Vorden 1 heeft gisterenavond de inhaalwedstrijd thuis tegen VIOD geheel onnodig met 1-3 verloren en ziet zich nu voor het eerst dit seizoen terug in het rechterrijtje. Door in de laatste 3 wedstrijden in 7 dagen tijd slechts 1 punt te pakken uit de wedstrijden tegen DCS, Quick 1888 en VIOD heeft de ploeg van de gisteren wegens ziekte afwezige Wouter Schouten nu halverwege het seizoen na 13 wedstrijden in totaal 17 punten behaald. Voor de winterstop begaf Vorden 1 zich door een prima start van de competitie (9 punten uit vier wedstrijden) constant in het linkkerrijtje. Toen daarna de competitie werd hervat op 20 februari en DIO thuis werd verslagen, stond het zelfs op de gedeelde 4e plaats met 16 uit 10. Twee afgelaste zondagen verder en de hierboven genoemde 3 wedstrijden in de laatste 7 dagen, werpt in de superspannende en zeer dicht op elkaar staande 2e klasse I de geel-zwarten terug naar de 9e positie. VIOD maakt het omgekeerde mee en had tot drie weken geleden nog maar 4 punten uit 10 wedstrijden, maar zij hebben de laatste drie wedstrijden de volle winst behaald en hebben als nummer 13 van de competitie en 13 punten uit 13 wedstrijden weer aansluiting met de grote middenmoot.

De selectie van Vorden 1 mistte naast de langdurige geblesseerde Dion Besselink (en inmiddels gestopte Rik Schröer en na blessureleed afgehaakte Daan Horstman) gisterenavond ook nog Frank Hiddink (geblesseerd), Musa Dagdelen (geblesseerd) en Werner Rondeel (studie).  Vandaar dat Jurre Heij en Chico Lindenschot (beide 19 en Vorden 2 speler) en Sam Barendsen (18 en Vorden JO19-1) de groep van 17 spelers kwam versterken. Sven Mulder had afgelopen zondag een liesblessure opgelopen en startte vandaar niet in de basis en zodoende startte assistent Rene Nijenhuis met de volgende 11: Robin Verstege – Bart Stokman, Bas Kortstee, Niels Rondeel – Luuk Smit, Koen Oosterhuis, Bas Abbink, Sam Abbink, Kris Koning – Gijs van der Veen, Nick Ziggers. Vorden begon op het kunstgras van het 3e veld goed aan de wedstrijd en bepaalde vanaf het begin het spelbeeld. Met constant de opbouw van achteruit door zowel Bart als Sam aan de zijkanten vrij te spelen werd de aanval gezocht door Vorden, maar jammer genoeg werd de voorhoede te weinig bereikt of was de één na laatste’ pass te onzuiver of onrustig waardoor er te weinig kansen ontstonden. VIOD speelde met veel energie, maar was in de 1e helft wel de onderliggende partij. Zij werden vaak vroeg gestoord of gaven zelf de bal in de opbouw te eenvoudig weer aan Vorden, waardoor het initiatief en het meeste balbezit in deze fase bij de thuisploeg lag. In de 14e minuut leek Vorden op voorsprong te komen, toen een prachtige wreeftrap van Kris Koning vanaf rechts bij de 2e paal werd binnen gekopt door Gijs van der Veen, maar toen de bal onderweg was werd er al gevlagd dus werd het doelpunt terecht afgekeurd. In de 35e minuut was het opnieuw Gijs van der Veen die bij de 2e paal op dook na een prima pass vanaf de rechterkant van het veld met het linkerbeen van Koen Oosterhuis. Velen dachten dat Gijs de bal geldig in het doel schoot, maar wederom zag de grensrechter van VIOD hier buitenspel in, waardoor er gevlagd en gefloten werd en het feest voor Vorden 1 niet door ging. In de laatste vijf minuten voor rust, kwam VIOD gevaarlijk door aan de linkerkant van het veld en terwijl de rechtsbenige aanvaller geheel vrij en schuin voor doel het 16-metergebied in kwam lopen, schoot hij in plaats van in de open liggende korte- of lange hoek, recht op doelman Robin Verstege af.

In de tweede helft zette Vorden een tandje bij en speelde dwingender en meer naar voren. Het spelbeeld gaf in de eerste 10 minuten na rust dan ook een initiatief rijke thuisclub en een verdedigend afwachtend VIOD, maar Vorden had wel een foutje van de achterhoede van VIOD nodig om uiteindelijk de verdiende 1-0 te maken. Nik Ziggers onderschepte een slordige breedtepass van VIOD en gaf na twee goede schijnbewegingen de bal mee aan Koen Oosterhuis en deze schoot verdekt en in de voor de keeper ‘onverwachtse’ hoek vanaf 17 meter raak. Het was de 50e minuut en in de volgende tien minuten was het voor iedereen niet de vraag of het 2-0 zou worden maar wanneer. Er leek namelijk geen vuiltje aan de lucht en vooral achterin had Vorden het ‘goed staan’ en tevens straalde ook VIOD totaal niet uit dat het zichzelf nog een kans gaf om in de wedstrijd te komen. Maar zoals wel vaker in het voetbal te zien is, wordt door een vreemd of onverwachts moment soms de wedstrijd geheel gekanteld. In de 60e minuut kwam de bloedsnelle en na de rust ingevallen Twan Esman alleen op keeper Robin Verstege nadat hij een te zachte terugspeelbal van Niels Rondeel goed had ingeschat en hij rondde dit buitenkansje perfect af. VIOD leefde weer en haalde motivatie uit dit onverwachtse moment en Vorden daarentegen ging zo snel mogelijk weer op zoek naar een voorsprong. Een schot van Nick Ziggers eindigde op de binnenkant van de paal en de terugspringende bal werd nog twee keer binnen getikt (Kris Koning) en gekopt (Koen Oosterhuis) maar beide keren werd de inzet van de lijn gekeerd. In de tegenaanval, waarbij Vorden op de middenlijn met drie verdedigers op rij stond te verdedigen won centrale Bas Kortstee een belangrijk duel net niet, maar op zich kon de spits en winnaar van het duel nog niet eens profiteren van dit moment. Maar als een duveltje uit een doosje kwam de pijlsnelle Twan Esman er weer aan, pikte de bal dus net over de middenlijn op en rondde na een sprint van 40 meter en alleen voor de keeper uit komend vanaf de 16 meterlijn zeer beheerst af. VIOD wist niet wat hun overkwam en waren helemaal door het dolle heen, want in vijf minuten tijd hadden zij de wedstrijd volledig gekanteld. Ineens straalde de ploeg uit Doetinchem met het prachtige witte uittenue weer vertrouwen uit, werd er met man en macht verdedigd, vertraagde het op belangrijke momenten de wedstrijd en kwamen ook nog eens op een 1-3 voorsprong, toen een vrije trap vanaf 20 meter prachtig binnen werd geschoten.

Vorden probeerde het laatste kwartier de achterstand te verkleinen. De vermoeide Koen Oosterhuis werd gewisseld voor Jurre Heij en later kwam ook debutant Chico Lindenschot nog binnen de lijnen, maar verder dan enkele gevaarlijke cornerballen van Sam Abbink kwam de thuisploeg niet. In de laatste 10 minuten werd Bas Abbink nog in de spits gezet en speelde Vorden 3-3-4, maar de lange ballen in de zestien werden niet op waarde geschat en zo trok VIOD de 1-3 stand over de streep. Een zure en onnodige nederlaag tegen een tegenstander die na 60 minuten kansloos leek, maar in vijf minuten weer tot leven werd gewekt. In het laatste half uur speelde de ploeg van trainer Rudy Vonk weer vol zelfvertrouwen en trok het de overwinning ook verdiend over de streep en bedankte het de snelle en gevaarlijke ingevallen aanvaller Twan Esman voor de kanteling in deze wedstrijd tussen de 60e en 67e minuut.

Archieffoto van VIOD -Vorden uit het seizoen 2019-2020.