Vorden 1 heeft gisterenmiddag in de laatste minuut van de wedstrijd een cadeautje met liefde ontvangen en netjes uitgepakt. In de absolute slotfase van de wedstrijd leek het er namelijk niet meer op dat de geel-zwarten nog langszij zouden komen tegen Union, maar door een benutte penalty van Daan Horstman werd het uiteindelijk toch 2-2 en kon de ploeg van trainer Manfred Graven zeer tevreden zijn met dit ene punt. Union kwam sterk uit de startblokken en bekroonde de sterke 1e helft met twee prima doelpunten, waarbij de tweede met een heerlijke snoekduik en dito kopbal zelfs een juweeltje was. In de tweede helft scoorde Vorden 1 direct de ‘anschlusstreffer’ en zorgde voor een hectisch kwartiertje. De laatste 20 minuten bloedde het aanvallend een beetje dood en leek de 3e nederlaag een feit, totdat in de 89e minuut de bal op de stip ging toen sterkhouder en tevens aanvoerder David Smit met een sliding een voorzet van Daan Horstman wilde blokken en de bal tegen zijn hand en/of gezicht kreeg. Gelukkig voor Vorden zag de scheidsrechter er een handsbal in en maakte Daan Horstman de zeer gewenste gelijkmaker.

Vorden heeft de laatste jaren stapje voor stapje met haar 1e elftal in de breedte het niveau bereikt dat hoort bij de 2e klas KNVB. Had het 1e elftal zes jaar geleden nog slechts 12 á 13 spelers en speelde iedere zondag weer een andere A-junior in de basis of ging als reservespeler mee, in 2015 tijdens het kampioenschap in de 3e klas had het team al een vaste groep van 14 spelers, maar moesten destijds spelers als Ate Barendsen en Siebren Bijenhof ook nog regelmatig uit de jeugd of het 2e elftal aansluiten bij schorsingen en blessures. In het huidige seizoen 2019-2020 bestaat de groep voor het eerst uit 17 spelers en heeft ook het 2 elftal dit aantal en bestaat de selectie dus uit 34 spelers. Van een vaste basis van 11 spelers is al vele jaren geen sprake meer en het komt zelfs niet of nauwelijks voor dat je in de 2e klas op dit niveau twee keer achter elkaar in precies dezelfde basisopstelling begint. Zo moest trainer Manfred Graven gisterenmiddag Gijs van der Veen en Koen Oosterhuis missen, maar kon het desalniettemin een beginopstelling maken met een gemiddelde leeftijd van 23,5 jaar en drie jongens van 19 en 20 jaar, waarbij er nog drie potentiële basisspelers reserve stonden, nl. Frank Hiddink, Sam Abbink en Sven Mulder.

Vorden 1 begon dit keer met Verstege: Stokman, Kortstee, Abbink, Rondeel ; de Jong, Böhmer, Smit; Horstman, Barendsen en Koning en kreeg met Union als tegenstander een pittige 1e helft voor de kiezen. De rood-zwarten uit Nijmegen zijn een grote (omni)club met 44 elftallen en een goede jeugdafdeling en hebben net als kampioen Orion in het vorige seizoen nog het echte clubgevoel en kennen dus niet ieder jaar een hoos aan nieuwe spelers, laat staan dat er betaald wordt. Trainer Fabian Krebbers, naast zijn hoofdbaan bij Union ook nog werkzaam bij de jeugdopleiding van bvo NEC, heeft op dit moment de voordelen van een grote club ook wel nodig want ondanks een selectie van 21 (!) spelers moet hij nu al wekenlang spelers uit de A-jeugd en het 2e elftal in de basis op stellen. Dat dit niet direct zijn weerslag heeft op de kwaliteit werd in de 1e helft wel bewezen, want met fris, agressief en snel aanvalsspel werd Vorden veelal terug gedrongen op eigen helft. Vooral het eerste half uur speelde Vorden niet eens zelf zo slecht, maar was Union gewoon de betere ploeg. Met twee doelpunten, waarvan één uit een penalty en één met een prachtige kopbal (snoekduik), bekroonde de uitploeg deze fase ook nog eens met een 2-0 voorsprong. In het laatste kwartier van de eerste helft werd het spel van Vorden slordig en ontbrak de nauwkeurigheid en finesse in de passing, waardoor de voorwaartsen van de thuisploeg niet of nauwelijks werden gevonden.

In de tweede helft moest er iets gebeuren en trainer Manfred Graven besloot samen met zijn assistent René Nijenhuis om de overigens prima spelende Wiebe de Jong te vervangen door Sam Abbink. Een ‘passer’ voor een ‘loper’ en dit had direct het gewenste effect. Nogmaals, middenvelder Wiebe de Jong speelde zeker niet onverdienstelijk en bewijst dit seizoen dat hij, na twee jaartjes 2e elftal, nog steeds een zeer gewaardeerde middenvelder in Vorden 1 is, maar deze wedstrijd had voor Vorden 1 een impuls nodig aan de bal, een speler die de voorhoede van Vorden aan het werk kan zetten, een speler die het spel kan verplaatsen. Sam Abbink vulde dit perfect in en werd zodoende de uitblinker aan geel-zwarte zijde in de 2e helft. In één keer was de kalende aanvoerder met nummer 8 van Union niet meer de patron van het middenveld, maar de kleine en daardoor verdedigend meer kwetsbare, linksbenige nummer 6 van Vorden 1. De thuisclub had ook geluk dat het direct in de 50e minuut al op 2-1 kwam doordat de keeper van Union een houdbaar schot(je)  los liet en de 19-jarige Kris Koning zijn eerste basisoptreden dit seizoen kon bekronen met zijn eerste competitiedoelpunt. Een fraai ‘Vordens kwartiertje’ volgde met de ene na de andere steekpass van Abbink, gevolgd door ‘tjip-balletjes’ en met veel tegeneffect gegeven dieptepasses op veelal Daan Horstman of de deze middag verder onzichtbare Ate Barendsen. Een strakke voorzet bij de eerste paal en net verdedigd ten koste van een hoekschop, een prachtige kopbal van Roy Bóhmer en dito redding van de keeper en een ware scrimmage in een met 17 (!) spelers zwaar bezette 16-meter, waren de drie beste mogelijkheden voor Vorden om op gelijke hoogte te komen.

Met nog zo’n 20 minuten te spelen ebde de aanvalsgolven van Vorden steeds meer weg en kreeg Union weer meer grip op de wedstrijd. De rood-zwarten leken de wedstrijd definitief op slot te gooien toen met een prima uitval de 3-1 werd aangetekend, maar de prima fluitende scheidsrechter nam het vlagsignaal van grensrechter Gerrit Wenneker over en annuleerde deze treffer. Dit tot groot afgrijzen van het Nijmeegse publiek, dat het sowieso deze middag niet zo op onze grensrechter had, want in de 1e helft had hij ook gevlagd bij het 2e doelpunt van Union, maar daarbij was de scheidsrechter onverbiddelijk en gaf hij aan dat hij zelf er prima voor stond en geen buitenspel had kunnen ontdekken. De wedstrijd leek zodoende in een nipte 2-1 overwinning van Union te eindigen, ook al omdat een uitstekende actie van de spits van Union (hij speelde zich tussen drie man van Vorden uitstekend vrij en gaf een prima pass op de rechtsbuiten) niet op waarde werd ingeschat door dezelfde rechtsbuiten.

Tot aan de 89e minuut toen Daan Horstman nog weer een keer werd weg gestuurd door een fraaie steekbal van Sam Abbink. Daan haalde de achterlijn en gaf met rechts strak voor, maar de bal werd geblokt door de inglijdende aanvoerder (een middenvelder naar mijn hart met een geweldige kopkracht, prima functionele wedstrijdtechniek en vooral de persoonlijkheid om als een magneet alle ballen naar zich toe te trekken) en kreeg de bal volgens de scheidrechter daarbij tegen zijn hand. In ieder geval heeft hij de bal ook tegen zijn gezicht gekregen …… want hij moest flink behandeld worden en moest zodoende ook de penalty bekijken buiten de lijnen. Tot zijn afgrijzen zag hij dat Daan Horstman de penalty keurig benutte door strak in de rechterhoek de wel in de juiste hoek duikende keeper kansloos te laten.

Elders op de velden in 2I werd ook hard gejuicht voor deze late gelijkmaker van Vorden, want in Arnhem Zuid was het bij volksclub en nieuwkomer in de 2e klas, MASV, groot feest. Doordat Union maar 1 puntje mee nam uit Vorden en ook de andere achtervolger Eendracht uit Mook puntverlies leed, is de Midden Arnhemse Sport Vereniging uit de wijk Malburgen met vier punten voorsprong niet meer te achterhalen in de 1e periode. MASV behaalde in 2016 de titel in de 5e klas, promoveerde in 2017 vanuit de 4e klas en behaalde in 2018 de titel in de 3e klas en lijkt zodoende de vierde vereniging in deze eeuw in de afdeling Oost van de KNVB die na BVC’12 (2013 kampioen 5e klas en 2017 Hoofdklasser), RKZVC (2009 kampioen 5e klas en 2018 Hoofdklasser) en Sportclub Silvolde (2001 kampioen 5e klas en 2016 Hoofdklasser) met zevenmijlslaarzen van onderen naar boven door de piramide van de amateurcompetities dendert.