Vorden 1 speelt nu alweer voor het vierde achtereenvolgende jaar tegen Spero en nog nooit hebben de geel-zwarten in Elst de volle drie punten mee weten te nemen naar Vorden. In het allereerste seizoen 2016-2017 werd het nog 1-1, maar de twee seizoenen daarop moest een nederlaag van respectievelijk 2-0 en 3-0 geïncasseerd worden. Gisterenmiddag werd hier een derde nederlaag aan toegevoegd doordat een doelpunt in de 5e minuut uiteindelijk voor de 1-0 eindstand heeft gezorgd, maar net als de voorgaande jaren had je gisterenmiddag ook het gevoel dat je tenminste gelijkwaardig was aan de tegenstander. De lepe ploeg uit de Betuwe, wie het trouwens dit seizoen een stuk moeilijker heeft dan de eerste drie jaar in de 2e klas, vindt het echter prima dat het initiatief ligt bij de tegenstander en vandaar dat Vorden gisterenmiddag dan ook veelal de bal had en werd er vooral op de helft van Spero gespeeld. Qua kansen en effectiviteit waren de groen-witten echter wel de bovenliggende partij en pakte het zodoende toch weer de overwinning.

Vorden was afgereisd naar de Betuwe zonder Bas Abbink (geschorst), Gijs van der Veen (afwezig door werk), Ate Barendsen (geblesseerd) en Wiebe de Jong (2e elftal) en had zodoende 12 spelers over van haar eigen selectie en zag in de personen van Nick Ziggers en Dion Besselink uit de JO19-1 het team gecompleteerd worden. Door de afwezigheid van Gijs werd dit keer Niels Rondeel in de voorhoede opgesteld en kwam Sven Mulder weer op zijn vertrouwde links-back positie te spelen. De volledige opstelling was dan ook als volgt : Robin Verstege – Bart Stokman (A), Bas Kortstee, Luuk Smit, Sven Mulder – Sam Abbink, Koen Oosterhuis, Roy Böhmer – Daan Horstman, Frank Hiddink, Niels Rondeel. Terwijl het zaterdag eindelijk weer eens een mooi en lekker voetbalweertje was geweest, had gisteren op het ruime sportpark van de 1500 (!) tellende vereniging uit Elst echter de wind en regen weer vrij spel. Deze omstandigheden hadden dan ook zeker invloed op het spel, waarbij beide elftallen een helft tegen de wind in moesten voetballen en de bal door de lucht nauwelijks vooruit kregen en een helft met de wind in de rug speelden en veelal diepe ballen over de achterlijn of in de handen van de keeper zagen verdwijnen.

Spero liet direct in de 5e minuut al van zich horen, want terwijl er supporters met geel-zwarte sjawls nog maar net een plekje op de tribune hadden gevonden, schoot spits en clubtopscorer Michael van Swaaij (Mike)  vanaf 16 meter ongehinderd en met een gemikt schot raak in de rechter benedenhoek. Dit kwam Spero helemaal goed uit, want sowieso hanteert de formatie van trainer Kevin van Veen graag de ietwat verdedigende en afwachtende speelwijze en met deze tussenstand wordt dat nog meer gestimuleerd. Toch kwam in het eerste kwartier Spero nog een aantal keren gevaarlijk door en speelden zij in de omschakeling een gevaarlijk en goed spel met veel diepgang en snelheid in de voorhoede. In de 10e minuut snelde de zeer rappe aanvoerder van Spero Bas Kortstee voorbij en kwam in het 16-metergebied schuin alleen voor keeper Verstege, maar deze kon ten koste van een cornerbal redding brengen. Nog geen 5 minuten later was het weer raak na een lange bal en kwam Spero wederom alleen op Robin Verstege af,  maar wederom was de 24-jarige doelman van Vorden die ruim buiten het 16-metergebied redding bracht.

Vorden kwam na een kwartier wat beter in het spel en had vanaf dat moment ook een duidelijk veldoverwicht, zonder echt tot heel goed spel te komen. Daarvoor was één van de belangrijkste spelers bij Vorden vanmiddag gewoonweg niet in vorm, want Sam Abbink had het deze winderige middag in Elst gewoon ff niet. Ieder paasje, passeeractie, kort één-tweetje, breedtepass of steekbal lukte gewoonweg niet en ondanks zijn ijver en gedrevenheid was dit niet voldoende om vanmiddag het aanvallende spel van Vorden echt impulsen te geven. Tel daar nog eens bij op dat de voorhoede van Vorden deze middag in de personen van Niels Rondeel en Frank Hiddink geheel aan banden werd gelegd en dus niet in het stuk voorkwamen en de 1-0 nederlaag is voor een groot gedeelte reeds verklaart.

Toch leek het een paar keer in de 1e helft toch nog gelijk te worden, maar een enorme scrimmage voor het doel van Spero na een cornerbal werd niet verzilverd door Vorden doordat tot twee keer toe een blokactie van Spero succesvol werd uitgevoerd. Één keer werd er zelfs gescoord door Vorden nadat een strakke voorzet vanaf de rechterkant via de wederom dreigende en snelle Daan Horstman door Frank Hiddink bij de 2e paal binnen werd getikt, maar reeds voordat Frank het leder aanraakte vlagde de grensrechter al voor buitenspel en dit doelpunt werd dan ook direct afgekeurd. In de 40e minuut leek een voorzet vanaf de rechterkant door Daan Horstman nog in het doel te verdwijnen, toen deze werd geblokt en daardoor een rare kurve kreeg en ook nog eens beïnvloed werd door de wind, maar de doelman van Spero tikte de bal nog net onder de lat vandaan ten koste van een corner.

In de 2e helft kwam Spero in de eerste 10 minuten een aantal keren dreigend door en verscheen het telkens in het 16-metergebied van Vorden. Het leverde enkele mogelijkheden op, maar echte doelgerichte kansen niet en zodoende kon Vorden de draad weer op pakken waar het de 1e helft mee was geëindigd. Vooruit verdedigend tot aan de middenlijn, door combinatievoetbal het middenveld in stelling brengen met het gezicht naar voren en vandaar de aanvalsopbouw voortzetten naar de voorhoede. Het moet gezegd dat de eerste twee onderdelen goed waren verzorgd en het centrale duo Kortstee-Smit en de beide backs Bart Stokman en Sven Mulder wederom een prima wedstrijd afleverden. Maar het laatste onderdeel, voortzetting richting de voorhoede, was gewoonweg niet voldoende deze middag. Spits Frank Hiddink kwam op zijn afgekeurde doelpunt na, totaal niet in het stuk voor en moest telkens zijn meerdere erkennen in het centrale duo van Spero en ook de vervanger van Niels Rondeel, Kris Koning, was deze middag niet in staat om aanvallend iets te forceren. Het spel stokte dus tot aan het 16-metergebied en er waren dan ook, ondanks het hogere balbezitpercentage en betere veldspel geen kansen te noteren in de 2e helft. In de tegenstoot werd Spero het laatste half uur trouwens ook niet meer gevaarlijk en hield de achterhoede van Vorden, in het laatste kwartier zelfs 1:1 spelend, zich keurig staande. Één keer werd er via een één-tweetje een aanvalsopzet succesvol opgezet en werd de spits alleen voor doelman Verstege gezet, maar nog voordat deze de bal van 20 meter keurig binnen schoot was er al voor buitenspel gevlagd en gefloten.

Vorden ging in het laatste kwartier met de invallers Nick Ziggers en Dion Besselink 1:1 spelen en met vier spelers voorop om alsnog de gelijkmaker proberen te forceren. Men probeerde van alles, won veelal de duels in de achterhoede, creërde ook veelvuldig een vrije man op het middenveld, maar kwam deze middag ook in het laatste kwartier gewoonweg niet tot uitgespeelde kansen. Het werd nog wel  gevaarlijk bij een aantal ‘dode’ spelmomenten, waarbij de indraaiende vrije trap bij de 2e paal van Daan Horstman in de 86e minuut nog bijna de 1-1 opleverde, maar de doelman van Spero tikte de bal met een uiterste krachtinspanning nog net corner. Het bleef zodoende bij 1-0 voor Spero en Vorden moest na de wedstrijd vorige week tegen Union  nu ook weer een nederlaag incasseren zonder zelf een doelpunt te maken. Komende zondag speelt het 1e elftal thuis tegen DCS uit Zevenaar, de ploeg die met vier punten voorsprong een plek boven Vorden staat, en hebben er alle vertrouwen in dat de ploeg van Manfred Graven, net als de thuisbeurten tegen Eendracht en DIO, wel weer tot scoren komt.