Geen Robin Verstege, Bas Kortstee, gebroeders Abbink, Koen Oosterhuis, Gijs van der Veen, Bart Stokman, Nick Ziggers, Kris Koning en Werner Rondeel, maar jeugdige vervangers uit het 2e elftal en de JO19-1 stonden in de Achterhoek Cup tegenover 2e klasser SDOUC,. Ook de ploeg van trainer Jan Vreman uit Ulft had een aantal basisspelers rust gegeven, maar traden wel aan met een ervarener groep waarvan de gemiddelde leeftijd tussen de 25 en 26 jaar lag . Beide ploegen maakten er een snelle en aantrekkelijke wedstrijd van, waarbij uiteindelijk SDOUC verdiend aan het langste eind trok en met 2-4 als winnaar van het kunstgrasveld liep. De wedstrijd werd trouwens 10 minuten voor tijd beëindigd omdat invaller Sem Barendsen heel ongelukkig op de achterlijn zijn knie verdraaide en de scheidsrechter het verstandiger vond om af te fluiten. We moeten ff de nacht afwachten om woensdag te horen en te bemerken hoe het met Sem gaat en hoe zijn knie eraf is gekomen. 

Het tempo lag vanaf de eerste minuut enorm hoog en het veldspel, oftewel de opbouw, was van beide kanten keurig verzorgd. Ondanks de hogere moeilijkheidsgraad door het natte kunstgrasveld, het hoog druk zetten van SDOUC en de hoge balsnelheid, liet ook het aangepaste elftal van Vorden zien dat het op dit niveau keurig mee kon spelen. Vooral achterin lieten keeper Esli Lindenschot (21 en 3e keeper in de selectie van Vorden) en Bram Garritsen (19 jaar en 2e elftal)  een hele goede indruk achter, waarbij laatst genoemde zich zelfs ontpopte als spelleider zowel met als zonder bal. Bram werd gesteund door Sven Mulder (24 en Vorden 1) en aan beide zijkanten stonden Niels Rondeel (22 en Vorden 1) en Tom Bouwmeester (18 en JO19-1), waarbij de jeugdige rechtsback liet zien dat hij niet voor niet sinds vorig seizoen van de voorhoede naar de achterhoede is verhuisd. Hij stond tegenover de pijlsnelle en beste man van het veld, maar kweet zich prima van zijn taak.  Op het middenveld stonden Milo van der Pol (20 en Vorden 2), Siebren Bijenhof (26 en Vorden 2), Kevin Vliem (26 en Vorden 2) en Luuk Smit (24 en Vorden 1) en voorin speelde Vorden 1 deze avond met de twee spitsen uit het 1e elftal, Sander Visschers (19) en Jurre Heij (19).

Doordat de as steeds goed werd dicht gehouden en naast Siebren en Kevin ook Luuk veelal centraal kwam te spelen bij balverlies, was er telkens bij SDOUC de gelegenheid om veelal via de zijkanten de aanval te zoeken. Milo en Luuk moesten de gehele tijd enorm veel meters afleggen om druk op de bal te houden en slaagden hier prima in. Toch konden beide niet altijd voorkomen dat alsnog in de opbouw bij SDOUC de beide buitenspelers werden aangespeeld en vooral vanaf de linkerkant werd het dan veelal gevaarlijk, door de enorme snelheid en individuele kwaliteiten van de linksbuiten. Vanaf de rechterkant speelde SDOUC met eveneens een linksbenige buitenspeler en ook zijn indraaiende voorzetten kwamen veelal gevaarlijk voor het doel. Maar zoals gezegd stond het achterin erg goed en naast de kopkracht van Bram Garritsen en Sven Mulder was het ook keeper Esli Lindenschot die erg goed anticipeerde op deze zowel hoge als lage voorzetten. In balbezit kwam Vorden de eerste 20 minuten ook goed voor de dag en ook daarin had keeper Esli Lindenschot een belangrijke en goede rol. Door het hoog druk zetten van SDOUC werd Vorden nog al eens gedwongen om terug te spelen op de keeper, maar in alle gevallen koos Esli steeds voor de juiste oplossing. Kort als het kan en alleen lang als het moet, alleen zit er bij keepers natuurlijk nog wel eens verschil in de definitie van ‘kan’ en ‘moet’. Waar wat minder zelfverzekerde keepers en niet altijd gezegend met een juist spelinzicht al snel beoordelen dat het ‘moet’ (Pasveer tegen Liverpool, AZ en Napoli), had Esli Lindenschot gisteren een aantal keren dat hij vond dat het ‘kon’. Je krijgt dan inspeelpasses die net en precies goed gaan, maar daardoor kun je vaak als elftal wel direct door voetballen en dat was gisterenavond in het eerste half uur bij Vorden dus ook zo.  Vooral wanneer de ontvanger van dit soort inspeelpasses door de as van het veld (vaak Bram, Siebren of Luuk), deze dan ook nog eens precies goed behandelen door uitgedraaid aan te nemen, kun je onder de druk uit voetballen en aan een gevaarlijke aanvalsopzet gaan denken. Zo ontstonden bij Vorden een aantal prima aanvallen, vooral via de linkerkant, waarbij via direct combinatievoetbal zowel Niels, Milo als uiteindelijk Jurre en/of Sander aan de basis stonden van een goede aanval. Ook lukte het een paar keer om het spel te openen en de geheel vrije rechterkant (Luuk speelde vaak wat meer naar binnen en Vorden speelde zonder rechtsbuiten) te benutten om de opkomende en snelle, enthousiaste en gedreven Tom Bouwmeester aan het werk te zetten.

Na 20 minuten kwam Vorden ‘goedkoop’ aan de 1-0 voorsprong, toen een aanval van de geel-zwarten onschadelijk werd gemaakt door de verdediging van SDOUC en deze de bal keurig terug speelde op de keeper. Vorden besloot door te jagen en zonder dat er nu sprake was van een grote druk, maakte de Ulftse keeper net de verkeerde keuze en speelde in de as te zacht in op de ‘vast staande’ centrale speler. Jurre Heij kon hier tussen komen en speelde keurig breed op de vrij staande Sander Visschers en deze liet met een strakke schuiver de keeper kansloos, terwijl deze met een enorme duik nog probeerde zijn fout goed te maken. Het spel veranderde niet door deze stand en SDOUC behield een iets hoger percentage balbezit, maar Vorden kwam er telkens goed uit en speelde vooral op het middenveld met de 2e elftalspelers Kevin Vliem, Siebren Bijenhof en Milo van der Pol een sterke wedstrijd. Achterin bleef de ploeg van trainer Wouter Schouten, die gisterenavond werd geassisteerd door JO19 trainer Bram Oplaat, eenvoudig op de been en daarom was het jammer dat SDOUC in de 27e minuut ook ietwat ‘goedkoop’ aan de gelijkmaker kwam. Een schot vanaf 20 meter werd verkeerd geraakt en zou ruim langs zijn gegaan, ware het niet dat deze werd gesmoord op ongeveer 11 meter van het doel door een verdediger van Vorden en de bal viel pardoes voor de voeten van de spits van SDOUC. Deze kreeg de gelegenheid om de hoek uit te kiezen en schoot beheerst raak. Toch kwam Vorden direct daarna wederom op voorsprong en weer was het Sander Visschers die een prima snelle tegenaanval uitstekend afrondde vanaf randje zestien na een kapbeweging met zijn rechterbeen en een strak schot met zijn linkerbeen in de verre hoek. Echter kwam SDOUC nu ook weer snel op gelijke hoogte en ook dit tegendoelpunt had niet hoeven te vallen en paste niet in het beeld van de achterhoede van Vorden in de 1e helft. Terwijl dus de voorzetten van zowel de linker- als rechterkant telkens goed werden verwerkt door zowel de kopkracht van de verdedigers alsmede het goede timen van keeper Esli Lindenschot, viel in de 38e minuut een voorzet met links vanaf de rechterkant geheel ongevaarlijk op het hoofd van Bram Garritsen. Deze kopte de ietwat verkeerd geraakte bal recht omhoog en de bal viel pardoes met een stuit op de zestienmeterlijn. Zonder enige druk kon een speler van SDOUC de bal controleren via de borst en met een uit de lucht genomen schot keeper Esli Lindenschot kansloos laten.

Het werd dus 2-2 en met op dat moment een tussenstand dat recht deed aan het spelbeeld dachten de geel-zwarten te gaan rusten, maar daarbij hadden ze net even niet gedacht aan de razendsnelle linksbuiten. Want in de 45e minuut zette SDOUC nog weer eens een prima aanval op aan de voor hun linkerkant en via uitstekend combinatiespel werd de linksbuiten in stelling gebracht en deze zette de bal vanaf de achterlijn laag voor en daar werd het leder netjes en precies goed bij de eerste paal binnen getikt. Een aanval uit het boekje en uitstekend afgerond : 2-3 !

In de tweede helft werden na zo’n 20 minuten vier spelers in het veld gebracht, waarvan er drie spelers van de JO19-1, namelijk Gijs van Ditshuizen (17), Floris van Zeeburg (17), Jacco Kettelerij (17 ) hun debuut maakten voor het 1e elftal. De vierde speler die in mocht vallen was Sem Barendsen (19 en Vorden 2) en zij kwamen dus in het veld voor Sander, Siebren, Sven en Niels.  Het verschil werd in de loop van de 2e helft wel ietwat groter en Vorden moest steeds meer aanlopen om tegen te houden en SDOUC bepaalde dus steeds meer het ritme en spelverloop. Toch bleef het een aantrekkelijke wedstrijd, waarbij de thuisclub toch nog een aantal keren zich van haar goede kant kon laten zien in balbezit. In de 60e minuut werd het 2-4 toen Esli de voorzet niet vast kon houden en de Ulftenaren er in de rebound als de kippen bij waren. Floris kon zich aan de linkerkant nog een keer onderscheiden door een aanval onschadelijk te maken met zijn sterke en imposante lichaam, Jacco had de gelegenheid om nog twee keer onder druk toch een juiste inspeelpass te geven en Gijs had een beetje pech dat hij voorin kwam te spelen en in deze fase van de wedstrijd Vorden niet of nauwelijks meer in balbezit kwam. Sem speelde in het centrum van het middenveld op de plek van Siebren en kon zich in ieder geval verdedigend nog een aantal keren laten gelden. Alleen liet hij alle 22 spelers, de scheidsrechter en grensrechters, de staf en spelers op beide banken en de ongeveer 75 toeschouwers even flink schrikken toen hij in de 79e minuut al kermend en kreunend naar de grond ging en zijn knie lelijk verdraaide terwijl zijn voet ‘vast’ bleef staan op de achterlijn. Hij kon uiteindelijk toch op eigen kracht en ondersteund door twee teamgenoten van het veld af, maar de scheidsrechter had met beide aanvoerders ff kort overleg en besloot de wedstrijd te beëindigen. SDOUC gaat door deze winst door in de Achterhoek Cup  en Vorden heeft nog de mogelijkheid om in een extra herkansingsronde zich alsnog te plaatsen voor de 2e ronde.

Archieffoto van het gisterenavond in dezelfde tenues spelende SDOUC en Vorden uit het seizoen 2021-2022