Vorden 1 heeft vanmiddag de belangrijke thuiswedstrijd tegen degradant Columbia met 4-0 gewonnen. Bas Abbink werd door twee doelpunten de ‘Man of the Match’ en samen met Bas Kortstee en Nick Ziggers zorgde hij ervoor dat deze middag de rust met een stand van 2-0 werd bereikt en uiteindelijk de vier op het scorebord kwam te staan toen er 90 minuten waren gespeeld. Door de overige uitslagen is de strijd om de ‘veilige’ 8e plaats super spannend geworden, want met nog vier wedstrijden te spelen zijn zowel Varsseveld (33), Markelo (30), Leones (29), DCS (29), Trekvogels (28), Vorden en Beuningse Boys (27) en Schalkhaar (24) respectievelijk staande op de 4e, 5e, 6e, 7e, 8e, 9e, 10e en 11e plaats, volop in de strijd om nacompetitie te ontwijken. Na vanmiddag is trouwens na Columbia ook DIO gedegradeerd naar de 3e klas en zullen dus beide op de 12e en 13e plaats eindigen.

De volledige selectie was fit en beschikbaar dus moest trainer Klaas Vermeulen besluiten om Luuk Smit met het 2e elftal mee te laten spelen, zodat er zondagmiddag tegen Columbia 17 spelers op het wedstrijdformulier stonden. De basis bestond dit maal uit Robin Verstege – Bart Stokman, Bram Garritsen, Bas Abbink, Sven Mulder – Kris Koning, Bas Kortstee, Sam Abbink – Sander Visschers, Gijs van der Veen, Nick ZIggers. Naast de staf, bestaande uit Klaas Vermeulen, René Nijenhuis, Stefan Jansen, Ard Kettelerij, Jesse Dommerholt en William van der Veen zaten ook de spelers Niels Rondeel, Dion Besselink, Niek Spiegelenberg, Jurre Heij en Koen Oosterhuis, samen met reservekeeper Quinten Eygenraam op de bank in de dug-out.

Vorden 1 begon direct sterk aan de wedstrijd en speelde met veel drive en energie richting de overkapping en het uitgebreide terras, waar zich deze middag zo’n kleine 200 man had verzameld. Sowieso was het gezellig druk rondom het hoofdveld, want ook aan de lange zijde en op de tribune hadden velen zich gemeld om Vorden aan te moedigen in hun strijd om lijfsbehoud in de 2e klas. De geel-zwarten beloonden zich al snel door in de 6e minuut uit een corner te scoren door Bas Abbink. Ook in de tweede helft zouden de beide broers nogmaals deze variant uitvoeren en via een cornerbal genomen door Sam deze met het hoofd af te ronden door Bas, een familie Abbink kunststukje dus! Vorden veranderde haar speelstijl niet n.a.v. deze vroege treffer en bleef vooruit spelen en veelal op de helft van Columbia opereren. Na 20 minuten resulteerde dit in een doelpunt van Nick Ziggers, waarmee hij de sterke fase van Vorden 1 bekroonde met een 2-0 voorsprong.

Columbia was vorige week, na de 1-3 nederlaag tegen Leones, reeds officieel gedegradeerd naar de 3e klas en aangezien zij vorig seizoen ook al als laatste waren geëindigd in de 1e klas, werd (en wordt eveneens de komende weken) een flinke aanslag gepleegd op de mentale weerbaarheid van het elftal en de spelers individueel. De neiging is namelijk groot om direct weer na zo’n teleurstellend begin van de wedstrijd ‘het te laten lopen’ en zichzelf naar de slachtbank te laten leiden, maar het moet gezegd worden dat dit absoluut niet het geval was. Columbia kroop namelijk meer uit haar schulp en werd een aantal keren ook dreigend rondom de 16 meter van Robin Verstege. Vorden kwam in deze laatste 25 minuten van de 1e helft niet meer lekker in haar spel en kon niet de drive en energie voor de dag leggen als de eerste 20 minuten. Het leidde echter allemaal niet tot kansen of zelfs tegendoelpunten en zodoende werd de rust bereikt met een 2-0 voorsprong.

In de tweede helft pakte Vorden 1 het ritme van de start van de wedstrijd weer op en opereerde het vooral op de helft van Columbia. Nick Ziggers was met een schot op de lat in de 5e minuut van de 2e helft al direct dichtbij het 3e doelpunt, maar dit cijfer kwam pas op het scorebord toen in de 60e minuut de gebroeders Abbink het hierboven beschreven één-tweetje weer eens uitvoerden. Vorden had inmiddels gewisseld door Niek Spiegelenberg en Jurre Heij in te brengen voor Sander Visschers en Nick Ziggers en mede hierdoor kwam ook al snel daarna de 4-0 op het scorebord. Bas Kortstee had een prima eerste aanname rondom 20 meter van het doel en creërde voor de zichzelf zodoende een uitstekende schietpositie en door laag en hard in de verre hoek te plaatsen, scoorde hij zijn derde competitiedoelpunt in zijn inmiddels 11e seizoen in Vorden 1.

Vorden 1 was los en Columbia echt verslagen en vandaar dat het in het laatste kwartier van de wedstrijd een kansenregen werd voor de thuisclub, maar jammer genoeg bleef de 4-0 score op het bord staan. Een afgekeurd doelpunt (keurig aangenomen trouwens en prima afgerond) van Niek Spiegelenberg, een prima schietkans voor Jurre Heij, een geblokt schot van Gijs van der Veen en twee uitstekend opgezette één-tweetjes maar net onderschept door de keeper, was het resultaat van deze slotfase en zoals gezegd wijzigde de eindstand van 4-0 hierdoor niet. Wel kwamen Koen Oosterhuis en Dion Besselink nog in het veld voor Sam Abbink en Bram Garritsen en mocht ook Niels Rondeel in deze wedstrijd nog zijn minuten maken door in te vallen voor Sven Mulder.

Vorden 1 heeft gedaan wat het moest doen en dit eveneens ook nog eens met duidelijke cijfers. De ploeg van trainer Klaas Vermeulen komt hierdoor na 20 wedstrijden op 27 punten te staan, door 7 winstpartijen, 6 gelijke spelen (en 7 verliesbeurten)  met een doelsaldo van 30 voor en 27 tegen. Uitstekende cijfers voor deze ploeg, die voor het 9e seizoen op rij bewijst keurig mee te kunnen op dit 2e klas niveau alleen scorend vermogen en creativiteit ontbreekt voor de top 3. In de afgelopen jaren werd er vanaf 2015-2016 een 7e, 6e, 7e, 9e en 10e plaats bereikt, waarna er twee coronaseizoenen volgde. De laatste twee seizoenen werd beide keren een 7e plaats bereikt met respectievelijk 38 en 34 punten. Wanneer Vorden 1 in de laatste vier wedstrijden er nog twee weet te winnen, zal in het aantal gewonnen wedstrijden en puntenaantal dezelfde prestatie worden geleverd als de afgelopen jaren. Alleen is er dit seizoen dus sprake van een versterkte degradatieregeling en bestaat de competitie maar uit 13 ploegen en vandaar dat de geel-zwarten moeten dealen met een spannende eindstrijd om die ‘veilige’ 8e plaats.

Door het verlies van kampioenskandidaat en het gehele seizoen in de top 3 opererende Varsseveld (2-0 tegen DVC) is zelfs deze huidige nummer vier van trainer Lars Krabbenborg nog niet veilig voor handhaving in de 2e klas, terwijl de 4e plaats normaal gesproken zelfs deelname voor de nacompetitie om promotie betekent naar de 1e klas.  Helemaal omdat zij nog maar drie wedstrijden hoeven te spelen (net als Markelo, Schalkhaar en Columbia) en dus maar 3 verliespunten minder hebben dan de huidige nummer 9 Vorden. Het geeft maar aan wat voor een krankzinnige slotfase deze competitie nog in petto heeft. Schalkhaar staat op de 11e plaats met 24 punten en heeft dus maar 3 wedstrijden de kans om zich veilig te spelen, Beuningse Boys en Vorden hebben nog vier wedstrijden te spelen en moeten dus beide nog 3 keer weten te winnen om sowieso veilig te zijn. Trekvogels is dus nu de ‘veilige’ nummer 8 met 28 punten en zal dus door Vorden, Beuningen en Schalkhaar ingehaald moeten worden. Vandaar dat de onderlinge wedstrijd Trekvogels tegen Vorden ook zo enorm belangrijk zal worden. DCS en Leones hebben beide 29 punten en staan op de 7e en 6e plaats, maar weten dat Schalkhaar, Vorden, Beuningse Boys en Trekvogels hen in de nek zit te hijgen. Aan de andere kant doen deze ploegen ook nog mee om de 4e plaats (plaatsing voor de nacompetitie om promotie naar de 1e klas), want de nummers 5 en 4 (Markelo en Varsseveld) beëindigen de rij clubs die strijden om die veilige 8e plaats met respectievelijk 30 en 33 punten.

Komende zondag speelt Vorden uit tegen Markelo en wanneer je bovenstaand verhaal goed hebt gelezen en alle cijfertjes tot je genomen hebt, kun je wel nagaan dat het wederom een hele belangrijke wedstrijd wordt met veel spanning en belangen!