Terwijl dit weekend het 2e elftal, 3e elftal en de VR1 alle drie hun bekerwedstrijd wonnen, het 2e zelfs met een even opvallende als knappe 0-3 overwinning op Columbia 2, verloor het 1e elftal haar tweede bekerwedstrijd op rij. Na de ongelukkige 0-1 nederlaag tegen RKZVC vorige week zondag, werd er nu op zaterdagavond met 1-3 uit en tegen FC Zutphen 1 (za) verloren. Het elftal van de nieuwe hoofdtrainer Klaas Vermeulen is zodoende, ondanks dat de eerste twee van de poule overgaan naar de 2e ronde, na twee wedstrijden reeds uitgeschakeld voor een verder verloop in dit bekertoernooi. RKZVC en Grol hebben beide 4 punten en FC Zutphen 3 en zodoende kan Vorden 1 met 0 punten uit twee niet meer minimaal de 2e plaats bereiken met de laatste wedstrijd tegen Grol nog in het verschiet. Ga voor alle uitslagen van de Vorden-teams naar de ‘Johan Stapper – Uitslagenpagina’ via het menu ‘Wedstrijdinfo-Uitslagen’. 

Vorden 1 begon op het nieuwe kunstgrasveld (kurk) van FC Zutphen, in de verzengende hitte en met zo’n driehonderdvijftig toeschouwers aan de lange zijde van het fraaie hoofdveld van de thuisclub, in de volgende opstelling : Robin Verstege – Bart Stokman, Bas Kortstee, Bram Garritsen, Dion Besselink – Sven Mulder, Luuk Smit, Kris Koning – Jurre Heij, Gijs van der Veen, Sander Vissers. Op de bank zaten de wisselspelers Bas Abbink, Nick Ziggers, Koen Oosterhuis, Niels Rondeel, Niek Spiegelenberg en reserve keeper Quinten Eigenraam (JO19-1). Sam Abbink en Tomas Oonk (keeper) waren afwezig.

De in de nieuwe geel-zwarte inloopshirts startende uitploeg nam direct het initiatief en dit leidde ook nog eens tot de vroege 0-1 voorsprong. Gijs van der Veen werd net buiten de zestien aangespeeld en met een bekeken boogballetje verschalkte hij de uitkomende keeper van FC Zutphen en gaf Vorden zodoende al vroeg in de wedstrijd een voorsprong. Maar dit was tevens ook het moment (10e minuut) dat het initiatief in zijn geheel bij FC Zutphen kwam te liggen of anders gezegd … ondanks alle bedoelingen om vooruit druk te zetten, op de helft van de tegenstander te spelen, in balbezit zo direct en snel mogelijk voorwaarts te spelen en via positiespel de middenvelders met het gezicht naar het doel te krijgen, kwam Vorden er niet meer aan te pas. FC Zutphen was sneller, bewegelijker, vaster aan de bal en creëerde vaak een ‘man-meer’ situatie op het middenveld waardoor Vorden telkens in ‘de achteruit’ moest en zich diende te beperken tot verdedigen en tegenhouden. Op zich hoeft dit niet direct een probleem te zijn als elftal, want wanneer je constateert dat de tegenstander in een bepaalde fase nu eenmaal ff beter en/of vaster aan de bal is, dan ‘plooi’ je in elkaar, houdt je de afstanden klein, en verdedigt strak, fel en kort. Met de huidige ‘vier achterop’ (Bart, Bas, Bram en Dion) en de ervaren en uitstekende doelman is dat verdedigen ook niet eens het probleem, zeker niet wanneer je dan alsnog in balbezit komt en optimaal gebruik maakt van de ruimte en in de omschakeling de tegenstander pijn weet te doen. Maar dat gebeurde jammer genoeg ook niet bij Vorden 1.

Want om in de omschakeling toe te slaan dien je allereerst zo snel mogelijk de diepste spits (Gijs van der Veen) aan te spelen en wanneer deze dan balvast kan zijn en uiteindelijk de bal terug kan leggen op een middenvelder ‘met het gezicht richting doel’, kunnen de lopende en diepgaande spelers (Jurre, Sander en Luuk) aan het werk gezet worden. Maar het lukte Vorden al nauwelijks de diepste spits te bereiken door net geen nauwkeurige passes, geen juiste afstemming en verkeerde keuzes. En gebeurde het dan toch één of twee keer om Gijs van der Veen te bereieken, lukte het hem niet om de bal vast te houden en/of goed terug te leggen. De tegenstoten liepen dus telkens in een vroeg stadium vast en dat betekende dan weer ‘omschakelen’, er achteraan gaan en zo snel mogelijk de ruimtes weer ‘dicht lopen’. Het was gezien het spelbeeld dan ook dik verdiend dat FC Zutphen op 1-1 kwam en Vorden mocht nog de handjes dicht knijpen dat goed keeperswerk van Robin en een tweetal keren niet goed afronden van FC Zutphen ervoor zorgde dat de stand niet naar 2-1 of 3-1 werd gebracht.

Klaas Vermeulen wisselde in de rust en liet de middenvelders Kris Koning en Luuk Smit achter in de kleedkamer en hiervoor kwamen Niels Rondeel en Koen Oosterhuis. Ook linksbuiten Jurre Heij werd vervangen en voor hem in de plaats kwam Nick Ziggers. In de loop van de 2e helft raakte dezelfde Niels Rondeel geblesseerd en moest gewisseld worden voor Niek Spiegelenberg en in de slotfase van de wedstrijd kwam Bas Abbink nog in het veld. Vorden 1 had direct na de aftrap voor de 2e helft het initiatief, speelde meer vooruit, was vaster aan de bal op het middenveld en kon zodoende ook een aantal keren gevaarlijk ‘in de zestien’ komen. Koen Oosterhuis en Niels Rondeel sloten een aantal keren goed aan en kwamen als vierde of zelfs vijfde speler de voorhoede versterken en een schot met rechts van Niels Rondeel en een inzet van Nick Ziggers met een stuiter waren het resultaat in deze eerste 15 minuten van de 2e helft. Ook liet Koen Oosterhuis met twee á drie momenten zien dat met zijn aanvallende en passerende kwaliteiten hij tot de beste spelers op dit niveau (2e en 1e klas) behoort en creëerde zodoende ook nog enkele mogelijkheden voor de geel-zwarten. Vorden 1 verdedigde door dit spelbeeld ook meer tegen de middenlijn aan en het was mooi en goed om te zien dat het nieuwe centrale duo met de 20 jarige Bram Garritsen dit op een soevereine en zelfbewuste wijze deed en ook in balbezit telkens maar weer het initiatief nam en met goede inspeelpasses de druk er op hield.

Waarom dan toch ineens (ongeveer 70e minuut) het spelbeeld weer kantelde en dus FC Zutphen ineens het initiatief weer overnam en het spelbeeld de laatste 20 minuten dicteerde, zit hem vaak in ‘kleine dingen’ en een onverwachts moment. Dit keer was er bij Vorden net wat onrust door het uitvallen van Niels, maar bleef het wel de overheersende partij en zag je ook bij FC Zutphen de irritatie dat het maar niet het initiatief kon nemen en hetzelfde spel op de mat kon leggen zoals in de 1e helft. Maar net als in de 1e helft toen FC Zutphen het spel dicteerde maar ineens Vordenspits Gijs van der Veen zomaar de bal in de voeten kreeg gespeeld door een verdediger van FC Zutphen, en in de actie daaropvolgend jammer genoeg de keeper niet kon passeren, was er in de 2e helft ook zo’n onverwachts moment de reden voor de ommekeer. Vorden kreeg een vrije trap op de middenlijn, helemaal aan de linkerkant van het veld en deze vrije bal werd uit stand ineens door Koen Oosterhuis over de breedte ‘geopend’ op de rechterkant. Deze bal was echter niet nauwkeurig genoeg en kwam zo in de voeten van FC Zutphen terecht. Terwijl heel Vorden ‘open’ stond en FC Zutphen juist in voorwaartse beweging kon starten, ontstond er niet alleen een zeer gevaarlijke counter, maar was Vorden ook ineens het initiatief kwijt. Het was bijzonder om te zien dat het bijna vijf minuten duurde voordat Vorden weer aan een aanvalsopzet toe kwam en FC Zutphen in deze tussentijd dus weer vertrouwen had getankt omdat zij weer wat konden laten zien in balbezit.

De wedstrijd was dus weer in evenwicht, maar door de sterke individuele kwaliteiten met name aan de rechterkant in de voorhoede werd FC Zutphen ogenschijnlijk gevaarlijker dan Vorden in deze slotfase. Het leek echter op een 1-1 uit te draaien en dat was voor Vorden ook het maximale resultaat geweest, maar toen in de 81e minuut een vrije bal vanaf het middenveld zomaar over de, op dat moment alleen uit Bas Abbink (!) bestaande centrale verdediging viel, kwam FC Zutphen alleen voor keeper Robin Verstege. Deze snelle en met een perfecte timing behepte keeper van Vorden tikte de bal al glijdend net voor de voeten weg van de FC Zutphen spits, maar knalde nog geen halve seconde later natuurlijk vol tegen de spits op. Altijd een moeilijk geval om te beoordelen, maar de mensen aan vorden_kant hadden toch gehoopt dat de scheidsrechter had opgemerkt dat Robin net iets eerder de hand tegen de bal aan tikte alvorens de botsing tot stand kwam, maar de goed leidende ‘referee’ uit Nijmegen legde de bal op de stip. FC Zutphen benutte dit buitenkansje keurig en bracht de stand op 2-1.

Vorden probeerde in de laatste minuten nog van alles om de gelijkmaker te forceren, maar liet daardoor ook veel ruimte voor de tegenstoten van FC Zutphen. In de 88e minuut kwam FC Zutphen goed door aan de linkerkant en de terug getrokken voorzet kon door de voor Dion Besselink opduikende rechtsbuiten keurig in de verre hoek afgerond worden: 3-1. Nog geen minuut later werd dezelfde speler weg gestoken vanaf de middenlijn en liet de achterhoede van Vorden direct achter zich. De wederom snelle en perfect timende Robin Verstege kwam goed zijn doel uit en zo’n 10 meter buiten de zestien gleed hij naar de bal toe en was net iets eerder dan de eveneens naar de bal toe glijdende rechtsbuiten. Beide knalden al glijdend tegen elkaar op en beiden bleven ook gehavend liggen op de grond. Robin moest met een hoofdwond net boven zijn linkeroog naar het ziekenhuis waar met zes hechtingen het euvel succesvol werd verholpen en de rechtsbuiten werd aan zijn knie verzorgd door de fysio van FC Zutphen.

Voor de scheidsrechter was dit een moment om definitief af te fluiten en zodoende eindigde deze bekerpot in een 3-1 overwinning van het naar de 2e klas zaterdag gepromoveerde FC Zutphen. Komende zondag speelt Vorden nog uit tegen Grol, dat afgelopen zaterdag 2-2 speelde tegen RKZVC, en speelt FC Zutphen nog de afsluitende poulewedstrijd in Zieuwent tegen RKZVC. Met Grol en RKZVC, die beide 4 punten hebben, en FC Zutphen met drie punten is de strijd om de bovenste twee plaatsten nog helemaal open. Vorden 1 kon dus niet meer op de 1e of 2e plaats eindigen, maar kan met een resultaat tegen Grol nog wel invloed hebben in de eindstand van deze bekerpoule.

Op onderstaande foto’s zien wij allereerst het doelpunt van Gijs van der Veen in de beginfase van de wedstrijd en daaronder een actie van de spits van Vorden 1, waarbij hij voor de druk bezette tribune van FC Zutphen een uiterste poging doet om met zijn hoofd de bal in het spel te houden. Voor een volledige reportage van Johan Bolink ga naar www.johanbolink.nl.