Vorden heeft gisterenmiddag zichzelf een prima dienst bewezen, door voor de 2e keer dit seizoen de volle winst te pakken tegen een directe concurrent DVC’26 uit Didam. De rood-zwart gestreepte topamateurclub  (behoort met 1250 leden samen met DZC’68, FC Winterswijk, AZSV en  Longa’30 tot de vijf grootste clubs uit de Achterhoek/Liemers) stond gisteren voor aanvang van de wedstrijd op het Europlanit Buitensportpark met 17 punten uit 14 wedstrijden precies gelijk met v.v. Vorden en behoorde met een groep van 9 clubs in 2I die vanaf de 5e plaats t/m de 13e plaats onderling maar 8 punten uit elkaar staan. Na afloop van de met 2-0 gewonnen wedstrijd zag Vorden zichzelf dus stijgen naar de 9e plaats en met 20 punten een gaatje slaan op de 5 ploegen onder zich, wie alle vijf (VIOD, DVC’26 en Quick 1888 verloren en DIO en Concordia speelden gelijk tegen elkaar) niet tot de volle winst kwamen.

Wij hebben als voetballiefhebbers en -volgers deze week allemaal mogen mee genieten van meester Louis van Gaal, wie in navolging van Johan Cruyff met flesjes cola de opstelling en het systeem ging uitleggen, Dit deed hij in navolging op de vraag waarom het systeem nu 3-4-3 werd genoemd (sorry Louis, 1-3-4-3) en op het laatste WK in 2014 3-5-2. De succesvolle bondscoach begon dus met 3 flesjes op de persconferentietafel te schuiven alsof het dus 3 aanvallers waren in het systeem en hij daarom het systeem als 3-4-3  betitelde. Jammer genoeg werd er niet doorgevraagd, omdat men waarschijnlijk onder de indruk was van de uitleg over de omgekeerde driehoek, want in Brazilië speelde van Gaal met Oranje op het WK 2014 ook met die ‘driehoek van colaflesjes’ (van Persie en Robben voorop en Sneijder erachter), maar toen werd het 3-5-2 genoemd en zogenaamd ‘verdedigend’.  Niet het magneetje op het speelbord of het colaflesje op de persconferentietafel bepaald hoe het systeem genoemd dient te worden, maar vooral de invulling van de spelers zelf. Berghuis speelde nu op ’10’ en hij voetbalde als een derde spits heel aanvallend en op het WK 2014 speelde Sneijder op die plek en hij voetbalde meer vanuit het middenveld.

Deze uitleg over de invulling van een systeem kun je gisterenmiddag ook geven als je de wedstrijd van Vorden – DVC’26 hebt gezien. In de eerste helft van deze wedstrijd speelde Vorden volgens de magneetjes en colaflesjes een 3-5-2 systeem, maar doordat dit keer Nick Ziggers, maar vooral Kris Koning als middenvelders constant in en rondom de 16 meter speelden, constant in beweging waren rondom de beide spitsen Musa Dagdelen en Gijs van der Veen en dus beide ook regelmatig opdoken in het 16-meter gebied, speelde Vorden heel aanvallend en was het constant dreigend in en rondom het 16-metergebied. Na de 2-0 voorsprong en het wisselen na een uur spelen van Gijs van der Veen (geblesseerd) , Musa Dagdelen en Rahem Pabai (geblesseerd) speelden de beide middenvelders Nick Ziggers en Kris Koning ineens veel meer naar achteren en was vooral Nick Ziggers genoodzaakt om meer als middenvelder te spelen, dan als 3e aanvaller. Het werd dus een wedstrijd met twee gezichten waarin Vorden dus in de 1e helft (3-4-3 met het colaflesje naar voren) heel aanvallend speelde, de wedstrijd dicteerde en de meeste kansen had en dus ook terecht op een 2-0 voorsprong kwam. In de 2e helft werd het meer tegenhouden, nam het niet meer het initiatief en verdween het colaflesje zelfs uit de driehoek en kwam er op het middenveld bij.

De eerste helft was dus voor Vorden en daarin onderscheidde vooral Kris Koning zich. De revelatie van dit seizoen, nadat hij vorig jaar samen met Niels Rondeel was overgekomen vanuit de A-jeugd, heeft een vaste plek op het middenveld veroverd en speelt vaak als ’10’ maar gisteren uit noodzaak wegens vier afwezigen, ook wel eens al centrale middenvelder. Hij is fysiek sterk, afgetraind, veel longinhoud en heeft ook geleerd om nuttige duels te winnen in de lucht, een echte middenvelder dus. Maar de van oorsprong en in de jeugd altijd in de voorhoede gespeelde aanvaller, heeft ook kwaliteiten in de 16, maar dit kwam het seizoen nog niet echt naar voren, omdat hij zich vooral concentreerde op zijn rol als middenvelder. Gisterenmiddag nam hij echter het team bij de hand en stak in de 1e helft constant maar weer naar voren. Dit resulteerde in de 25e minuut in een prachtige tegendraadse kopbal van Kris en in de 35e minuut soleerde hij door het 16-metergebied en trok hij op de achterlijn de bal keurig terug waarna Gijs van der Veen vanaf 6 meter binnen kon tikken. Ook Nick Ziggers, als colaflesje nummer 10,  speelde in de 1e helft echt als een 3e aanvaller en was weliswaar niet altijd succesvol met zijn acties, maar wel constant dreigend en door de vele meters en het vele bewegen ook erg nuttig.

De 2e helft verliep dus anders en hierin had DVC’26 meer het initiatief, maar daarbij dient wel aangetekend te worden dat de rood-zwarten hieruit geen enkele dreiging konden creëren.  Doordat Vorden meer bezig was met tegenhouden, was het natuurlijk wel zo dat de bal vaker in het 16-meter werd gebracht door DVC’26 maar uit zowel de pogingen om over de grond tot een combinatie en kans te komen, als door de meer opportunistische wijze door de lucht werd door de ploeg van trainer Kevin Jeurissen geen noemenswaardige mogelijkheden afgedwongen. Bij Vorden waren dus na een uur spelen Bas Abbink, Sander Visschers (18, JO19-1) en Jurre Heij (19, 2e) in het veld gekomen en de laatste 10 minuten kwam hier Bart Jansen (20-2e)  ook nog eens bij. Door het initiatief bij DVC’26 te leggen en zelf meer terug getrokken te spelen, kwamen de beide spitsen Jurre en Sander op een eiland te staan en werden dus niet meer, zoals in de 1e helft, ondersteund door opkomende middenvelders zoals Nik en Kris. Gedurende het verloop van de 2e helft, kwamen er echter in de uitbraken van Vorden steeds meer dreiging rondom het 16 metergebied, waarbij Jurre en Sander zichzelf, maar ook in de combinatie met elkaar, steeds makkelijker begonnen te vinden. Uit één van deze momenten kwam zelfs de beste kans van de 2e helft naar voren, maar Sander Visschers zag zijn inzet in de rechterhoek ternauwernood gekeerd worden door een prachtige redding van de keeper van DVC’26.

Vorden sloeg na 1 punt in 4 wedstrijden in 11 dagen tijd nu in de 15e speelronde gelukkig weer een keer toe en pakte de 6e overwinning van dit seizoen. De afwezigheid van Daan Horstman, Frank Hiddink, Bart Stokman en Sam Abbink werd prima ingevuld door Robin Verstege, Luuk Smit, Bas Kortstee, Niels Rondeel – Werner Rondeel, Kris Koning, Koen Oosterhuis, Rahem Pabai – Nick ZIggers, Gijs van der Veen en Musa Dagdelen. Het inbrengen van Bas Abbink en de komst van de youngsters Jurre, Sander en Bart in de 2e helft zorgde er tevens voor dat de voorsprong over de streep getrokken kon worden. Een prettige en gewenste overwinning van Vorden 1, dat volgende week op bezoek moet bij UNION in Malden.

Klik hieronder op de foto waarop Sander Visschers staat afgebeeld voor de complete reportage van Johan Bolink.