Na de 3-1 overwinning op Keyenburgse Boys, heeft Vorden 1 vanmiddag in Hengelo Gld tijdens het Quick-toernooi met 1-1 gelijk gespeeld tegen gastheer PAX. De naar de 4e klas gedegradeerde blauw-witten kwamen met 1-0 voor in de 1e helft, maar door een doelpunt van Gijs van der Veen trok Vorden de stand weer gelijk; 1-1. Ondanks enkele goede mogelijkheden in het laatste half uur van de wedstrijd, bleef de stand gelijk en aangezien Ruurlo een half uur eerder ook haar 2e wedstrijd won (vrijdag won Ruurlo al met 5-2 van PAX), werden de geel-zwarten onder leiding van trainer Jan Lorsé door de 3-2 overwinning op Keyenburgse Boys de winnaar van dit toernooi. De 2e plaats van Vorden leverde aanvoerder Bart Stokman een fraaie envelop met inhoud op en al met al kon zowel de organisatie van het Quick-toernooi als Vorden 1 met een tevreden en goed gevoel terug kijken op dit eerste speelweekend in de voorbereiding. 

Naast twee nuttige oefenwedstrijden in de voorbereiding had hoofdtrainer Klaas Vermeulen ook als doelstelling om in dit weekend zoveel mogelijk spelers van zijn selectie een keer in actie te zien. Afgelopen vrijdag had hij daarom al 18 spelers mee genomen en ook vanmiddag tegen PAX kwamen er 18 spelers in actie. Ten opzichte van vrijdag waren nu Koen Oosterhuis en Kevin Vliem nieuwkomers, waardoor Milo van der Pol en Chico Lindenschot ten opzichte van de vrijdagavond-selectie ontbraken. De beginopstelling van Vorden 1 was deze middag: Robin Verstege – Bart Stokman, Bas Kortstee, Dion Besselink, Niels Rondeel – Koen Oosterhuis, Kris Koning, Kevin Vliem – Niek Spiegelenberg, Gijs van der Veen, Werner Rondeel. Het eerste kwartier was van Vordenzijde voldoende en met het ietwat betere veldspel, meer initiatief en dwingender spel liet Vorden zien dat het twee klasses hoger speelt dan tegenstander PAX. Maar na een kwartier kantelde dit beeld van de wedstrijd volledig en werd het steeds poverder wat de geel-zwarten lieten zien. PAX won vaker de duels op het middenveld, kon zodoende enkele meters meer vooruit spelen en kregen ook meer zelfvertrouwen doordat voorin de spelers van de thuisclub ook in kansrijke positie werden gebracht. Dit leverde dan ook de 1-0 op, toen in de 25e minuut een lange bal van 40 meter over Bart Stokman heen viel en in eerste instantie het leek dat onze aanvoerder alsnog het sprintduel zou winnen. Net op het moment dat hij met het hoofd de voorsprong in het duel wilde verzilveren met balbezit en het onschadelijk maken van de linkerspits, verslikte de rechtsback van Vorden 1 zich en liet hij de tegenstander (volgens mij Meerlo) de bal ontfutselen. Deze linkerspits nam de bal keurig mee en bediende de meegelopen rechterspits en deze kon van zeven meter de bal rustig in tikken.

Wat daarna het meeste opviel was een moment in de 38e minuut toen Vorden wilde gaan pressen bij de achterlijn om PAX het vuur aan de schenen te liggen, maar door prima positiespel en keurige driehoekjes speelde de jeugdige hengelose ploeg zich onder de druk uit en bouwde na een kantwissel ook weer prima op richting hun voorhoede. Vorden kreeg dus geen vat op PAX en moest met een 1-0 ruststand aan de thee, terwijl het in de kleedkamer ook mee kreeg dat de andere wedstrijd in het voordeel verliep van Ruurlo, gezien de 3-2 tussenstand.

In de tweede helft werd er gewisseld en kwamen de 20-jarige Bram Garritsen en routinier Bas Abbink in het veld en de middenvelders Luuk Smit en Jurre Heij en daardoor was de opstelling als volgt : Robin Verstege – Bart Stokman, Bram Garritsen, Bas Abbink, Niels Rondeel – Luuk Smit, Koen Oosterhuis, Jurre Heij – Werner Rondeel, Gijs van der Veen, Niek Spiegelenberg. Het nieuwe centrale duo (Bas Kortstee en Dion Besselink bleven achter in de dug-out) begon direct vooruit en dwingend te spelen, waarbij vooral de rol van Bram Garritsen opvallend was door zijn rust, snelle handelen (rechts aannemen, links inspelen) en fysieke duels. Ook het feit dat Luuk Smit en Jurre Heij nu op het middenveld kwamen te spelen en dichter tegen de voorhoede gingen spelen zorgde voor een ander spelbeeld dan de 1e helft. Pax werd terug gedrongen en nu resulteerde het afjagen en druk zetten bij de opbouw van PAX door Vorden 1 wel in balbezit en kwamen de hengeloers niet meer van hun eigen helft af. Constant veroverde Vorden (vaak in tweede of derde instantie) de bal en speelde daarna direct de voorhoedespelers aan. De lopende en diep spelende middenvelders Luuk Smit en Jurre Heij kwamen gevaarlijk door en ook de op papier linksbuiten spelende Niek Spiegelenberg werd in deze eerste fase van de 2e helft vaak aangespeeld en dwong met prima ‘één-tweetjes’ en loopacties respect af. Gijs van der Veen, tot dan toe ietwat ongelukkig spelend, kwam in de 60e minuut keurig voor zijn man en rondde een voorzet van rechts van Bart Stokman vanaf een meter of 15 uitstekend af door met rechts de bal ineens uit de lucht te nemen. Hij wist dat hij deze bal niet vol moest nemen, maar meer van zijn voet moest laten glijden en via de binnenkant van de paal werd de invaller-doelman van PAX tegendraads verslagen. Een keurige ‘spitsengoal’ en een verdiende gelijkmaker op dat moment.

Er werd door gewisseld en Rahem Pabai kwam in het veld voor de moe gestreden Gijs van der Veen en aangezien Rahem aan de buitenkant ging spelen (afwisselend met Werner Rondeel) kwam Niels Spiegelenberg meer op ‘negen’ te staan. In deze laatste 20 minuten kreeg Vorden 1 zeker vier á vijf opgelegde kansen in het zestienmeter gebied, maar iets te lang treuzelen door Niek, twee verkeerde aannames van Rahem en het niet niet goed anticiperen op twee keurige voorzetten van de opkomende Niels Rondeel vanaf de achterlijn, zorgde ervoor dat de vordense aanhang achter het doel niet hoefde te juichen. In de laatste vijf minuten moesten Niels en Koen wegens vermoeidheid nog gewisseld worden en zodoende kwamen Kevin en Dion nog weer ff in het veld. Het slotakkoord was weer voor Vorden toen na een inworp van Bas Abbink de bal rond de zestienmeterlijn richting Jurre Heij stuiterde. Wat volgde was een schietkans vanaf 16 meter, maar Jurre nam de bal ‘mit vollem risico’, zoals de duitsers dit zo mooi zeggen, en schoot hoog over en nadat de scheidsrechter direct hierna op zijn fluitje blies, stuiterde de bal precies op baan 3 van de aangrenzende tennisbaan van Hengelo over het net.

Jurre kon zijn sterke optreden dit weekend daarom jammer genoeg niet opluisteren met een doelpunt tegen PAX en vandaar dat de eindstand 1-1 werd. Vorden eindigde met de vier veroverde punten op de tweede plaats, voor Keyenburgse Boys (vierde met nul punten) en PAX (derde met 1 punt) maar achter eindwinnaar Ruurlo (zes punten uit twee wedstrijden).

Vorden gaat deze week verder met de voorbereiding en zal komende dinsdag en donderdag met een volledige selectie (alleen Sander Vissers is nog licht geblesseerd) twee trainingen afwerken, waarna het 2e elftal het komende weekend een wedstrijd afwerkt tegen Sp. Lochem 2 en Vorden 1 zondag aantreed tegen 1e klasser Grol.

Klik op de site van Johan Bolink (Johanbolink.nl) voor een fraaie reportage van Vorden 1 op het Quick-toernooi.