Vorden 1 trad vanmiddag aan in de 3e officiële ontmoeting van dit seizoen tegen de koploper van de bekerpoule Voorwaarts Twello. Deze 1e klasser zag zich zaterdagavond al geplaatst voor de knock-outfase oftewel de 2e ronde, omdat de andere twee ploegen van deze poule elkaar al hadden bestreden en PH verrassend met 4-1 won van Bon. Boys. Vorden had dus aan een gelijkspel genoeg om op 4 punten te komen en dan samen met koploper Voorwaarts zich te plaatsen voor de 2e ronde. Dit was natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want Voorwaarts speelt in de 1e klas, heeft een brede selectie en als extra wapen ook nog een oud prof op de bank, die wellicht nog hoopt op een club uit het betaalde voetbal maar tussendoor op de velden van diverse achterhoekse en sallandse clubs ff zijn visitekaartje af geeft. Bij rust stond het vanmiddag 1-0 voor Vorden, maar toen Samuel Wakana in het veld werd gebracht stond het binnen enkele minuten al 1-1 en in de 70e minuut bracht hij zelfs de stand op 1-2. Vorden knokte zich naar het einde van de wedstrijd toe en bleef uitzicht houden op het benodigde puntje, maar had hiervoor drie ‘dode momenten’ voor nodig tussen de 89e en 92e minuut. Een prachtige redding van de keeper van Voorwaarts op een schot van Rik Schröer was het laatste wapenfeit van de wedstrijd, dat uiteindelijk verdiend door Voorwaarts werd gewonnen. Maar Vorden 1 had zich van zijn beste kant laten zien en kan zodoende met vertrouwen richting de competitie-opening werken tegen Union uit in Malden.

Vorden 1 had een trainingskamp in Noordwijk erop zitten en was hier vrijdagmiddag naar toe vertrokken. Twee trainingen, een gezamenlijke tactische sessie, individuele gesprekken en enig vertier in de avond- en nachtelijke uurtjes stond op het programma en dat alles werd vanmiddag afgerond met een wedstrijd tegen Voorwaarts Twello. Manfred Graven kon niet beschikken over Luuk Smit en Ate Barendsen maar had nog steeds keuze en kon het zich dus veroorloven om Daan Horstman, Gijs van der Veen, Roy Böhmer en Kris Koning op de bank plaats te laten nemen. Vorden 1 begon met Robin Verstege, Bart Stokman, Bas Kortstee, Bas Abbink en Niels Rondeel, Sam Abbink, Sven Mulder en Rik Schröer en Musa Dagdelen, Frank Hiddink en Nick Ziggers (JO19-1). Het 1e begon sterk aan de wedstrijd en liet zich niet de kaas van het brood eten. Voorwaarts liet direct wel zien dat het een klasse hoger speelt, stond prima in de organisatie (4-3-3 met vaak in balbezit 3-4-3), speelde elkaar strak in, opende na 2 á 3 keer kort spel met een wreeftrap over 40 á 50 meter naar de andere kant en had voorin aan de buitenkant snelle behendige spelers. Maar nogmaals Vorden had toch het initiatief, bepaalde het ritme van de wedstrijd en zat er bij balverlies direct kort op. De mandekkers Niels Rondeel, Bas Abbink en Bart Stokman kwamen telkens goed in de duels en vaak zelfs ‘voor de man’, waardoor de aanval vaak weer overgenomen kon worden en ‘met het gezicht vooruit’ er direct voorwaarts gespeeld kon worden. In de 15e minuut leek dit de 1-0 op te leveren toen een combinatie met de ijverige en bal vaste Musa Dagdelen resulteerde in het alleen voor de keeper komen van Nick Ziggers. Met een prachtige ‘sleepbeweging’ passeerde hij de keeper, maar ondanks dat hij het net liet trillen werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Toch kwam Vorden 1 op de verdiende voorsprong maar had hiervoor wel de hulp nodig van een verdediger van Voorwaarts. Op een geheel ongevaarlijke plek van het veld speelde de nummer vier de bal terug op zijn keeper, maar hij had niet gezien dat deze al keurig naast het doel positie had gekozen en de strakke bal verdween zodoende voorlangs zo het doel in : 1-0

Vorden 1 hield het vol tot aan de rust en had zelfs het laatste kwartier voor rust het betere van het spel. Telkens kon er van achteruit goed opgebouwd worden, werden Sam Abbink en Rik Schröer vaak gevonden in de combinatie, speelde Nick Ziggers zich weer een aantal keren wonderwel vrij en kon aan de rechterkant Bart Stokman en aan de linkerkant Niels Rondeel ook aanvallend een steentje bij dragen. Het resulteerde niet in nog meer doelpunten, maar een aantal pogingen daartoe gaf de burger zeker moed voor het restant van de wedstrijd.

In de rust besloot trainer Manfred Graven Musa Dagdelen (volgende week geschorst tijdens de openingswedstrijd tegen Union) te wisselen voor Daan Horstman en Sven Mulder (zat helemaal stuk) voor Roy Böhmer. Natuurlijk schakelde Voorwaarts ook een tandje bij, maar het was ook te zien dat Daan Horstman vanaf de eerste minuut niet lekker in de wedstrijd zat en Roy Böhmer in tegenstelling tot Sven iets meer positioneel verdedigde in plaats van er kort op te zitten. Voorwaarts nam daardoor het spel over, speelde met de achterste linie tegen de middenlijn aan, bepaalde het baltempo liet Vorden achter de bal aan lopen en …… had nog ff een oud prof in het veld gebracht. Naast het dwingender spel van Voorwaarts kwam er daardoor ook nog eens de individuele kwaliteiten van de oud spits van Go Ahead Eagles bij (bekijk hier de youtube-film). In de 50e minuut maakte hij met een magistraal lobje de 1-1 en in de 70e minuut schoot hij uit de draai tegendraads raak, maar tussendoor liet hij zich ook een paar keer de bal ontfutselen door een scherp verdedigende Bas Kortstee. Bas Abbink had inmiddels plaats moeten maken voor Kris Koning, waardoor Roy Böhmer op de voorstopperplaats kwam te spelen. Roy deed dit heel behoorlijk, zorgde samen met Bas Kortstee niet alleen voor het verdedigen van Wakana, maar gaf ook goed rugdekking aan Bart Stokman, won zijn kopduels bij dode momenten en voorzetten en bleef in balbezit steeds rustig naar de dichts bijzijnde oplossing zoeken. Vorden bleef zodoende in de wedstrijd, was weliswaar nog steeds de partij met het minste balbezit (en daardoor ook het meeste moest lopen) maar hield nog steeds uitzicht op dat ene benodigde puntje.

In het laatste kwartier lukte het niet meer om voorin nog enig gevaar te stichten, maar een cornerbal of een vrije trap zou natuurlijk ook een kans op kunnen leveren. De met duizelingen en hoofdpijn gewisselde Daan Horstman voor Gijs van der Veen zorgde nog ff voor wat extra ‘stootkracht’ en zowaar kreeg Vorden in de laatste twee á drie minuten nog een paar cornerballen. Uit één van deze gevaarlijke ballen van Sam Abbink kreeg Rik Schröer heel onverwachts nog een schietkans vanaf 7 meter, maar met een katachtige reactie hield de keeper van Voorwaarts zijn doel schoon en bleef de stand 1-2.

Vorden 1 kan met opgeheven hoofd het bekertoernooi verlaten en heeft vandaag, na de winstpartij tegen PH vorige week zaterdag, wederom bewezen dat het in een 4-3-3 met een diepe centrale middenvelder uitstekend voor de dag kan komen. Een compliment voor de jonge Nick Ziggers, die zich in de voorbereiding duidelijk heeft laten zien en zelfs twee keer een basisplaats heeft veroverd en ook de terug gekeerde Rik Schröer verdiend een schouderklopje, want zijn arbeidsethos, zijn onvermoeibaarheid bij het omschakelen en afjagen bij het ‘druk zetten’ zorgt voor extra energie en drive in het elftal. De selectie is klaar voor de competitiestart en trainer Manfred Graven heeft met 15 spelers en de jonge Dion Besselink en Nick Ziggers keuze genoeg en vandaag werd nog weer eens duidelijk hoe belangrijk een ‘sterke bank is’, al was het wel aan Voorwaarts kant ………

Instanews image

Spits Samuel Wakana van Voorwaarts Twello (oud Go Ahead Eagles) die in de 55e en 70e minuut twee keer scoorde, nadat hij in de rust was ingebracht.