Vorden 1 heeft gisterenmiddag op een zeer stabiele wijze alweer haar 3e zege op rij behaald en zodoende met de 0-2 overwinning de concurrent om de 4e plaats, Eendracht’30, op een afstand van vier punten gezet. In de enorm spannende middenmoot van de 2e klasse I, is de 4e plaats in de eindrangschikking en daarmee hoogstwaarschijnlijk deelname aan de nacompetitie, voor maar liefst 8 ploegen in theorie nog bereikbaar. Vorden staat nu met DVC’26 en nog met twee speelrondes te gaan op deze belangrijke 4e plaats met 37 punten en zal dus de rood-zwarten uit Didam of door doelsaldo of door minstens een punt meer te behalen moeten passeren. Vorden speelt zondag 29 mei thuis tegen VVG’25 en op maandag 6 juni uit tegen het al voor de degradatie-nacompetitie moeten spelende Quick 1888 in Nijmegen. 

Terwijl 80 kilometer verderop Vorden 2 in de bus van Zieuwent naar Vorden haar kampioenschap vierde, trapte Vorden 1 gisterenmiddag om 14.00 uur af in de provincie Limburg op het prachtige met hoogteverschillen gelegen sportpark aan in Mook. Eendracht’30 werd in de volgende basisopstelling van Vorden bestreden : Robin Verstege, Bart Stokman, Bas Abbink, Sven Mulder – Werner Rondeel, Kris Koning, Sam Abbink, Niels Rondeel – Koen Oosterhuis, Nick Ziggers en Daan Horstman. Bas Kortstee, Gijs van der Veen en Dion Besselink zijn de langdurig geblesseerde spelers en Frank Hiddink, Luuk Smit, Musa Dagdelen, Rahem Pabai en de reservekeeper van de JO19-2 Nima Nedaee (bedankt Nima!) begonnen deze wedstrijd op de bank.

Vorden 1 speelde de 1e helft vast, stabiel en iets dwingender dan de tegenstander Eendracht ’30. Het positiespel, de opbouw van achteruit en het daaruit volgend aanvalsspel was goed verzorgd en ondanks de gelijke tegenstand van Eendracht ’30 (behoort samen met DVC, Vorden, VVG, Spero, DCS, Varsseveld en DIO tot de ploegen die elkaar allemaal niet veel ontlopen) waren de geel-zwarten de licht overheersende partij. Vooral in de achterhoede is het opvallend dat het gemis van sterkhouder Bas Kortstee zo goed wordt opgevangen, want het driemanschap Bart Stokman, Bas Abbink en Sven Mulder wonnen samen met doelman Robin Verstege het duel met Eendracht’30 ook nu weer, net als DCS en Concordia Wehl, op punten. Stabiliteit is wellicht het beste woord dat je kunt hanteren om de huidige vorm en positie te duiden van Vorden 1 nadat het voor het eerst in 7 seizoenen 2e klasse I een serie van drie gewonnen wedstrijden heeft neer gezet. En stabiliteit omschrijft zich in het voetbal het beste door vastigheden, bepaalde patronen en uitgelichte sterke punten. Zo heeft het elftal van trainer Wouter Schouten naast de sterke achterhoede met de uitstekend presterende keeper Robin Verstege, ook op het middenveld een vast ‘blok’ waarmee zowel verdedigend als aanvallend prima voor de dag gekomen kan worden. De tandem Kris Koning en Koen Oosterhuis zorgt voor defensieve zekerheid, maar zeker ook voor aanvallende impulsen en met de ‘passer’ Sam Abbink daar omheen spelend is ook de aanvoer naar de voorhoede verzekerd. Voorin speelt Vorden 1 in diverse samenstellingen. Nu zowel Frank Hiddink, Gijs van der Veen als Musa Dagdelen niet in de beginopstelling stonden, was er dit keer geen ‘aanspeelpunt’ maar liepen zowel Daan Horstman als Nick Ziggers meer als diepgaande spitsen te spelen met beide hun specifieke kwaliteiten. In de tweede helft verving Musa Dagdelen Daan en kwam het bekende speltype weer naar voren door één aanspeelpunt te hebben met daaromheen een zwervende tweede spits.  Tenslotte komt het spel aan de zijkanten na de winterstop ook veel beter uit de verf in het systeem van de trainers Wouter Schouten en René Nijenhuis. Gisteren speelden de broers Rondeel (Niels en Werner) aan de beide zijkanten en met hun diepgang en drive naar voren zorgde dit aan beide kanten regelmatig voor prima voortzettingen. Invaller Rahem Pabai vult deze ‘wingback’ plaats sinds een aantal weken ook keurig in en viel gisterenmiddag in de 2e helft ook weer nuttig in.

Goed spel moet je altijd wel belonen, want anders doe jij jezelf als elftal tekort in de stand van de wedstrijd. Gelukkig voor Vorden 1 werd dit op slag van rust bewaarheid en kwamen de geel-zwarten door een slimme vrije trap van Sam Abbink op 0-1, doordat hij de bal laag in de ‘open’ hoek schoot, ook al omdat de muur opsprong in de gedachte dat er een hard hoog schot werd verwacht. In de tweede helft werd het een slijtageslag en hoe langer het 0-1 bleef en Eendracht’30 dus nog steeds bleef geloven in een resultaat, hoe meer Vorden naar achteren moest spelen. Vorden 1 had nu niet altijd meer de controle over de wedstrijd, maar was wel een aantal keer gevaarlijk in de tegenaanval. Achterin hield het ook redelijk tot goed stand, al blijven supporters en bank altijd zenuwachtig wanneer er in een fase een aantal ‘zestien-meter gevalletjes’ en dode momenten in de vorm van vrije trappen en corners tegen gekregen gaan worden. In één van de tegenaanvallen was het Niels Rondeel die de grootste kans kreeg op de bevrijdende 0-2, maar nadat hij prima vrij gespeeld werd door Nick Ziggers, kon hij hem ook in de aanname nog op zijn favoriete linkerbeen leggen, maar de schuiver werd met het puntje van de schoen door de keeper tot corner verwerkt. Vijf minuten voor tijd kwam dan alsnog de 0-2 op het scorebord, al ging daar een typische situatie aan vooraf. Op het middenveld, vlak voor de dug-out van Vorden won het middenveld van Vorden een duel om de bal en wilde deze via kort samenspel in bezit houden. Sam Abbink speelde zich in de aanname ook fraai vrij, maar tikte de bal net te ver voor zich uit en verloor door een sliding van Eendracht’30 het duel en de daaropvolgende bal werd door Sven Mulder ineens uit de lucht gehaald en over de zijlijn getrapt. ook al omdat Sam Abbink met de sliding een tik mee kreeg en kermend naar de grond ging. Terwijl Eendracht’30 de bal al in de handen had voor een inworp, kreeg Sam een gele kaart wegens ‘het faken van een overtreding’. Velen dachten dat Eendracht’30 daarom gewoon ‘in bezit hield’, maar de rechtsback (!) van Eendracht’30 gooide de bal toch sportief terug naar Vorden. Maar in plaats dat een dergelijke bal vaak via een eigen speler met een trap naar de keeper of via een inworp ver in de hoek wordt gegooid, gooide dit keer de rechtsback de bal precies in de voeten van de geheel vrij en met het gezicht naar voren staande centrale verdediger Bas Abbink. Deze controleerde de bal in één keer, legde hem lekker klaar en trapte de bal diep in de linkerhoek (de rechtsback was namelijk weg i.v.m. de inworp). De diepgaande Koen Oosterhuis nam de bal perfect mee, door in de stuit de bal in volle loopsnelheid te controleren. Koen kwam schuin alleen de zestienmeter in en legde hem tenslotte bijna aangekomen bij de achterlijn keurig breed en terug op de inlopende Musa Dagdelen en deze tikte keurig de bevrijdende 0-2 binnen.

Vorden 1 behaalde zodoende dus een kostbare zege en heeft naast de eerste serie van drie overwinningen op rij in de 2e klasse, voor het eerst 11 gewonnen wedstrijden in de 2e klasse, de hoogste klassering ooit in de 2e klasse ook nog eens die uitdagende 4e plaats in de competitie en daarmee  hoogstwaarschijnlijk deelname aan nacompetitie voor de 1e klas in petto. Al met al een prachtige voetbalzondag bij v.v. Vorden waarbij door het kampioenschap het 2e elftal en dus ook het 1e elftal met een uitstekend seizoen bezig is.

29-mei Stand 2I
DVC 26 Eendracht 30 1 WSV 1 24 56 32
Varsseveld WSV 2 SDOUC 1 24 53 35
DCS SDOUC 3 Union 1 24 42 18
Union Concordia W 4 DVC ’26 1 24 37 7
Vorden VVG 25 Vorden 1 24 37 1
Spero DIO 30 6 Spero 1 24 36 -3
VIOD Doetinchem Quick 1888 7 Eendracht’30 1 24 33 0
6-jun
Eendracht 30 Spero 8 VVG ’25 1 24 32 7
SDOUC DVC 26 DIO ’30 1 24 32 5
DIO 30 Varsseveld DCS 1 24 32 -15
Concordia W VIOD Doetinchem 11 Varsseveld 1 24 31 -6
VVG 25 DCS 12 VIOD 1 24 24 -23
WSV Union 13 Quick 1888 1 24 18 -20
Quick 1888 Vorden 14 Concordia-W 1 24 9 -38

 

Kris Koning in actie tijdens de thuiswedstrijd tegen Eendracht’30 in oktober 2021.