De eerste competitiewedstrijd van het seizoen is sowieso voor je eigen team altijd van belang om te weten hoe je er dit jaar voor staat, maar ook richting de tegenstander. Helemaal als deze tegenstander ook nog een volledig onbekende is en als promovendus uit de 3e klas dit jaar nieuw in de 2e klas is gekomen. Na de 2-0 nederlaag kunnen we voor Vorden 1 zelf in ieder geval concluderen dat het alleen maar beter kan. Na de goede bekerwedstrijd tegen De Zweef had iedereen er vertrouwen in om een goede start te maken in Druten, maar als iedere speler 20% onder zijn kunnen speelt en van de belangrijkste en meest dreigende spelers alleen Koen Oosterhuis een kleine voldoende haalt, dan houdt het snel op. Het werd dus een verdiende nederlaag, maar tegenstander DIO is wel een tegenstander gebleken die past in hetzelfde kaliber als Vorden en dus zal het een uitdaging worden om in dezelfde regionen te blijven als deze club en het liefst in ieder geval één plaatsje hoger ….

Trainer Manfred Graven heeft afgelopen week zijn selectie van 17 spelers bekend gemaakt en daarvan was alleen Ate Barendsen nog niet fit genoeg om op het wedstrijdformulier te komen staan en was Gijs van der Veen afwezig i.v.m. zijn werk. Manfred begon dus met Robin Verstege, Sven Mulder, Bas Kortstee, Bart Stokman en Bas Abbink, Luuk Smit, Roy Böhmer en Wiebe de Jong, Koen Oosterhuis, Frank Hiddink en Daan Horstman. De eerste 20 minuten ging de wedstrijd gelijk op en al gauw bleek dat beide ploegen erg veel last hadden van het enorm harde en droge veld, aangezien de beregeningsinstallatie in Druten defect was, en de bal dus telkens opstuiterde en nog meer snelheid kreeg na de stuit. Vorden speelde met het nieuwe centrale duo in de personen van Bart Stokman en Bas Kortstee, aangezien na 12 jaar 1e elftal aanvoerder en centrale verdediger Stefan Eggink besloten heeft te stoppen met het vlaggenschip. En dat is natuurlijk ff wennen, wennen voor het elftal, wennen voor Bas Kortstee omdat hij zijn vaste maatje kwijt is en wennen voor Bart Stokman, die na 11 jaar in het 1e elftal te hebben gespeeld als rechtsback nu ineens als centrale verdediger moet spelen. Het nieuwe duo speelde verdedigend zeker niet onverdienstelijk en gaf op de laatste 10 minuten na ook niet veel kansen weg. Opbouwend en in balbezit komen beide in deze nieuwe rol nog wat minder goed uit de verf, maar dat heeft dus ook alles te maken met het feit dat Bart met geheel nieuwe spelsituaties te maken krijgt, en moet wennen dat zijn grootste vriend, de zijlijn, er nu ineens niet meer is.

Als verdediger ben je verantwoordelijk voor de inspeelpass, de eerste pass voorwaarts en dus de start van de opbouw. En deze inspeelpass is enorm belangrijk, die bepaald eigenlijk het tempo en de kwaliteit van de aanval en daar ontbrak het vandaag bij Vorden vooral aan. De eerste pass voorwaarts was van een te laag niveau en bracht telkens vooral onszelf in de problemen, ook nog eens omdat het veld die nare stuiter veroorzaakte. Want ook de beide backs Bas Abbink en Sven Mulder behaalde verdedigend en qua inzet en wedstrijdmentaliteit een voldoende, maar konden ook in balbezit te weinig brengen om tegen DIO gevaarlijk te worden. Als je dan zelf niet in topvorm verkeert dan kun je in ieder geval zorgen dat de tegenstander ook niet gevaarlijk kan worden en er zodoende een gelijkspel in kan zitten en dat ging dus goed tot de 28e minuut. DIO speelde op dat moment de kleine maar gevaarlijke spits aan in het 16-metergebied, deze kon de bal goed afschermen en legde hem breed op de inkomende middenvelder en deze schoot van 12 meter met zijn binnenkant voet eenvoudig raak. De middenvelder die juist bekend staat om zijn tactisch inzicht en altijd zorgt dat ‘De rijen gesloten blijven’, Roy Böhmer, liet zich dit keer verrassen, waardoor de middenvelder uit zijn rug weg liep en vogeltje vrij kon inschieten.

Vorden 1 kreeg in het laatste kwartier van de 1e helft het spelbeeld niet direct om, maar was wel een keer gevaarlijk toen Daan Horstman aan de rechterkant in het 16-metergebied in schietpositie kwam, maar zijn inzet ging toch nog ruim naast. In de tweede helft kwam in de eerste 10 minuten vooral Koen Oosterhuis wat vaker in balbezit en liet hij zien dat hij in balbezit en met de acties voorwaarts tot de beste spelers van het veld behoorde. In de 55e minuut leidde dit tot een prima actie aan de rechterkant en toen hij vanaf 20 meter een pas naar binnen sneed, schoot hij gevaarlijk met links in de verre hoek maar de prima keeper van DIO kon redding brengen. Dat was eigenlijk het enige echte gevaar in de 2e helft, want Daan Horstman speelde onder zijn niveau en Frank Hiddink heeft niet of nauwelijks bespeelbare ballen gehad en als er dan ook nog eens geen ‘dooie momenten’ ontstaan of een afstandsschot dan weet je dat het qua kansen erg moeizaam was deze middag. DIO speelde daardoor een gewonnen wedstrijd en voelde dat er zelfs meer mogelijk was dan de 1-0 en toen in de 78e minuut de rechtsbuiten een prima actie aan de buitenkant kon inzetten en de bal strak voor gaf werd zelfs de 2-0 binnen getikt.

Vorden had toen al wel gewisseld want Niels Rondeel kwam erin voor Wiebe en Niels ging wat dieper echt aan de rechterbuitenkant spelen. Daarnaast bracht Manfred linksback Sam Abbink voor Sven, waardoor Bas Abbink naar de rechterkant verhuisde. Vanaf het moment dat Sam in het veld kwam, werd direct duidelijk hoe belangrijk traptechniek en passing is voor een speler en voor een elftal. Want met Sam kwam er wel rust aan de bal, werden de ballen wel bruikbaar naar voren geschoten en kwamen Koen Oosterhuis en Daan Horstman ook in balbezit op de wijze waarop het elftal dit graag ziet. In het laatste kwartier werd het spel van Vorden dan ook dreigender en met meer situaties in de 16-meter, maar daardoor lag er eveneens enorme ruimte achter onze eigen verdediging. Terwijl Niels Rondeel nog een goed schot gekeerd zag worden door de keeper van DIO, was het vooral de thuisclub dat de klok sloeg met het aantal uitgespeelde kansen. Via een razendsnelle invaller counterde DIO dat het een lieve lust was en kreeg het drie á vier opgelegde kansen om de wedstrijd helemaal definitief op slot te gooien, maar doelman Robin Verstege verrichte drie geweldige reddingen en zorgde er zodoende voor dat de eindstand 2-0 werd en bleef.

Vorden speelt komende zondag thuis tegen DVC en aangezien deze club vandaag ook verloor, zal dit direct een belangrijke wedstrijd worden voor het 1e elftal van trainer Manfred Graven. Kom allemaal naar ons Sportpark om het team in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen aan te moedigen.