Vorden 1 heeft vanmiddag een dure nederlaag geleden en voor de eerste keer in dit kalenderjaar verloren en in Malden de punten aan Union gelaten. Terwijl het in de voorgaande wedstrijden tegen DIO, WAVV en Eendracht drie clubs uit de top 4 had bestreden en hierin 5 punten heeft behaald, verloor het nu met 2-0 tegen een directe concurrent uit de grote middenmoot van 2I. Naast Vorden, verloren ook de andere clubs uit het rechter-rijtje zoals DCS, VIOD en Varsseveld zodat Vorden op de 10e plaats blijft staan met 18 punten uit 16 wedstrijden.

Vorden 1 moest het vanmiddag uit de groep van 16 stellen zonder Roy Böhmer, Ate Barendsen, Wiebe de Jong en Bas Abbink, waardoor naast Gijs van der Veen er twee JO19 spelers Dion Besselink en Nick Ziggers op de bank zaten. Niels Rondeel had zijn basisplek weer terug en Sven Mulder begon op het middenveld op de plek van Roy en Luuk Smit loste het probleem op van de geschorste Bas Abbink. Het 1e elftal begon dus met de volgende basisopstelling : Verstege, Stokman, Kortstee, Smit, Rondeel, Oosterhuis, Mulder, Abbink, Horstman, Hiddink, Koning. Het team van trainer Manfred Graven kwam erg slecht uit de startblokken, terwijl direct ook al duidelijk werd dat het vanmiddag tegen een gelijkwaardige tegenstander zou spelen. Vooral op het middenveld stond het niet goed bij Vorden 1 en werden de duels niet of op het verkeerde moment aan gegaan. Op de belangrijke momenten (stuiterballetjes tussen twee spelers in, kopduels na een dwarrelbal door de straffe wind, duels na een moeizame aanname bij Union) werd er niet genoeg druk gezet op de bal in deze linie van het veld, waardoor Union te makkelijk vrij aan de bal kon komen en met prima dieptepasses over onze verdediging heen telkens de voorwaartsen aan het werk kon zetten. In het eerste kwartier van de wedstrijd had het zomaar 3-0 kunnen staan, toen eerst een hoge bal over Luuk Smit heen viel en de spits alleen voor Robin Verstege gelukkig voor Vorden de bal naast schoot, ten tweede de linksbuiten met een steekbal schuin alleen voor onze doelman werd gezet maar zijn inzet nipt voorlangs zag rollen en ten derde een hoge voorzet van de rechterkant diep bij de 2e paal ineens op de slof door de spits van Union werd genomen en vanaf 6 meter in het zijnet terecht kwam. Vorden leek te ontsnappen, maar in de 17e minuut was het toch raak toen de bal na een aanval van Union niet echt lekker werd weg gewerkt en via de rechterkant weer in het 16-meter gebied werd gebracht. Nadat eerst een inzet nog werd geblokt, maar de bal pardoes weer in de voeten kwam van Broeders van Union, haalde deze toen wel goed uit en scoorde vanaf 10 meter met een bekeken schot.

Of het deze tegentreffer was of een ander moment, maar ineens kreeg Vorden 1 de geest en had het weer vat op de wedstrijd. Sam Abbink en Koen Oosterhuis hadden het middenveld weer in handen en vooral voorin was het Daan Horstman die telkens gevaarlijk en met veel diepgang aan het werk werd gezet. Ook achterin had de vier mans verdediging de zaakjes goed voor elkaar en speelden Bas Kortstee en Luuk Smit als nieuw centraal duo een goede wedstrijd en haalde ook de 19-jarige Niels Rondeel als linksback een ruime voldoende. Het veldspel van Vorden in balbezit was op het prima bespeelbare kunstgras van Union ook goed en de bal ging makkelijk van voet tot voet en er vielen ook goede aanvallen te noteren. In de 42e minuut werd er wederom goed ‘van helft gewisseld’ met een crosspass van links naar rechts en kwam Bart Stokman prima opzetten en werd door Kris Koning aan het werk gezet. De voorzet van Bart bleef door de harde wind heel raar hangen bij de 2e paal, waardoor Frank Hiddink vrij en ongehinderd in kon koppen, maar deze zag zijn inzet van dichtbij (2 meter) via de knie van Sven Mulder over het doel verdwijnen.

Na de rust was het spelbeeld hetzelfde als de laatste 20 minuten van de 1e helft, namelijk een nagenoeg gelijkwaardige wedstrijd waarin beide ploegen goede aanvalspatronen op de kunstgrasmat legden met een licht voordeel voor de geel-zwarten. Volledig uit het niets kwam echter in de 60e minuut de stand op 2-0 toen een lange hoge bal van de keeper verkeerd werd beoordeeld door Bas Kortstee, waarbij gezegd moet worden dat de spits van Union slim zijn lichaam gebruikte en daarmee Bas ‘buitenspel’ zette en ineens met het gezicht naar het doel achter de stuiterende bal stond. Robin moest kiezen uit twee kwaden, want blijven staan zou betekenen dat de spits alleen op hem af kwam en uit het doel komen had als risico dat de spits net iets eerder bij de stuiterende bal zou zijn. Robin Verstege koos voor het laatste en werd nipt verschalkt door de spits Voss die de bal keurig over hem heen wipte. Het leek wel of dit de genadeklap was voor de uitclub, want de wedstrijd bloedde helemaal dood. Union controleerde de wedstrijd en liet Vorden tot aan haar eigen 16-meter gebied haar gang gaan. De na rust ingevallen Gijs van der Veen speelde als vierde spits en nam dus de plaats in van de 3e middenvelder Sven Mulder en Vorden kwam dus in een soort 4-2-4 te spelen. Koen en Sam waren de overgebleven middenvelders waarbij Koen ervoor koos om telkens in de opbouw de bal ‘op te halen’ in de achterste linie en van daaruit het spel te verdelen. Vorden leek hierdoor wel aan te dringen, maar Union was telkens veel gevaarlijker bij de omschakel-momenten, maar speelde dit erg slecht uit en gaf Vorden zodoende telkens nog het gevoel dat de ‘annschlusstreffer’ mogelijk was. In de 88e minuut leefde het duel aan geel-zwarte zijde ineens op, toen Gijs van der Veen door een schitterende individuele actie twee man passeerde in het 16-meter gebied en alleen voor de keeper net naast en hoog in het zijnet schoot. Er kwam dus geen slotoffensief en de wedstrijd kabbelde voort richting het eindsignaal van de uitstekend fluitende scheidsrechter Stienezen.

Nog wel moet worden aangetekend dat de 17-jarige Dion Besselink alweer voor de 11e keer inviel, sinds zijn debuut vorig seizoen tegen DCS en wederom zijn taak als linksback prima invulde en de 17-jarige Nick Ziggers zijn debuut maakte in het 1e elftal als invaller voor Sam Abbink. De vorige week tijdens de oefenwedstrijd tegen Sp. Lochem al prima spelende en zelfs scorende Nick Ziggers liet zich van zijn goede kant zien door een aantal goede aannames, prima lichaamsschijnbewegingen en een fraaie individuele actie. Vorden 1 moet het ook altijd hebben van aanvullingen vanuit de eigen jeugd als er sprake is van afwezigheid bij de eerste 16 spelers en het is daarom ook mooi om te zien dat Nick naast Dion Besselink, Bart Jansen, Lars van der Veen, Esly Lindenschot, Niels Rondeel, Kris Koning, Pelle Hoppen, Anne Hezemans, Luuk Smit, Sven Mulder, Ties Wentink en Guido Beerning alweer de 14e A1 (JO19-1) speler is wie zijn debuut maakt in het 1e elftal sinds het vanaf 2015-2016 in de 2e klas speelt.

Vorden 1 speelt zondag uit tegen Spero en deze op de 8e plaats bivakkerende ploeg uit Elst staat 3 punten voor op de nummer 10 Vorden.

 

De dit seizoen al eens ingevallen jeugdspelers Bart Jansen (staand 2e van linksboven), Nick Ziggers  (staand 2e van rechts midden) en Dion Besselink (staand 3e van links midden) in de C1 (JO15-1) van het seizoen 2016-2017.