De situatie van het 1e elftal was na 2 punten uit de laatste 5 wedstrijden en een 11e plaats met 11 punten uit 10 wedstrijden zeker niet rooskleurig te noemen, dus stond er behoorlijke druk op de inhaalwedstrijd (13e speelronde) gisterenmiddag in Druten tegen concurrent DIO (12e plaats). En juist deze onderlinge wedstrijden tegen ploegen wie zich ook in het rechter-rijtje bevinden zijn belangrijk om te winnen en zodoende de felbegeerde 8e (en veilige) plaats te behalen. Waar Vorden tegen Columbia en DCS in deze zogenaamde ‘zes-punten’ wedstrijden zich juist het kaas van het brood liet eten, werd in de Betuwe tegen de nummer 12 op de ranglijst DIO wel de volle buit gepakt. Terwijl het 1e elftal al een paar keer in de slotfase van de wedstrijd de deksel op haar neus kreeg, was het nu juist andersom en werd in de 86e en 89e minuut de winst veilig gesteld door twee doelpunten van de invallers Koen Oosterhuis en Niek Spiegelenberg.  

Van de 17-koppige selectie van trainer Klaas Vermeulen, waren er drie spelers afwezig wegens andere verplichtingen omdat deze zondag in de originele planning als een inhaal-bekerweekend was genoteerd. Om toch te komen tot de benodigde 16 spelers en een reservekeeper moest vanuit het 2e elftal Sem Barendsen gevraagd worden en uit de JO19-1 Chris van de Wijgerd. Quinten Eigenraam was als keeper van de JO19-1 de eventuele stand-in voor Robin Verstege. De afwezigheid van Kris Koning, Luuk Smit en Sam Abbink en tevens de door ziekte niet de gehele week kunnen trainende Koen Oosterhuis, noopte de technische staf (Klaas Vermeulen, René Nijenhuis en Stefan Jansen) tot het samenstellen van een geheel nieuwe middenlinie. Ook werd het systeem iets aangepast en startte gisterenmiddag om 14.00 de geel-zware formatie in een 4-4-2 opstelling, of beter gezegd een systeem zonder buitenspelers. Gijs van der Veen en Nick Ziggers waren de twee frontstrijders en direct daarachter speelde Sander Visschers als vooruitgeschoven pion van het in een ruit opererende viermans-middenveld. De drie overige middenvelders waren bij de aftrap Niels Rondeel, Bas Kortstee en Jurre Heij. De viermans-achterhoede bestond uit Bart Stokman, Bram Garritsen, Dion Besselink en Sven Mulder en Robin Verstege verdedigde zoals de laatste 13 seizoenen en 315 wedstrijden het geval is het doel van Vorden 1.

Wanneer je in een dergelijke formatie speelt en je bent de ploeg in balbezit en opereert dus voornamelijk op de helft van de tegenstander, dan veranderen de magneetjes op het trainersbord al heel gauw van 4-4-2 naar 4-3-3 en helemaal wanneer je op de vierde plek op het middenveld (punt van de ruit naar voren) een speler als Sander Visschers hebt staan, die van nature natuurlijk een aanvallend ingestelde voetballer is. Alleen zijn de vleugels niet ‘vast’ bezet en opereren de beide spitsen  Gijs van der Veen en Nick Ziggers telkens vanuit het centrum en ‘dartelt’ daar dan ook nog eens de reeds genoemde Sander Visschers omheen. Dit vraagt om andere ‘looplijnen’ en andere type inspeelpasses en ook op een andere manier van ondersteunen van de beide ‘half-spelers’, in dit geval Niels Rondeel en Jurre Heij dan in het traditionele 4-3-3 systeem met vleugelspelers. Vorden 1 liet in de 1e helft zien dat dit ‘nieuwe’ systeem en de daarbij behorende andere spelpatronen in balbezit behoorlijk goed uit de verf kwam.  De geel-zwarten waren de licht bovenliggende partij en waren iets meer op de helft van de tegenstander te ontdekken dan de thuisploeg DIO. Vanuit een drukke situatie in het 16-metergebied werd de bal nog een keer van de lijn gehaald door DIO, anders was deze periode ook nog eens met een 0-1 voorsprong bezegeld. Na een half uur moest trainer Klaas Vermeulen een wijziging aanbrengen in zijn opstelling, omdat de op het middenveld aan de rechterzijkant opererende Jurre Heij geblesseerd het veld moest verlaten. Hij werd vervangen door de 20-jarige Sem Barendsen, wie voor het 2e achtereenvolgende seizoen erg goed presteert in het in de res. 2e klas opererende 2e elftal. De ruststand bleef 0-0 ondanks twee goede pogingen van Nick Ziggers (schot net naast) en Gijs van der Veen (inzet op doel gepareerd door de keeper).

In de tweede helft kreeg DIO licht de overhand en dan zie je wanneer Vorden 1 in een dergelijke formatie (4-4-2) meer op eigen helft dient te voetballen en het initiatief aan de tegenstander moet laten, de magneetjes ook daadwerkelijk meer in deze ‘middenveld met een ruit’ formatie blijft opereren. Maar ook verdedigend zag dit er allemaal behoorlijk goed uit en behielden de geel-zwarte in ieder geval de nul. Het was wel jammer (zeker voor Sem zelf) dat na 70 minuten de in het eerste elftal debuterende Sem Barendsen weer gewisseld moest worden wegens een ‘duizelig gevoel’ na een kopduel. Koen Oosterhuis kwam in het veld en nog geen vijf minuten later werden ook de laatste drie wissels doorgevoerd. Klaas Vermeulen wilde perse drie punten mee naar Vorden nemen en probeerde in deze typische ‘0-0 wedstrijd’ toch nog iets te forceren met Bas Abbink voor Dion Besselink, Chris van de Wijgerd voor Niels Rondeel en Niek Spiegelenberg voor Nick Ziggers. En deze wissels betaalden zich naar bleek dubbel en dwars uit …..

Met nog vijf minuten op de klok drong Vorden weer eens aan en speelde Koen Oosterhuis zich op ‘randje zestien’ keurig vrij en legde aan met zijn linkerbeen voor een geplaatst schot in de voor hem linkerhoek. Alles en iedereen van Vorden juichte in de stromende (miezer)regen en liet thuisclub DIO (als verzopen katten) in mineur achter. Eindelijk eens een beslissing in de slotfase in het voordeel van Vorden en dat zag je duidelijk terug in de reacties van de geel-zwarte ploeg. Vorden was ‘los’ en nog geen drie minuten later kreeg de 19-jarige Niek Spiegelenberg vanaf dezelfde afstand en dezelfde plek als Koen ook een eigen gecreëerde schotkans en ook deze poging verdween keurig in het doel van DIO: 0-2.

Vorden 1 pakt dus de volle buit in Druten en nam zodoende ook afstand van deze directe concurrent om de twee degradatieplaatsen en drie nacompetitieplaatsen. Met 14 punten uit 13 wedstrijden en een doelsaldo van 18 voor en 23 tegen staat het nu na de 14 speelrondes op de 9e positie en heeft het met drie punten achterstand de veilige 8e positie van Schalkhaar in ieder geval weer in het vizier. Wat ook prettig is om te constateren is het feit dat de afwezigheid van drie spelers prima opgevangen kan worden door de brede selectie en er maar twee vervangers aangewezen diende te worden uit het 2e en de JO19-1. Helemaal mooi is om te zien dat deze twee vervangers, de 20 jarige Sem Barendsen en de 17-jarige (!) Chris van de Wijgerd zich uitstekend manifesteerden en lieten zien dat ook na de groep van 17 spelers (met daarin zeven spelers onder de 23)  voor de nabije toekomst voldoende potentie aanwezig is voor het spelen in de 2e klas KNVB met eigen jongens.

De 19-jarige eerste jaars senior Niek Spiegelenberg scoort zijn eerste doelpunt voor Vorden 1 (0-2 DIO-Vorden):

De 20-jarige Sem Barendsen, soeverein aan de bal op het middenveld, maakte zijn debuut in het 1e elftal in een officiële wedstrijd.

De 17-jarige (!) eerstejaars JO19-speler Chris van de Wijgerd maakte als invaller in de 75e minuut zijn debuut voor het 1e elftal van v.v. Vorden.