm stapten de jongens van de Ulftse Combinatie uit de rij wanneer hun naam werd genoemd en bij Vorden bleven de  spelers een beetje verlegen op hun plek staan en friemelden iets aan hun kousen, kuif of broekje. Dezelfde bescheiden en ietwat verlegen houding was ook in het eerste kwartier terug te zien in het veld, waarbij duidelijk werd dat de spelers van de Ulftse combinatie individueel sterker, sneller en wendbaarder waren en elkaar ook makkelijk wisten te vinden. Maar Vorden moest echt uit hun schulp kruipen, want er werd met teveel respect opgekeken naar de in het blauw-rood-wit spelende Ulft. In de 10e minuut kwam uit een prima combinatie en dito steekbal een speler helemaal vrij in het 16-meter te staan  en deze plaatste de bal keurig langs keeper Dani Schuppers: 1-0. Even leek een afstraffing op de loer te liggen, maar zonder zelf goed te spelen bleef Vorden wel in de organisatie spelen en kon er telkens zo rond de 16-meter een halt toegeroepen worden aan de alsmaar aanvallende ploeg uit Ulft. In de 22e minuut leek het echter alsnog 2-0 te worden toen uit een inworp (bij de AchterhoekCup was er sprake van een intrap!) van Vorden de bal zo in de voeten van Ulft werd gespeeld. De achterhoede van Vorden stond helemaal open en de diepe bal bracht de speler van Ulft vanaf de linkerkant alleen voor keeper Dani Schuppers. De doelman van Vorden redde echter uitstekend met zijn voet en zodoende bleef het gelukkig voor Vorden 1-0. Vorden bleef vanuit een 4-4-2 (met een ruit) spelen en gokte op de uitvallen via vooral Jim Zelle, waartegen Ulft met een 3-4-3 opstelling speelde. Zodoende kon de snelheid van Ulft in hun voorhoede beteugeld worden en was het op het middenveld overal 1:1, maar kon Vorden niet echt druk naar voren zetten en werden de beide spitsen steeds van het kastje naar de muur gestuurd tijdens de opbouw van Ulft. Heel langzaam kwam hier iets verandering in en de laatste 5 minuten van de eerste helft lukte het Vorden om toch op het middenveld al de bal te onderscheppen, iets meer druk vooruit te zetten en zodoende ook in balbezit eerder in het spel te komen.

In de tweede helft begon Vorden met dezelfde opstelling (4-4-2) en met drie nieuwe spelers (waren in minuut 25 gewisseld) , maar werd Mees Enzerink (4e middenvelder) iets meer naar voren gezet en werd het zodoende steeds vaker 4-3-3. Wat dan vooral belangrijk is om als elftal in de gaten te houden is of je dan Ulft ook dwingt om hun vierde (verdedigende) middenvelder naar achteren te krijgen en zowaar lukte dat Vorden steeds vaker. Vorden begon belangrijke duels op het middenveld te winnen en wat vooral belangrijk was dat het ook steeds meer lef vertoonde van achteruit. Waar het eerste half uur de bal nog wel eens ‘blind’ naar voren werd geschoten, kwam er nu steeds vaker (door vooral Teun) een goede inspeelpass van achteruit op het middenveld terecht. Belangrijke verbindingsspelers als Daan Jongbloeds en Renz Jansen kwam zodoende ook vaker met het ‘gezicht naar voren’ in balbezit en konden daarna op de juiste wijze de voorhoede van goede voortzettingen voorzien. Het mooiste voorbeeld hiervan was in de 50e minuut toen helemaal rechts achterin bij de cornervlag een intworp (intrap) via kort combinatievoetbal van Teun en Jelmer uiteindelijk bij Mees  terecht kwam en deze zette Jim Zelle aan het werk. Jim kwam schuin in het 16-metergebied terecht en kapte de bal keurig op zijn sterke rechterbeen. De inzet van Jim ging maar net voorlangs, maar was het sein voor v.v. Vorden om vol te gaan voor de gelijkmaker. Een kopbal van Jorn ging maar net langs de paal, een prima schot van Mees werd schitterend tot corner verwerkt door de doelman en twee corners en ook nog een vrije trap vanaf de 16 meter brachten veel onrust in vijf minuten, maar steeds niet gewenste gelijkmaker.  Aan de andere kant was het de Ulftse combinatie die bij vlagen ook nog wel even lieten zien, waarom zij twee klasses hoger spelen als Vorden, maar een scherpe, strakke lage voorzet werd bij de tweede paal net niet aangetikt en een vrije schietkans vanaf 7 meter werd even later helemaal verkeerd geraakt en eindigde uiteindelijk naast het doel.

Vorden had met nog 5 minuten te spelen niets meer te verliezen en trainer-coach Ruud van der Linden besloot om vrije verdediger Teun Brummelman mee naar voren te sturen. In een 3-3-4 opstelling werd de achterhoede van Ulft nog meer onder druk gezet en dit had direct succces, want door het storen van Teun kregen de geel-zwarten een cornerbal. Deze werd gevaarlijk voor het doel gebracht en wederom tot corner verwerkt, maar nu vanaf de linkerkant. Deze corner kwam ver bij de 2e paal in het 16-metergebied terecht en vanaf zo’n 10 meter nam Mees de bal ineens met een halve omhaal uit de lucht. Deze gevaarlijke stuiterbal werd van de lijn gehaald en heel Ulft haalde opgelucht adem. De indrukwekkende aanhang van Vorden ging met zo’n 200 man er nog een keer achter staan en schreeuwde de ploeg echt naar voren. Ulft probeerde met een wissel in de 68e minuut het ritme nog ff te breken, maar het tegengestelde gebeurde juist. Een bal werd niet goed weg gewerkt en stuiterde op zo’n 25 meter voor het doel precies voor de voetben van een vorden-speler. Deze gaf de bal met een boog over de rechterkant van de Ulftse verdediging, precies op de plek waar zojuist gewisseld was. De organisatie, die bij Ulft juist de hele wedstrijd zo’n sterke indruk maakte, was ff weg en Jim Zelle profiteerde hier ten volle van. Met het puntje van de schoen tikte hij de bal net voor de keeper langs en tergend langzaam rolde de bal het doel in. Dolle vreugde op het veld, in de dug-out en op de tribune, want de verdiende 1-1 gelijkmaker was alsnog gevallen!

Het duurde daarna nog 2 minuten toen de scheidsrechter voor het einde floot en dat betekende shoot-outs. Vanaf kop-cirkel dient de speler in één tempo en voorwaartse beweging zich naar het doel te begeven en aangekomen in het 16-metergebied dient er binnen 10 seconden een doelpoging genomen te worden. Er was enige verwarring langs de kant, omdat beide keepers op de lijn bleven staan, totdat de speler de 16-meterlijn had bereikt, maar al met al ging Ulft net iets beter met de spanning om en scoorde vier van de vijf keer, terwijl Vorden er twee van de vier in schoot. Zodoende kwam er einde aan een prachtig seizoen van JO15-1 met twee goede 2e plaatsen in de 1e klasse en een schitterende campagne in de Achterhoek Cup met winstpartijen tegen AZSV, RKZVZ, Westervoort, ZZC’20 en FC Zutphen. Terwijl divisieclubs zoals Grol, Longa’30, DZC’68 al voor de halve finales werden uitgeschakeld. bleef 1e klasser Vorden maar steeds overeind. Zelfs in de finale werd er niet verloren, al was het wel heel zuur dat uiteindelijk de shoot-outs de beslissing brachten.

Wij feliciteren hierbij SDOUC/Ulftse Boys/NVC/Etten met hun verdiende winst in deze Achterhoek Cup en uitstekende teamprestatie, wij bedanken de spelers en staf van Vorden JO15-1 voor hun prachtige serie in de Achterhoek Cup en zeer aantrekkelijke finale en wensen Tijn van Pijlen heel veel sterkte en beterschap met zijn polsbreuk, waarmee hij in de 50e minuut uit viel en direct naar het Slingeland Ziekenhuis moest.