In de afgelopen drie weken in de laatste drie competitiewedstrijden van dit seizoen had Vorden 1 nul punten behaald en ook geen enkele keer gescoord. Vorden 1 eindigde als nummer 11 op de ranglijst en was dus veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie. Tegenstander OBW daarentegen heeft in de 3e klasse C de 4e plaats behaald en plaatste zich dus ook voor dit toetje van het seizoen en kan dus, net als de 8 andere periodekampioenen van 3A, 3B en 3C promotie afdwingen naar de 2e klas. Mentaal een hele andere klus en wanneer je dan ook nog eens de verschillen in het aantal winstpartijen van dit gehele seizoen tegen elkaar afzet (13 OBW en 7 Vorden) dan zorgt dit ervoor dat het technische-, tactische- en niveauverschil tussen een 2e klasser en 3e klasser in een dergelijke nacompetitiewedstrijd als sneeuw voor de zon kan verdwijnen.  Het werd dan ook een uiterst interessante ontmoeting waarbij uiteindelijk Vorden 1 met 5-1 wist te winnen, maar waarbij deze cijfers het geringe verschil tussen beide partijen niet geheel juist weer gaf. De geel-zwarten tankten wel voldoende vertrouwen en konden ook zeer tevreden zijn met de drie keurige velddoelpunten in de 2e helft en gaan dan ook met overtuigende cijfers en een goed geval richting de halve finale tegen Robur et Velocitas aanstaande zondag.

Vorden 1 speelt voor het 9e achtereenvolgende seizoen in de 2e klas en heeft in de afgelopen 8 jaar telkens een keurige plaats in de middenmoot behaald, variërend van een gedeelde 5e plaats tot de 9e plaats en een paar keer daar tussenin. Zoals bekend bestond de afdeling Oost in al deze jaren uit twee 2e klassen en degradeerde de onderste twee ploegen en deden de nummers 12 en 11 mee om de nacompetitie. Vorden 1 is hier dus altijd van verstoken gebleven, alleen dit seizoen hanteerde de KNVB nog één keer de versterkte degradatieregeling om uiteindelijk maar op 1 2e klas in afdeling Oost te komen. Dit houdt in dat ook de nummers 10 en 9 tot het toetje zijn veroordeeld en aangezien de geel-zwarten onder leiding van Klaas Vermeulen op 28 punten eindigde (7 gewonnen en 7 gelijk), moet wederom een jaar 2e klas dit seizoen voor het eerst behaald worden via de nacompetitie.

In totaal 12 ploegen doen mee met dit toetje op zondag 2, 9 en 16 juni in de vorm van 3 ronde’s (kwartfinale, halve finale en finale) waarvan de 9 periodekampioenen uit de 3e klas (SDOUC, OBW, Jonge Kracht, Witkampers, WVV, Reünie, VDZ, Robur et Velocitas en Delden ) en de drie clubs uit de 2e klas (nummer 9.10 en 11 Schalkhaar, DCS en Vorden). Vier ploegen hebben de 1e ronde vrij geloot (SDOUC, Robur et Velocitas, Delden en Schalkhaar) omdat zij als hoogste geëindigde periodekampioen zijn geplaats en als nummer 9 van de 2e klas. De 8 overgebleven ploegen speelden dus vandaag tegen elkaar waarbij DCS van Reunie won, Jonge Kracht uit Huissen van Witkampers en WVV van VDZ. En Vorden 1 behaalde dus een 5-1 overwinning op OBW en zodoende krijg je volgende week weer vier wedstrijden (de vier winnaars van vandaag tegen de vier geplaatste ploegen) en uiteindelijk blijven er dus vier finalisten over voor de beide finales. De beide winnaars van de finales plaatsen zich voor de 2e klas naast de reeds gepromoveerde kampioenen uit de 3e klas AZC, MVV’29 en VIOD en deze ploegen nemen uiteindelijk de plaats in van de degradanten DIO en Columbia en de dit seizoen ontbrekende nummer 14 in de 2e klas.

Vorden 1 begon in een 4-3-3 opstelling en miste vandaag alleen de geschorste Sam Abbink en deze werd vervangen door Mauro van der Poel: Keeper Robin Verstege – Achterhoede Bart Stokman (a), Bram Garritsen, Bas Abbink, Sven Mulder – Middenveld Bas Kortstee, Koen Oosterhuis, Kris Koning – Voorhoede Sander Visschers, Gijs van der Veen, Jurre Heij. De wisselspelers deze middag waren Niels Rondeel,  Dion Besselink, Nick Ziggers, Niek Spiegelenberg, Mauro van der Poel en reservekeeper Quinten Eigenraam (beide JO19-1). Terwijl het 2e elftal in de ochtenduren al hetzelfde affiche hadden afgewerkt tegen de blauw-witten uit Zevenaar, maar dan om een plaats in de res. 1e klas KNVB (zo), en met 4-1 hadden verloren, gingen de spelers van beide teams vanmiddag direct voortvarend van start. Dit leverde een fraaie openingsfase op, waarin Vorden 1 al na 5 minuten in het zadel werd geholpen door het vasthouden van een doorgebroken speler (Gijs van der Veen) en de daarbij behorende straf van een gele kaart en een penalty. Koen Oosterhuis stuurde de keeper naar de verkeerde hoek en scoorde beheerst de 1-0. Wie dacht dat Vorden hierdoor rustiger en met meer vertrouwen kon gaan voetballen, had het mis want de ploeg uit Ooy (Oud-Zevenaar) pakte direct het initiatief en wilde dan ook zo snel mogelijk de opgelopen achterstand teniet maken. Tevens haalde de ploeg uit de 3e klas alles uit de kast om deze nacompetitie goed te beginnen, dus werd er flink geïntimideerd, geprobeerd de tegenstander uit het spel te halen en de scheidsrechter te beïnvloeden met woord en gebaar. Het riep irritatie op bij de thuisploeg en toen op het middenveld vordenspeler Bas Kortstee (immer een toonbeeld van voorbeeldig voetbalgedrag) net een seconde te laat was en daardoor met een duel om een stuiterbal een ‘Nigel de Jongetje’ uitdeelde, sloeg de vlam ff in de pan. OBW vond dit natuurlijk weer aanleiding om te zeuren om een kaart en Gijs van der Veen duwde daarop een van de verbale boosdoeners van OBW naar de grond. ‘Duwen en trekken’ en een hoop tumult maar uiteindelijk na overleg tussen scheidsrechter en de assistent scheidsrechter (van de KNVB) leverde het gehele tafereel twee gele kaarten op (beide ook terecht) voor Bas en Gijs.

OBW dacht er ook tijdig aan om zich te focussen op het voetbal, want daar waren ze veel beter in als in praten en uit het vele balbezit en regelmatig dreigende aanvalsspel werd het in de 26e minuut 1-1. Ook waren zij nog een paar keer gevaarlijk via de corners, die door de linksbenige nummer 10 telkens gevaarlijk voor het doel werden geslingerd, maar ook Vorden liet zich in deze slotfase van de 1e helft niet onbetuigd en in één van de laatste minuten voor de pauze kon Sander Visschers met een ‘tjip-bal’ de met de rug naar het doel staande Koen Oosterhuis bereiken. Deze kon uiteindelijk prima uitdraaien naar zijn ‘favoriete’ linkerbeen en vanaf een meter of 7 daadkrachtig afronden.

Dit was natuurlijk een ‘lekkere’ tussenstand, helemaal gezien het feit dat er dus in de laatste drie wedstrijden helemaal niet was gescoord. Maar in het eerste kwartier van de tweede helft, kropen de geel-zwarten toch nog een paar keer door het oog van de naald. Direct in de 47e minuut was het Robin Verstege die met een katachtige reactie een inzet van 5 meter onschadelijk maakte en dezelfde 28-jarige keeper was ook zeker drie keer zeer attent met doorgeschoten ballen over de verdediging heen, die hij net buiten de zestien toch met de borst, hoofd of ander lichaamsdeel dan zijn handen, onschadelijk kon maken. Eigenlijk hing de 2-2 meer in de lucht als de 3-1, al was Gijs van der Veen met een kopbal op de paal dichtbij een doelpunt voor Vorden, maar een ongelukkig moment van de rechtsback van OBW in de 79e minuut deed de wedstrijd volledig kantelen. Een directe bal tussen de centrale verdediger en rechtsback in door de zojuist ingevallen Nick Ziggers, kon niet verwerkt worden door de rechtsachter en deze liet erg ongelukkig de bal vlak langs zich heen gaan. De voor Jurre Heij ingevallen linksbuiten Niels Rondeel profiteerde optimaal en nam deze doorgeschoten bal direct in de loop mee. Aangekomen op zo’n 10 meter voor de achterlijn gaf hij de bal met links binnenkant voet strak voor precies tussen de keeper en de laatste lijn van OBW. De instormende Sander Visschers kwam keurig voor zijn man en kon tegendraads met de binnenkant van de voet de 3-1 aantekenen. Direct na de aftrap in de 80e minuut was het wederom balverlies van OBW waaruit Vorden direct een counter plaatste en Koen Oosterhuis gaf de bal precies achter de laatste lijn en de kruislings weglopende Sander Visschers (van rechtsbuiten naar midden) draaide zijn lichaam goed bij om zijn tegenstander af te houden en plaatste de stuiterbal met zijn linkerbeen in de verre hoek, 4-1!

Wat een weelde voor de thuisclub, want vier doelpunten in één wedstrijd en dan ook nog eens in de nacompetitie waarbij de sterke tegenstander OBW binnen een minuut knock-out was gebracht, heerlijk! Het team van trainer Klaas Vermeulen was ‘los’ en vooral de ingevallen Nick Ziggers kon in de laatste 10 minuten heerlijk vrijuit voetballen en met zijn onnavolgbare bewegingen was hij de één op één spelende laatste linie van OBW telkens te slim af. Nick stond ook aan de basis van de heerlijke 5-1 door Kris Koning, waarbij hij heel bekeken een één-tweetje opzette met de doorlopende Kris. Deze kwam alleen op de keeper en plaatste de bal precies op de paal, maar omdat hij goed was doorgelopen kon hij in de rebound alsnog de 5-1 aantekenen.

Vorden 1 behaalde met ruime cijfers de halve finale, waarbij het volgende week zondag in Apeldoorn tegen ‘traditionsverein’ Robur et Velocitas (oudste vereniging van afdeling Oost, namelijk opgericht in 1882) om 14.00 uur moet spelen. Net als vandaag met ongeveer 400 toeschouwers, waarvan zo’n 150 uit Zevenaar, verwachten we ook in Apeldoorn een mooie sfeer tijdens het ‘toetje’ van dit seizoen.

 

Ga naar www.johanbolink.nl voor een uitgebreide fotoreportage van Johan.