Het was voorafgaand aan de wedstrijd Markelo tegen Vorden en de overige wedstrijden in de 22e speelronde van 2G al een gekkenhuis wat betreft de strijd om de veilige 8e plaats, maar de 1-1 van de geel-zwarten tegen de promovendus uit Salland, de winst van Leones, Trekvogels en Beuningse Boys, het gelijke spel van DCS en het verlies van Varsseveld zorgt nu helemaal voor een krankzinnig slot van deze competitie. Want naast de hierboven 7 genoemde verenigingen, doet het gisteren door een ‘vrije beurt’ niet in actie gekomen Schalkhaar ook nog mee om deze voor trainer en spelers gekmakende race om directe handhaving. Op het fraaie en druk bezochte sportpark in Markelo, waar de heiharde wind dwars over het veld joeg en een zeer grote invloed had op het spel van beide kanten, was het belang van deze wedstrijd ook duidelijk af te lezen op de uitvoering van de beide ploegen. Er werden geen risico’s genomen en het verplaatsen van de bal naar een gedeelte van het veld waar balverlies niet direct dodelijk is kreeg, ook nog eens door de enorm vervelende wind, vaker de voorkeur van beide ploegen dan eigenlijk vanuit hun intentie lief was. Uiteindelijk kwam er een verdiende 1-1 op het scorebord te staan, maar toen de uitslagen van de in de laatste minuten besliste wedstrijden van Beuningse Boys, Trekvogels en Leones bekend werden, bleek dat dit gelijke spel voor beide ploegen eigenlijk een nederlaag betekende.

Vorden 1 begon in nagenoeg dezelfde opstelling als de vorige week tegen Columbia met 4-0 gewonnen wedstrijd op ons eigen Europlanit Buitensportpark, op één uitzondering na. De linksbenige Sam Abbink had de hele week uit voorzorg niet getraind en werd in de basisopstelling vervangen door Koen Oosterhuis. De basiself bestond dus uit Robin Verstege – Bart Stokman (a), Bram Garritsen, Bas Abbink, Sven Mulder – Koen Oosterhuis, Bas Kortstee, Kris Koning – Nick Ziggers, Gijs van der Veen, Sander Visschers. Als de nummer 12 t/m 17 stonden deze middag op het wedstrijdformulier de namen Niels Rondeel, Sam Abbink, Dion Besselink, Luuk Smit, Jurre Heij, Niek Spiegelenberg en reservekeeper Quinten Eijgenraam.

Vraag aan de gemiddelde voetballer onder welke weersomstandigheden hij/zij echt een hekel heeft om onder te voetballen en dan komt regen, vorst en hitte 9 van de 10 keer niet bovenaan het lijstje te staan, maar wel ‘WIND’.  En waaien deed het gisteren in Markelo en niet zo’n klein beetje ook. Dwars over het veld joeg een windkracht 7 á 8, precies vanuit de kant waar de fraaie dorpsclub Markelo onbeschut vier velden heeft liggen,  en had zodoende enorme invloed op iedere bal die door de lucht werd gespeeld. Deze wind is eveneens enorm irritant voor de spelers zelf, want bij iedere loopactie, iedere stap die je zet en iedere actie of duel dat je aangaat, heb je deze harde wind midden in je snufferd en zorgt het voor een negatieve invloed op de uitvoering.

Ondanks dat in de inleiding is gesproken over een uiteindelijk verdiend 1-1 gelijkspel, waren de verhoudingen wel over beide helften verdeeld. De eerste helft was duidelijk voor Markelo en naast het doelpunt in de 22e minuut, viel er ook nog een bal tegen de paal te noteren, een 1 tegen 1 situatie in ‘de zestien’ waar keeper Robin Verstege als winnaar uit kwam en nog een vrije schietkans van 13 á 14 meter die uiteindelijk door routinier Verstege zonder al teveel moeite onschadelijk gemaakt kon worden. Al deze situaties kwamen voort uit snelle uitbraken en direct spel van Markelo waarbij telkens het middenveld van Vorden in een ondertal-situatie terecht kwam en de achterhoede van Vorden uit elkaar werd gespeeld door lopende mensen. In de 22e minuut was er een dergelijke uitbraak voor Markelo aan de linkerkant. Deze speler kapte de bal nog weer een keer terug op zijn rechterbeen en doordat er te weinig druk op de bal werd geplaatst, kon deze speler de bal met een fraaie boog de bal bij de ‘tweede paal’ neerleggen precies over de terug verdedigende Kris Koning heen. Kris draaide zich ‘links om’ en precies op het moment dat hij wilde blokken, kapte de rechtsbuiten van Markelo de bal nog een keer naar binnen toe en schoot daarna met links in de ‘korte hoek’ raak. Even later was er weer een snelle uitbraak vanaf de linkerzijde en ditmaal werd hij met een scherpe lage voorzet in het doelmond gebracht. Twee spelers van Markelo kwamen keihard in de situatie aan gesprint en de doelpuntenmaker tikte de bal met een sliding tegen de ‘verre paal’. De derde mogelijkheid van Markelo was wederom een situatie waarbij de achterhoede van Vorden, dat normaal gesproken als zeer betrouwbaar bekend staat en weinig weg geeft, uit elkaar werd gespeeld en de lopende mensen van Markelo in een kansrijke positie kwamen. Dit keer kon Robin Verstege reddend optreden en de ‘1-tegen-1’ situatie als winnaar afsluiten.

Kwam Vorden dan nog wel in beeld in deze qua veldspel redelijk in evenwicht zijnde 1e helft? Jazeker wel, alleen niet op basis van uitgespeelde aanvallen. In de 30e minuut kreeg Vorden aan de rechterkant een inworp en deze werd door Bas Abbink (met de wind mee) in de zestien gegooid, waarbij Kris Koning vanaf 7 meter keihard en prima inkopte, maar door de redding van de doelman was slechts een cornerbal het resultaat. In de allerlaatste minuut was er wel sprake van een uitgespeelde aanval ‘over de grond’ van Vorden. Vanuit de achterhoede werd via direct spel een linie overgeslagen en de daaruit volgende kaatsbal werd vanuit het middenveld ook weer direct laag over de grond ingespeeld op de sprintende Gijs van der Veen. De spits van Vorden kwam alleen voor de keeper, maar moest de bal wel ineens nemen en daardoor ook snel beslissen. Vlak voor de inglijdende keeper van Markelo besloot Gijs de bal ‘te stiften’, maar jammer genoeg voor hem en voor heel Vorden verdween deze kans over het doel van Markelo.

In de tweede helft werd Sam Abbink ingewisseld voor Kris Koning, die als ‘aanvallende middenvelder’ weliswaar genoeg energie in de wedstrijd bracht, maar teveel balverlies leed en daardoor aanleiding gaf voor uitbraken van Markelo. Met Sam werd het middenveld ‘vaster aan de bal’ en kon er veel vaker van achteruit ingespeeld worden op de drie middenvelders Koen, Bas en Sam. En de tandem van ‘de gebroeders Abbink’  was weer in ere hersteld en nadat vorige week tegen Columbia dit al twee doelpunten had opgeleverd, was het ook nu weer raak! In de 55e minuut kreeg Vorden twee cornerballen achter elkaar te nemen en beide keren vanaf de rechterkant. En net als vorige week tegen Columbia legde Sam Abbink met zijn linkerbeen de bal weer keurig op het hoofd van zijn broer Bas Abbink en deze knikte keurig raak en bracht zodoende de gelijkmaker op het scorebord.

Vorden 1 had de overhand en in tegenstelling tot de 1e helft had de achterhoede van Vorden nu niet meer te maken met snelle uitbraken en lopende spelers vanuit het middenveld van Markelo. Bart Stokman had de jonge gevaarlijke Sem Warmelink prima in de tang en ook Sven Mulder had in de tweede helft niet veel meer te duchten van de in de 1e helft nog zo dreigende rechtsbuiten. Vorden speelde telkens met haar achterhoede tegen de middenlijn aan en zette als elftal telkens druk op de achterhoede van Markelo. Zo ook in de 65e minuut toen aan de linkerkant voorin bij Vorden de naar rechts (voor Markelo) uitgeweken centrale verdediger van Markelo ter hoogte van de dug-out goed werd afgejaagd en de ‘inspeelpass met rechts eruit werd gehaald’. De centrale verdediger draaide om zijn as om direct daarna met zijn linkerbeen in één beweging de bal terug te spelen op de keeper, om zodoende de opbouw via de andere kant te laten verlopen. Ze hadden echter niet op Gijs van der Veen gerekend, want deze stond heel slim precies tussen de keeper en de verdediging van Markelo gepositioneerd en kon zodoende met de bal aan de voet richting het doel. Aangekomen in de zestien omspeelde Gijs op volle snelheid de keeper uit, maar kwam wel met zijn linkerbeen uit en besloot dus niet op doel te schieten, maar de bal schuin terug te leggen op de inlopende Koen Oosterhuis en daarmee de keeper ook kansloos te laten. Koen legde de bal nog één keer goed op zijn linkerbeen, maar zag de instormende en de zich in de baan van het schot glijdende verdediger van Markelo over het hoofd. De ongeveer 75 supporters (het was gezellig druk langs de lijn in Markelo) van Vorden grepen zich bij hun hoofd en ook de bank en de spelers van Vorden beseften dat dit een opgelegde kans was om op voorsprong te komen.

Het laatste gedeelte van de wedstrijd werd aan vordenzijde behoorlijk beïnvloed door het uitvallen van Sam Abbink en het ritme verdween daardoor een beetje bij de in het oranje-rood spelende uitploeg. Aangezien Markelo nog maar twee wedstrijden hoeft te spelen (en de rest van de ploegen drie) gingen de zwart-witten nog volop voor de winst. Meer dan een paar gevaarlijke ingooien leverde dit echter niet op en aan de andere kant kreeg Vorden nog een goede mogelijkheid in de vorm van een vrije trap op ‘randje zestien’, maar deze inzet verdween over het doel.  Het duel eindigde dus in 1-1 en dit een prima weergave van de qua veldspel en doelkansen evenwichtige wedstrijd. Alleen door de winst van Beuningse Boys, Leones en Trekvogels schoten beide ploegen hier niet veel mee op. De situatie is zelfs ongunstig te noemen met in het achterhoofd echter wel de wetenschap dat beide thuiswedstrijden tegen Varsseveld en DIO in ieder geval gewonnen moeten worden. Markelo schoot ook niets op met dit gelijke spel en al helemaal omdat zij nog maar twee wedstrijden hoeven te spelen (net als Varsseveld trouwens).

4. Varsseveld 22-33

5. Leons 21-32

6. Trekvogels 21-31

7. Markelo 21-31

8. Beuningse Boys 21-30

9. DCS 21-30

10. Vorden 21-28

11. Schalkhaar 2-24

De nummer vier van de ranglijst wordt de winnaar van de 3e periode en neemt deel aan de nacompetitie voor promotie naar de 1e klas. De nummers 9, 10 en 11 nemen deel aan de nacompetitie voor promotie  naar (of behoud van) de 2e klas .