We hebben al een paar weekenden gekend dit seizoen, waarin vooral bij de senioren, maar ook bij de jeugd de meeste wedstrijden in dat betreffende weekend werd gewonnen. Dit weekend was het echter op zaterdag al moeizaam bij de jeugd met verliesbeurten van o.a. de JO19-1, JO17-1, JO13-1 en de JO11-1, en ook op zondagmorgen verloren beide teams wie in actie kwamen, namelijk Vorden 2 en VR1, met duidelijke cijfers. Vorden 1 had dus de kans om in Geesteren (OV) hier een uitzondering op te vormen, maar ook de ploeg van trainer Wouter Schouten kwam niet tot een resultaat en verloor verdiend met 2-0 van Stevo. Het werd op deze manier dus een slecht weekend voor het 1e elftal, want na de vierde verliespartij van dit seizoen blijft ons vlaggenschip op 8 punten steken uit 8 wedstrijden. De geel-zwarten staan nu net 1 plaats boven de drie rechtstreekse degradatieplaatsen en spelen volgende week de thuiswedstrijd tegen Reutum.  

Bij Vorden 1 waren zowel Sam Abbink, Kris Koning, Bas Kortstee  en Niels Rondeel weer beschikbaar t.o.v. de vorige wedstrijd tegen AZC en vandaar dat de basisopstelling als volgt eruit zag: Robin Verstege – Bart Stokman, Bas Kortstee, Sven Mulder – Sam Abbink, Koen Oosterhuis, Kris Koning, Luuk Smit – Nick Ziggers, Sander Visschers, Werner Rondeel. Op de prachtig in de zittribune verwerkte dug-out zaten verder Gijs van der Veen, Jurre Heij, Niels Rondeel, Renz Arink (JO19-1) en Jacco Kettelerij (JO19-1) en reservekeeper Esli Lindenschot.  Het bleek al snel dat het een wedstrijd zou worden waarbij de fysieke duels op vooral het middenveld beslissend zouden zijn voor het wedstrijdverloop. STEVO, de club uit het Overijsselse Geesteren met net als Vorden zo’n 4500 inwoners, had achterin een verdienstelijk spelende laatste man met een prima inspeelpass en voorin twee grote, fysiek sterke spitsen. Veelal probeerde STEVO op deze wijze in balbezit via de hierboven genoemde laatste man de beide spitsen te bereiken en van hieruit via of een kopduel of een kaatsbal op het middenveld een aanval op te zetten. Vorden had deze speelwijze redelijk tot goed onder controle, vooral doordat achterin uitblinker Bart Stokman en de snelle en wendbare Bas Kortstee en Sven Mulder de spitsen redelijk tot goed konden bespelen en bedwingen. Om zelf in balbezit ook tot kansen te komen, was in de eerste helft een ander verhaal. Voetballend kon Vorden in de 1e helft een stempel drukken op de wedstrijd, maar dat was vooral in de achterhoede en op het middenveld. Zelf tot kansen komen en echt voorin gevaar stichten, zat er deze eerste 45 minuten niet in. Toch zaten de de geel-zwarte supporters wel twee keer op het puntje van de banken onder de tribune, toen zowel Koen Oosterhuis als Sander Visschers (na onderschepping van een opbouwpoging bij STEVO) een schotpoging in gedachten hadden, maar beide keren op het laatst toch besloten voor een combinatie.

STEVO kwam in de gelijkwaardige 1e helft toch op een 1-0 voorsprong toen in de 20e minuut de lange spits op het middenveld werd aangespeeld. Centrale verdediger Bas Kortstee dekte kort door en volgde de spits tot aan de middenlijn, maar op het moment dat Bas wilde ingrijpen ging de spits een één-twee aan met de rechtshalf en kwam zodoende gevaarlijk met het gezicht richting het doel. Met een prima steekbal en na een struikelpartij van Sven Mulder kwam de bal precies in de loop van de andere lange spits. Deze trok de bal keurig terug en zodoende kon STEVO eenvoudig op 1-0 komen.  Zoals gezegd was het een gelijk opgaande wedstrijd, maar STEVO had wel drie doelpogingen tegenover Vorden geen één. Maar net als vorige week was nu ook Robin Verstege wederom in topvorm en ranselde  hij op katachtige wijze een vrije trap uit de linker kruising en tikte hij een schot in de rechterbovenhoek met een reflex uit de hoek. De derde poging waarbij Robin zijn zweeftalenten mocht laten tonen was in de 38e minuut, toen wederom een inzet van STEVO richting de rechterbovenhoek dreigde te gaan. Met een schitterende reflex kreeg hij nog net zijn hand tegen de bal en deze verdween met een boogje boven op de lat. De terug stuiterende bal werd door de razendsnel weer van de grond gekomen Robin Verstege uit de lucht geplukt, waarna het gevaar dus geheel was verdwenen.

In de tweede helft waren de eerste 20 minuten van Vorden onder de maat. Het elftal had op de belangrijkste plekken op het veld (maak de middencirkel twee keer zo groot en je hebt dit gebied te pakken) niet in de gaten wat de wedstrijd vroeg en verloor telkens de cruciale duels. Vooral de duels in de lucht werden met de verkeerde intentie aangegaan, waarbij vaak de opzet en de bedoeling was om deze ballen aan te nemen of dood te maken op de grond, terwijl de wedstrijd hier helemaal niet naar was en de tegenstander dit ook niet toe liet. Vorden verloor daarom vaak deze ballen met een tegenaanval als gevolg en daarbij kwam STEVO in de 60e minuut heel gevaarlijk alleen op de keeper, maar het halve lobje hobbelde gelukkig voor Vorden voorlangs. Er kwam in deze fase vanuit Vorden zicht geen druk op de bal, geen overwicht het middenveld en al helemaal geen opbouw en voetballende oplossingen zoals deze in de eerste helft af en toe wel te zien waren. Na het inbrengen van Gijs van der Veen voor Nick Ziggers veranderde het spelbeeld iets, want niet alleen kon Gijs af en toe aangespeeld worden, maar ook de ‘tweede ballen’ en de druk vooruit werd meer uitgevoerd. Aanjager Bart Stokman speelde hierin wederom een belangrijke rol, maar ook Sam Abbink, Kris Koning, Luuk Smit en Sander Visschers kwamen in deze fase een aantal keren op een sterke wijze in beeld. Vorden schoot in deze fase een vrije trap precies op de kruising (Sam Abbink) en schoot twee keer een inzet rondom de 16-meterlijn net voorlangs, nadat een afgeslagen corner twee keer keurig was opgevangen.  Precies op het moment dat dus deze druk vooruit tot mogelijkheden leidde en er wellicht een 1-1 in het verschiet lag, sloeg STEVO keihard toe. Sander Visschers en Sam Abbink losten een situatie aan de linkerkant op de helft van v.v. Vorden keurig op en met een prima één-twee werd Sander vrij gespeeld en hij kon daarna via Robin Verstege het 1e elftal opnieuw aan een aanval laten beginnen. Zijn pass richting Robin was echter veel te hard en na de poging van Robin om deze ook nog met een stuiter gepaard gaande terugspeelbal te verwerken kon hij niets anders dan met een sliding de situatie te redden. De ‘blokbal’ stuiterde echter precies voor de voeten van de ingevallen spits en deze kon de bal zo in het lege doel tikken: 2-0.

Vorden had nog twintig minuten en ondanks het inbrengen van Jurre Heij kwam er niet meer echt gevaar voor het doel van STEVO. De thuisploeg speelde de wedstrijd uit en zorgde door de 2-0 overwinning er voor dat zij nu op een gedeelde tweede plaats staan. Voor Vorden 1 waren de druiven zuur en zij moesten opnieuw een nederlaag incasseren tegen een gelijkwaardige tegenstander (ATC en BWO).  Precies vier weken geleden stond Vorden na 60 minuten met 0-2 voor tegen BWO uit Hengelo OV en was op dat moment de bovenliggende partij en zou met die stand op 9 punten komen uit 5 wedstrijden. In het resterende half uur werd het echter overklast door de net als STEVO op de 2e plaats staande ploeg van 2I en verloor met 2-3. Daarna verloor het drie weken geleden thuis tegen Suryoye M. met 1-2, speelde het twee weken geleden gelijk in de allerlaatste minuut tegen Eilermark (3-3) en  behaalde het vorige week een puntje tegen AZC in de thuisderby. Met het verlies van zondagmiddag erbij geteld heeft de ploeg van trainer Wouter Schouten nu 8 punten uit 8 wedstrijden en vind het zichzelf terug op de 11e plaats.  Dat het allemaal erg dicht bij elkaar staat bewijst wel de winst van AZC, want deze ploeg had voor aanvang van de wedstrijd gisteren net zoveel punten als Vorden (8), maar ziet zichzelf na de winst tegen Lemelerveld terug op de 6e plaats.

Zondag aanstaande speelt Vorden thuis tegen Reutum, de debutant in de 2e klas die nog veel meer als STEVO en BWO het puur van inzet, teamgeest en fysiek vermogen moet hebben met twee zeer gevaarlijke spitsen. Wederom wordt daarom de strijd op het middenveld weer erg belangrijk en dienen de drie pionnen in het systeem van Vorden 1 (gisteren waren dit Kris, Koen en Nick) het eerste duel, na zowel een pass van achteruit van Vorden zelf als een tegenaanval van in dit geval Reutum de intentie tonen om in ieder geval deze vaak luchtduels niet te verliezen (dat is wat anders dan moeten winnen!). Van daaruit komt je dan in balbezit en kan het volop gaan voor de winst om zodoende een plek de bemachtigen waar het in deze 2e klasse thuis hoort, namelijk tussen plek 4 en 8!