Een 0-4 nederlaag duidt normaal gesproken op een kansloze wedstrijd, maar de achterhoek-cup wedstrijd tussen Grol en Vorden was vanavond een opener en gelijkwaardigere wedstrijd dan de eindstand doet vermoeden. Uiteindelijk was de 0-4 overwinning zeker verdiend van Grol maar het verschil in vier doelpunten doet niet  geheel recht aan het verloop van de wedstrijd. De ruststand was 0-1 door een doelpunt van Grol in de 8e minuut en in de 2e helft werd het van beide kanten een kansenfestival waarbij Grol uiteindelijk drie van de zeven kansen verzilverde en Vorden geen één van de vier uitgespeelde kansen kon benutten. Promovendus Grol (2e klas J) kwalificeert zich hiermee voor de 2e ronde van de Achterhoek Cup en Vorden mag in de herkansingsronde tegen AZC (uit) op 13 oktober zich nog proberen te plaatsen voor de volgende ronde.

Grol speelt dus voor het eerst sinds vier jaar weer in de 2e klas, nadat het een ‘dubbele degradatie’ kende van de 1e klas naar de 3e klas in 2015 en 2016 en daarna drie jaar lang in 3C niet om de prijzen mee wist te doen. Afgelopen seizoen speelde het in de ‘Twentse 3e klas’ en stond het met 13 overwinningen bovenaan bij het uitbreken van de ‘corona-crisis’ en dit leverde de verdiende promotie op naar de 2e klas. Op de achtergrond had het de afgelopen vijf jaar een flinke inhaalslag gemaakt bij de jeugd en speelt inmiddels zowel de JO15, JO17 als JO19 op divisie-niveau. Dit seizoen is de selectie van trainer William Krabbenborg flink versterkt met een grote groep A-spelers uit een talentvolle lichting en velen van deze jongens speelden gisteren in de basis bij deze Achterhoek-Cup wedstrijd. Bij Vorden waren Gijs van der Veen, Luuk Smit, Robin Verstege, Roy Böhmer en Ate Barendsen geblesseerd, dus afwezig. De groep van trainer Manfred Graven was tot 15 spelers gebracht door Nick Ziggers, Dion Besselink en Thomas Oonk uit de JO19-1 erbij te halen en Esli Lindenschot uit het 2e elftal. De jongelingen Esli Lindenschot, Sven Mulder, Nick Ziggers, Dion Besselink en Kris Koning begonnen in de basis, samen met de routiniers Bart Stokman, Bas Kortstee, Bas Abbink, Musa Dagdelen, Rik Schöer en Daan Horstman.

De wedstrijd begon direct in een hoog tempo van beide kanten en onder ideale omstandigheden (strak gemaaid matje, lekker vochtig weer en windstil, alleen jammer genoeg zonder publiek) en ging de eerste 10 minuten gelijk op. In de 8e minuut viel een een lepe bal van de rechtsback van Grol over de verdediging van Vorden en de spits van Grol had ff alle tijd en ruimte om de 1-0 aan te tekenen. Grol pakte na deze openingstreffer het initiatief en een periode van 20 minuten waren zij de bovenliggende partij. Goed voetballend van achteruit een snelle en telkens sterk opkomende linksback en snelle, lange atletische spitsen die veelvuldig in de diepte werden aangespeeld. Vorden wist in deze periode niet of ze ‘moesten poepen of pissen’ en kwamen er bij balbezit van Grol tussen in te zwemmen en achteraan te lopen, omdat er geen keuze werd gemaakt tussen doordekken of inzakken. De thuisclub werd terug gedrongen en Grol domineerde in deze fase op de helft van de tegenstander, zonder tot echt grote kansen te komen al waren zij wel een aantal keren gevaarlijk met prima genomen cornerballen. Het is vaak maar een klein detail waarom een wedstrijd zomaar kan kantelen en een ploeg die terug gedrongen wordt ineens het initiatief over neemt. Een verkeerde opbouw, een passje over de zijlijn, een verkeerd genomen vrije trap of een spelhervatting die zomaar bij de tegenstander komt. Bij Grol was het een inschattingsfout van de voorstopper tijdens de opbouw en het daaropvolgende balverlies en de maar liefst drie lange ballen van de keeper die niet verder dan de middenlijn kwamen en Vorden daardoor direct vooruit kon voetballen. De wedstrijd was om en ineens had Vorden had het initiatief en speelde de thuisclub meer op de helft van de tegenstander. Spits Musa Dagdelen werd makkelijker gevonden, waardoor de geel-zwarten door konden voetballen, aan de rechterkant combineerden Bart Stokman en Kris Koning een aantal keren goed door en iedere tegenaanval van Grol werd al op de middenlijn in de kiem gesmoord door de goed staande achterhoede van Vorden. Ook Vorden kreeg in deze fase, ondanks het initiatief en vele balbezit, niet echt grote kansen al kopte Kris Koning wel een keer uit een cornerbal op doel. De afsluiting van de eerste helft was echter weer voor Grol, want met een geweldig afstandsschot van zo’n 40 meter probeerde de spits van Grol keeper Esli Lindenschot te verschalken, maar met een prima redding tikte deze de bal nog net over de lat.

Na de rust, waarin Vorden had gewisseld door Niels Rondeel, Frank Hiddink en Sam Abbink in te brengen, had de thuisploeg direct het initiatief, maar het eerste de beste schot op doel van Grol was echter raak aan de andere kant. Maar ondanks de 0-2 achterstand ging Vorden met volle kracht vooruit en domineerde in deze fase de wedstrijd. In het eerste kwartier na rust vergat Vorden zichzelf te belonen door goede uitgespeelde aanvallen niet af te ronden en kon Rik Schröer (twee keer) en Dion Besselink (kopbal) niet de aansluitingstreffer produceren. In de 75e minuut bracht Grol in de omschakeling een prima aanval op de mat en via fraaie combinaties aan de linkerkant werd uiteindelijk een vrije speler in het 16-metergebied gevonden en deze had de hoek voor het uitkiezen: 3-0. De wedstrijd was nu volledig open en vooral na het uitvallen van Bas Abbink was het de ene aanval na de andere, waarbij de grootste en meeste kansen voor Grol waren. In 10 seconden tijd wisten de blauw-witten (met een vleugje rood) de onderkant van de lat te raken, in de rebound de linkerpaal en tenslotte de terugspringende bal net naast te schieten. Ook een kopbal en een strak schot van de rechtsbuiten kon niet omgezet worden in een doelpunt en bij Vorden kwam Frank Hiddink een teenlengte te kort na een prima voorzet met links van Rik Schröer.

In de laatste minuut kwam alsnog de 0-4 op het scorebord en mocht Vorden niet eens meer aftrappen. Een goede, snelle en aantrekkelijke wedstrijd kwam zo ten einde waarin Vorden vooral in de 2e helft een lange fase goed en dwingend speelde met een gretige en aanvallend sterk spelende Kris Koning en een wederom bij vlagen excellerende Sam Abbink op het middenveld. Grol trok verdiend met 0-4 aan het langste eind, omdat het simpelweg de meeste en betere kansen had afgedwongen en plaats zich zodoende voor de 2e ronde, terwijl Vorden nog een herkansing wacht tegen AZC op 13 oktober in Zutphen.